Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία εκπέμπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P που ζητά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να δώσει την επενδυτική βαθμίδα.
Ο Οίκος S&P επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+ και αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομική ανθεκτικότητα και η στήριξη από την EE, έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο ρυθμός και το βάθος των μεταρρυθμίσεων
Και κάπου εδώ, αρχίζουν τα «ναι μεν αλλά», που στέρησαν το άλλο μισό σκαλοπάτι και την έξοδο από τα «σκουπίδια». «Ωστόσο, ο ρυθμός και το βάθος των μεταρρυθμίσεων, κατά την άποψή μας, θα εξαρτηθούν τελικά από την αποφασιστικότητα της επόμενης κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου 2023» σχολιάζουν. «Στις προβλέψεις μας, υποθέτουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» προσθέτουν, αλλά το πόσο γρήγορα θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και θα θέσει σε εφαρμογή ένα οικονομικό πρόγραμμα είναι εν πολλοίς άγνωστο.
Τα μεγάλα αγκάθια που εμπόδισαν την επενδυτική βαθμίδα
Υπάρχουν πάντως και κάποια επίμονα οικονομικά αγκάθια όπου απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ο Οίκος τα θεωρεί προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα. Το κυριότερο από αυτά είναι το διογκωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. «Οι αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα παραμένουν περιορισμένες από αυξημένες εξωτερικές ανισορροπίες» τονίζουν οι αναλυτές στο review. Και εξηγούν: Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2022 λόγω της ξαφνικής και σημαντικής αύξησης των τιμών εισαγωγής των καυσίμων.
Τα θετικά νέα για την Ελλάδα
Ενα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, τι λέει για τις εκλογές
Ο οίκος σημειώνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες (σ.σ.: στην επενδυτική βαθμίδα), «αν η δημοσιονομική προσαρμογή διατηρηθεί στην περίοδο των προβλέψεων μας έως το 2026… Οι ανοδικές αξιολογήσεις θα εξαρτώντο επίσης από τη διατήρηση από την επόμενη κυβέρνηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Η ανάλυση της S&P
Οι θετικές προοπτικές, σημειώνει ο οίκος, «αντανακλούν την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα κτίσει στην πρόσφατη ισχυρή επίδοσή της στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον,η κυβέρνηση έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα ταχύτερα από το αναμενόμενο, με βελτιώσεις που θεωρούμε γενικά βιώσιμες».
Το ρίσκο από τις εκλογές
Στην ανάλυσή της η S&P επισημαίνει και τους κινδύνους από τις επερχόμενες εκλογές: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πιθανότητα μια δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού να αναλάβει την εξουσία στα τέλη Μαΐου. Αν και αναγνωρίζουμε την αβεβαιότητα σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, υποθέτουμε στις προβλέψεις μας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση».
Δήλωση Σταΐκούρα
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκειται για ακόμη μια πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις«»