26.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Σωκράτης Φάμελλος: Θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ανοίγει τα χαρτιά του για πρώτη φορά

Τα χαρτιά του άνοιξε ο Σωκράτης Φάμελλος που έχει αναλάβει επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα κόμμα, με νέα πολιτική σε συνέντευξή του στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», σημειώνοντας πως δεν πρέπει η συζήτηση να επικεντρώνεται μόνο στο ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος.

Όπως είπε:

  • «Δεν σκέφτομαι μια προσωπική εμπλοκή γιατί αυτή τη στιγμή πρέπει να υπηρετούμε το ενιαίο αλλά και την εξέλιξη που έχουμε για την επιλογή της νέας πολιτικής ηγεσίας».
  • «Δεν είναι σημαντικό μόνο το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την ηγεσία. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα δεν κάνει μια αλλαγή να γίνει ένα νέο κόμμα, που θα είναι βαθιά μεταρρυθμιστικό»
  • «Θα καταθέτει προτάσεις για την αλλαγή της ζωής μας, δεν θα είναι μόνο αντιπολιτευτικό αλλά θα είναι ταυτόχρονα ανοιχτό στη νεολαία, στην επιστήμη, στην Ευρώπη, στον κόσμο της παραγωγής, που δεν ήταν τόσο φιλόξενο μέχρι τώρα, που πολλές φορές η κομματική γραφειοκρατία δεν επέτρεψε να υπάρχει τέτοια δημιουργικότητα».
  • «Χρειάζεται να ξαναβρούμε διαδρομές πιο βαθιές, όπως οι δημοκρατικές αξίες. Έχουμε κόμματα στη Βουλή που αμφισβητούν δημοκρατικές αξίες, κόμματα που αμφισβητούν ακόμα και το δικαίωμα στην άμβλωση».
  • «Υπάρχει μια συζήτηση και μια πίεση στην Ευρώπη για ακροδεξιά σχήματα. Αυτά είναι ζητήματα που φτάνουν στις αξίες της κοινωνίας. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει ξανά για αξίες και μεταρρυθμίσεις».
  • «Αντί να συζητάμε μόνο για το πρόσωπο αλλιώς οι μοναχικές πορείες μέχρι το συνέδριο των υποψηφίων, χωρίς να κάνουμε διάλογο για το νέο κόμμα και τη νέα πολιτική, δεν φτάνουν. Εμπιστεύομαι την συλλογικότητα, έχω μάθει να ζω σε συλλογικότητες, δεν μπορώ να σκεφτώ πως ένα πρόσωπο μπορεί να καθορίζει πολιτικές».

«Έχω υποκλιθεί στην πολιτική τομή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας 

Σε ερώτηση για το εάν ήρθε η ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές «αποστρατείες» ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Δεν είναι κακό αυτό και κάποιες φορές είναι απαραίτητες τέτοιες πολιτικές τομές. Εγώ έχω υποκλιθεί στην πολιτική τομή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με την αποχώρησή του. Και έχω υποκλιθεί όχι σε προσωπική διάσταση αλλά πολιτική. Το να υπάρχουν τέτοιες τομές στην πολιτική ιστορία είναι συνταρακτικές αλλά πολλές φορές δίνoυν ζωή στην πολιτική ζωή. Εάν δεν το δώσουν οι επιλογές των προσώπων αυτό το σήμα, θα το δώσει η κοινωνία και το δίνει η κοινωνία πολλές φορές. Μπορεί να μην είναι δίκαιο αλλά είναι και η ζωή. Κανείς δεν είναι σίγουρος για τη θέση του. Και το λέω και για μένα προσωπικά. Εγώ θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει περιορισμός θητειών. Θεωρώ πως ο επαγγελματισμός στην πολιτική, η οικογενειοκρατία, ο νεποτισμός, κάτι που αναπαράγεται πολύ στην Ελλάδα, δυστυχώς είναι αρνητικό για την πολιτική. Αναπαράγει εξουσίες γύρω από την καρέκλα ενός ανθρώπου το οποίο κάνει κακό τελικά στη δημιουργικότητα της κοινωνίας. Σταματάει τα νέα πρόσωπα να μπουν στην πολιτική. Οι τρεις θητείες, τα 12 χρόνια είναι αρκετός χρόνος για να δείξει κάποιος τι μπορεί να προσφέρει. Υποδουλώνεται ο πολίτης στον πολιτικό για να του κάνει ένα ρουσφέτι και ο πολιτικός υποδουλώνεται στον πολίτη για την ψήφο και αυτό γίνεται ένας φαύλος κύκλος».

