21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Σήμερα στο Υπουργικό: Οι 5 μεγάλες ανατροπές στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Τι θα γίνει με τις περιζήτητες σχολές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στην εκπαίδευση της χώρας με το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την εισήγηση θα κάνει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και θα προωθηθεί με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος για τις διακρατικές συμφωνίες.

Όσον αφορά στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως η Ιατρικής και η Νομική, το βασικό κριτήριο θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κατευθύνονται σε αυτές υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες.

Επίσης θα υπάρχουν και δίδακτρα, όπως γίνεται σε όλες τις ιδιωτικές σχολές, ενώ στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπει τέλος στην οικονομική αιμορραγία με τη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό και να γίνει η χώρα κέντρο προσέλκυσης ξένων σπουδαστών  

Οι πέντε μεγάλες αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:

  1. Αδειοδότηση: Κάθε ξένο πανεπιστήμιο που έρχεται στη χώρα μας και θα ιδρύει παράρτημα θα πρέπει να αδειοδοτείται και στη χώρα προέλευσης και εδώ, ενώ κάθε ίδρυμα θα καθορίζει αυτοβούλως τους όρους εισαγωγής για τους φοιτητές. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, κάποιο οριζόντιο προαπαιτούμενο, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής.
  2. Έγκριση από το κράτος: Όποιος έχει τις προϋποθέσεις θα παίρνει άδεια λειτουργίας, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος. Ωστόσο, η έγκριση -και αυτό είναι ελληνική πρωτοτυπία- θα είναι διπλή: τόσο από το κράτος όπου έχει την έδρα του το ξένο πανεπιστήμιο όσο και από τη δική μας Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  3. Κτιριολογικά κριτήρια: Προκειμένου να απαντήσει στην -προκαταβολική- κριτική για «τα πανεπιστήμια του πρώτου ορόφου» (δηλαδή σχολές χωρίς σοβαρές υποδομές που θα διεκδικούν να δίνουν πανεπιστημιακά πτυχία) το νομοσχέδιο θέτει κτιριολογικά κριτήρια. Να υπάρχει δηλαδή ένα ενιαίο κτίριο όπου θα στεγάζονται οι βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δευτερογενή κτίρια – όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας.
  4. Ακαδημαϊκές προϋποθέσεις: Θα υπάρχει απαίτηση για ελάχιστο αριθμό καθηγητών, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν διδακτορικό, κάτι που -προφανώς- ισχύει στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά όχι και σε όλα τα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας.
  5. Εγγυητικές επιστολές: Με το νομοσχέδιο τίθενται και οικονομικές προϋποθέσεις: για παράδειγμα, οι εγγυητικές επιστολές θα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μπαίνει ένας κόφτης για όλους εκείνους που θα ήθελαν να μετατρέψουν σε πανεπιστήμια κάποια ΙΕΚ ή κολέγια υποβαθμισμένων σπουδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Μητσοτάκης: Δεν χάλασε το χατίρι ενός πιτσιρικά. Τον έβαλε στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα 

Απίστευτος πιτσιρικάς... έπεισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε βόλτα με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο! Κατά τη...

Η φωτογραφία της ημέρας: Ερντογάν, Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης, Ράμα μαζί στη Βουδαπέστη. Τι είπαν

Συνάντηση έκπληξη είχαν λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Ευρωπαϊκής...