Σκεφτείτε να πηγαίνατε στον κρεοπώλη της γειτονιάς σας και να σας έδινε επιλογή κιμά από κρέας Μαμούθ. Κι όμως είναι πραγματικότητα… η αυστραλιανή Startup “Vow” δημιούργησε σε εργαστήριο κρέας από τη σάρκα των προ πολλού εξαφανισμένων μαμούθ.
Στόχος της να καταδείξει τις δυνατότητες του τεχνητού κρέατος, που – όπως υποστηρίζει – θα αλλάξει τον τρόπο με το οποίο τρεφόμαστε και παρεμβαίνουμε στην τροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με το Guardian, κανείς δεν έχει δοκιμάσει ακόμη το παράξενο αυτό κρέας. «Δεν έχουμε δει αυτή την πρωτεΐνη εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ένας καθηγητής που δούλεψε με την ομάδα.
«Έτσι, δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν τo φάμε. Αλλά αν το ξανακάνουμε, θα μπορούσαμε σίγουρα να το κάνουμε με τρόπο που θα το έκανε πιο εύγευστο».
H εταιρεία έχει δημιουργήσει και τεχνητό κρέας ορτυκιού το οποίο πρόκειται να βρίσκεται σε εστιατόρια της Σιγκαπούρης φέτος.
«Στόχος είναι η μετάβαση μερικών δισεκατομμυρίων κρεατοφάγων από την κατανάλωση [συμβατικής] ζωικής πρωτεΐνης στην κατανάλωση πραγμάτων που μπορούν να παραχθούν σε ηλεκτροδοτούμενα συστήματα. Και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να “εφεύρουμε” κρέας.»
«Ψάχνουμε για κύτταρα που είναι εύκολο να αναπτυχθούν, πραγματικά νόστιμα και θρεπτικά, και στη συνέχεια αναμειγνύουμε και συνδυάζουμε αυτά τα κύτταρα για να δημιουργήσουμε πραγματικά νόστιμο κρέας» δήλωσε ο George Peppou, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Vow.
Οι υποστηρικτές του έργου ελπίζουν ότι το τεχνητό κρέας θα μειώσει την ανάγκη σφαγής ζώων για τροφή και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, είναι γνωστό στην εταιρεία κατασκευής επεξεργασμένου κρέατος ότι οι καταναλωτές θα είναι επιφυλακτικοί για την αγορά ενός τέτοιου προϊόντος.
Τα ερωτήματα που τίθενται ποικίλουν. Αφορούν κυρίως στην ποιότητα και την επιβάρυνση του οργανισμού κι αν η πρώτη κατανάλωση γίνει από ζώα ή από ανθρώπους.