«Η ΝΔ βλέπει τους απόδημους σαν κουκιά»

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και γιατί δεν το ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως είναι το μόνο κόμμα που με απόλυτη συνέπεια υπηρετεί την ίδια γραμμή στους απόδημους μέχρι και σήμερα. Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε συζήτηση. Το 2018 έγινε επιτροπή στο υπ. Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων. Δεν το ψήφισε η ΝΔ. Το 2019 προτείναμε συνταγματική αναθεώρηση. Καταθέσαμε την πρόταση που λέει να ψηφίζουν όλοι και όλες Έλληνες και Ελληνίδες και να εκλέγουν τους βουλευτές τους από τις περιφέρεις των δήμων και να υπάρχουν στην ελληνική Βουλή βουλευτές αποδήμων χωρίς κομματικά ψηφοδέλτια σε ενιαία ψηφοδέλτια. Είναι υποκριτικό αυτό λέει σήμερα η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί απολύτως την πρόταση των αποδήμων. Η πρόταση της ΝΔ δεν επιτρέπει το εκλέγεσθαι. Οι απόδημοι θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να βγάλουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή. Τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζουν μεν αλλά από τις περιφέρειες που προήλθαν και όχι να βγάλουν τους δικούς τους αντιπροσώπους. Οι απόδημοι θέλουν να έχουν εκπροσώπους τους και δεν θέλουν να εμπλακούν στην πολική αντιπαράθεση. Η ΝΔ τους βλέπει σαν κουκιά. Γιατί δεν ψήφισε η ΝΔ την πρόταση να ψηφίζουν και όσοι είναι σεζόν; Είναι υποκριτικό το παιχνίδι. Το κάνουν μόνο για τις εντυπώσεις».

Για την επιστολική ψήφο είναι πως είναι «πολύ νωρίς για να το συζητήσουμε κάτι πολύ σύνθετο. Ας το φέρει η κυβέρνηση και θα είμαστε εκεί».

3.500 θέσεις δασοπυροσβεστών

Για τις φωτιές που καίνε στη χώρα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάμελλος σχολίασε «ο κ. Μητσοτάκης είπε στη Βουλή πως κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό ενώ πριν από έναν μήνα είχε κάνει μια συνέντευξη λέγοντας για την ετοιμότητα και την πληρότητα. Ένα από τα δύο αποδείχτηκε λάθος. Όλες τις μέρες επικοινωνούσα με τον κ. Κικίλια, τρεις με τέσσερις φορές. Δεν κάναμε καμία κριτική για τα επιχειρησιακά. Πόσο περήφανη μπορεί να αισθάνεται όμως μια πολιτεία όταν υπάρχουν 3.500 θέσεις δασοπυροσβεστών; Στο θέμα της πυρόσβεσης και της κλιματικής κρίσης γίνονται θέματα επικοινωνιακά. Μένουμε μόνο στα μεγάλα λόγια. Δεν είναι κακή η εκκένωση και η αποζημίωση αλλά θεωρώ απαραίτητο συμπλήρωμα την πρόληψη και την πυρόσβεση».

Ο κ. Φάμελλος κατέληξε λέγοντας πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό και οικολογικό κόμμα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αυτό σημαίνει προκοπή και πρόοδο. Αυτό χρειαζόμαστε».

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE