29.8 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Σπάνια πράξη διαφωνίας στη Ρωσία απο δύο δημοσιογράφους: Αποκαλούν τον Πούτιν «άθλιο, παρανοϊκό δικτάτορα»

 

Διεξάγει τον «πιο αιματηρό πόλεμο του 21ου αιώνα ο Πούτιν», έγραψαν σήμερα, παρανόμως στο φιλικυβερνητικό ρωσικό  site  Lenta.ru, 9η Μαΐου, Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας, δύο επώνυμοι ρώσοι δημοσιογράφοι.

Και οι δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι, εργάζονται για τον δημοφιλή φιλοκυβερνητικό ιστότοπο Lenta.ru. Δημοσίευσαν το πρωί της Δευτέρας πλήθος αντιπολεμικών άρθρων, σε μια σπάνια πράξη διαφωνίας, την ημέρα που η χώρα γιόρταζε τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Τα άρθρα αποκαλούν τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν,  «άθλιο, παρανοϊκό δικτάτορα» και τον κατηγορούν ότι διεξάγει «τον πιο αιματηρό πόλεμο του 21ου αιώνα».

«Έπρεπε να το κάνουμε σήμερα. Θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους για τι πραγματικά αγωνίστηκαν οι παππούδες μας αυτή την όμορφη Ημέρα της Νίκης -για την ειρήνη» είπε ο 30χρονος Egor Polyakov, ένας από τους δύο δημοσιογράφους.

Οι σημερινές μάχες στην Ουκρανία δεν έχουν σχέση με την Ημέρα της Νίκης
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μπροστά σε 11.000 στρατιώτες στο Κρεμλίνο, το πρωί της Δευτέρας, ο Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, συνδέοντας τις σημερινές μάχες με τη σοβιετική νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν είναι αυτό το θέμα της Ημέρας της Νίκης», είπε ο Polyakov σε συνέντευξή του στον Guardian. «Απλοί άνθρωποι πεθαίνουν, ειρηνικές γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν στην Ουκρανία. Δεδομένης της ρητορικής που έχουμε δει, αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει. Δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε άλλο. Αυτό ήταν το μόνο σωστό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε».

Ο Polyakov, ο οποίος εργάζεται στο ρεπορτάζ των επιχειρήσεων για το Lenta.ru, είπε ότι αυτός και η συνάδελφός του, Alexandra Miroshnikova, δημοσίευσαν περισσότερα από 40 άρθρα επικριτικά για το Κρεμλίνο και τις ενέργειές του στην Ουκρανία. Τα άρθρα έχουν αφαιρεθεί από τότε, αλλά είναι προσβάσιμα μέσω ενός εργαλείου αρχειοθέτησης Ιστού.

Το Lenta, ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους της Ρωσίας, με περισσότερους από 200 εκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως, είναι μέρος της αδυσώπητης μηχανής προπαγάνδας που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Lenta ανήκει στη Rambler, έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης που αγοράστηκε το 2020 από τη Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η οποία είναι κρατική και τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ο Πούτιν είπε ψέματα για τα σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία»
Οι τίτλοι των άρθρων που έγραψαν και δημοσιεύθηκαν από τους Polyakov και Miroshnikova το πρωί της Δευτέρας περιελάμβαναν ατάκες όπως: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ψέματα για τα σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία», «Ο ρωσικός στρατός αποδείχθηκε ένας στρατός κλεφτών και λεηλατών» και «Η Ρωσία εγκαταλείπει τα πτώματα των στρατευμάτων της στην Ουκρανία».

Ο Polyakov είπε ότι κάθε άρθρο προερχόταν από πληροφορίες διαθέσιμες στο διαδίκτυο, τις οποίες συνήθως δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει δεδομένης της θέσης του στη συντακτική ομάδα του περιοδικού και των αυστηρών κανόνων λογοκρισίας, που στην πραγματικότητα ποινικοποιούν το ανεξάρτητο ρεπορτάζ.

Ο Polyakov και η Miroshkina δημοσίευσαν επίσης μια προσωπική επιστολή στον ιστότοπο, η οποία απευθυνόταν στους αναγνώστες: «Μη φοβάσαι! Μην σιωπάς! Κάνε αντεπίθεση! Δεν είσαι μόνος, είμαστε πολλοί! Το μέλλον είναι δικό μας!».

Είναι η πρώτη σημαντική πράξη διαμαρτυρίας που εμφανίζεται στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από τότε που η Marina Ovsyannikova, συντάκτρια στο Channel One, ξέσπασε στο πλατό των νυχτερινών ειδήσεων στα μέσα Μαρτίου, φωνάζοντας: «Σταματήστε τον πόλεμο. Όχι στον πόλεμο».

Οι δημοσιογράφοι φοβούνται για την ασφάλειά τους λόγω του νόμου Πούτιν για τις «ψευδείς ειδήσεις»
Κάνοντας έναν υπαινιγμό για τους πρόσφατους νόμους που εισήγαγε η Ρωσία, που στόχο έχουν να καταπνίξουν τη διαφωνία με τον πόλεμο, ο Polyakov είπε ότι τώρα «ανησυχεί» για την ασφάλειά του.

Η Ρωσία έχει ψηφίσει διάφορους νόμους που καθιστούν τη διάδοση «ψευδών» πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό αδίκημα που τιμωρείται με πρόστιμα ή φυλάκιση έως και 15 ετών. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη κατηγορήσει 46 άτομα βάσει αυτών των νόμων, με 14 από αυτούς να βρίσκονται τώρα στη φυλακή.

«Φυσικά και φοβάμαι. Δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ. Αλλά ήξερα τι έκανα, ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες», είπε ο Polyakov.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE