Στα Χανιά το απόγευμα το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπλίνκεν. Στην ατζέντα, η προσπάθεια αποσύνδεσης των F-35 από τα F-16 που θέλει η Τουρκία

0
246

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Άντονι Μπλίνκεν που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στα Χανιά στρέφει το βλέμμα της η ελληνική διπλωματία.

Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Μέση Ανατολή, αλλά και του ότι γίνεται λίγες ώρες μετά τις επαφές που θα έχει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τουρκία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μεταβεί στην Άγκυρα η οποία “παζαρεύει” ακόμη την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την προμήθεια αμερικανικών F-16, αίτημα που έχει συναντήσει προσκόμματα στο Κογκρέσο.

Η Αθήνα αποσυνδέει τα αιτήματα για την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας από το δικό της αίτημα για F-35, εμμένοντας στην σημασία της ολιγόωρης στάσης του Άντονι Μπλίνκεν στην Κρήτη, στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο αρχικά θα τα πουν κατ’ιδίαν.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και μία διευρυμένη συνάντηση με τους κ.κ Γιώργο Γεραπετρίτη, την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα και την σύμβουλο του Κ. Μητσοτάκη σε θέματα διεθνών σχέσων, Α. Πελώνη.

Η ατζέντα της συνάντησης στα Χανιά

Στη συνάντηση, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα-όπως άλλωστε ανοινώθηκαν από το State Department- με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία παραμένει πολύ δύσκολη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στο τραπέζι θα τεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Από το μενού δεν θα μπορούσε να λείψει η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, μετά και την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA) το 2022, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, όπως αυτό επισφραγίστηκε από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022.

“Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε”

“Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται”. Αυτή είναι η θέση της Αθήνας, απέναντι στα σενάρια περί ενδεχόμενης διασύνδεσης της πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία με το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών της και επιθυμεί να έχει μία αυτοτελή σχέση με τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι κρίσιμο να τονίζεται πως τα όπλα που πωλούνται δεν πρεπει να στρέφονται κατά συμμαχικών χωρών.

“Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F-35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης” καταλήγουν οι ίδιες πηγές.