Σοβαρές επιπτώσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που συνεχίζουν τις οικοδομικές εργασίες βάσει αδειών που εκδόθηκαν με τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Κατά την τοποθέτησή του στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης γνωστοποίησε πως το ζήτημα αφορά περισσότερες από 14.000 άδειες. Η αντισυνταγματικότητα των σχετικών άρθρων του ΝΟΚ από το ΣτΕ δημιουργεί ένα νέο τοπίο για τους πολίτες που ενήργησαν νόμιμα.
Η νομοθετική πρωτοβουλία και οι περιπλοκές
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται ειδική πρόβλεψη για την προστασία των αδειών που εκδόθηκαν πριν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Ωστόσο, η απουσία σαφούς πλαισίου για την πιστοποίηση έναρξης εργασιών προκαλεί σύγχυση, με τις δημοτικές αρχές να υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Χαρακτηριστικά, η δημοτική αρχή Αλίμου προσανατολίζεται στην ακύρωση αδειών όπου δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες θεμελίωσης.
Το διαχρονικό πλαίσιο και οι μελλοντικές ενέργειες
Το ζήτημα αποκαλύπτει θεσμικές αδυναμίες που εκτείνονται από την κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υπουργική απόφαση του 2017, που έδινε προτεραιότητα στον ΝΟΚ έναντι των προεδρικών διαταγμάτων, θέση που ανατράπηκε από το ΣτΕ.
Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των αδειών δεν έχει πραγματοποιηθεί επίσημος έλεγχος. “Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση κάθε έργου”, επισήμανε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας νομοθετική παρέμβαση μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των πολιτών που ενήργησαν σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, απορρίπτοντας κάθε τιμωρητική προσέγγιση.
Στόχος είναι η εξεύρεση λύσης που θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των νόμιμων ιδιοκτητών, σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών.