Οι οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία αναμένεται να «ξεπεράσουν τα 2 δισεκ. δολάρια» και «μπορεί να φθάσουν τα 4 δισεκ. δολάρια ή και παραπάνω», δήλωσε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.
Ωστόσο, τα ποσά που έχουν ασφαλιστική κάλυψη είναι «πολύ πιο χαμηλά», «ίσως γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια», σύμφωνα με τον οίκο Fitch, «λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής κάλυψης στις πληγείσες περιοχές».
Εν τω μεταξύ από χθες το πρωί το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παραμένει κλειστό μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, για πρώτη φορά μετά το 1999 λόγω της αστάθειας της αγοράς μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.
Το χρηματιστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του κάνοντας λόγο για «αυξημένη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών μετά τον καταστροφικό σεισμό». Είχε καταγράψει ήδη σημαντικές απώλειες πριν αποφασίσει να αναστείλει τις συναλλαγές του.
«Δεδομένου του χαμηλού όγκου των συναλλαγών που δεν επιτρέπει τον αποτελεσματικό καθορισμό τιμών, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2023 θα ακυρωθούν», εξήγησε η διαχειρίστρια εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι τελικά θα παραμείνει κλειστό έως τις 14 Φεβρουαρίου.
Η τελευταία φορά που το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέμεινε κλειστό ήταν μετά τον σεισμό του 1999, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.
Πολιτικοί έχουν ζητήσει την ακύρωση όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών που έγιναν μετά τον σεισμό της Δευτέρας.
«Δεν αρκεί να κλείσει (το χρηματιστήριο). Οι συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό θα πρέπει να ακυρωθούν», δήλωσε ο βουλευτής Μουράτ Μπακάν, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγώντας πως «Είναι θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των 500.000 μικροεπενδυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, που είναι νεκροί ή που περιμένουν βοήθεια και που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο».