9.9 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Σένγκεν: Εντάχθηκαν πλήρως Βουλγαρία και Ρουμανία – Η σημασία για την Ελλαδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2025 εντάσσονται πλήρως στη ζώνη Σένγκεν, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αναμονής. Η ιστορική απόφαση, που ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δύο χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Παρότι και οι δύο χώρες πληρούσαν τα τεχνικά κριτήρια από το 2010, η πλήρης ένταξή τους καθυστέρησε λόγω του βέτο της Αυστρίας, η οποία ζητούσε εντατικότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Ήδη από τις 31 Μαρτίου 2023, οι δύο χώρες είχαν ενταχθεί μερικώς στη ζώνη Σένγκεν με την κατάργηση των ελέγχων στα αεροπορικά και θαλάσσια σύνορα.

Η πλήρης ένταξη αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομία των δύο χωρών όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών τους και των γειτονικών χωρών, μεταξ΄πων οποίων και η Ελλάδα.

Η πορεία προς την ένταξη

Η απόφαση έρχεται 18 χρόνια μετά την ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 15 χρόνια αφότου εκπλήρωσαν τα τεχνικά κριτήρια για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν. Το κοινό ταξίδι της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας έφτασε στο τέλος του όταν η Βιέννη άρε το βέτο της, αποδεχόμενη τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Ο Σαντόρ Πίντερ, υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, χαρακτήρισε την απόφαση “ιστορική στιγμή“, ενώ Βουκουρέστι και Σόφια εξέδωσαν κοινή, πανηγυρική ανακοίνωση.

Οφέλη και προοπτικές

Η πλήρης ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, που δημιουργήθηκε το 1985, θα επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία σε έναν χώρο που πλέον περιλαμβάνει 25 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς συνοριακούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τον Ρουμάνο Υπουργό Δικαιοσύνης Καταλίν Πρεντόιου, για τους πρώτους έξι μήνες θα διεξάγονται τυχαίοι έλεγχοι βάσει αξιολόγησης κινδύνου, ενώ προβλέπεται και η κοινή ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Η κατάργηση των χερσαίων συνοριακών ελέγχων αναμένεται να μειώσει δραστικά τους χρόνους αναμονής για τα εμπορικά οχήματα και να διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις των πολιτών, ιδιαίτερα των μελών της διασποράς κατά τις εορταστικές περιόδους.

Η σημασία και για την Ελλάδα

Νέα εποχή ξεκινάει και για τις ελληνικές μεταφορές, καθώς αν και η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα δει δραματικές αλλαγές, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει κάθε λόγο να χαιρετίζει την εξέλιξη.

Το μεγαλύτερο όφελος εντοπίζεται στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών. Τα μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων και οι πολύωρες καθυστερήσεις στα σύνορα, που αποτελούσαν μόνιμο πονοκέφαλο για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, σύντομα θα αποτελούν μακρινή ανάμνηση.

Η απλοποίηση των διαδικασιών στα σημεία διέλευσης αναμένεται να δώσει νέα πνοή στο εμπόριο με τις γειτονικές χώρες. Οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούν πλέον να προγραμματίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις παραδόσεις τους, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και πόρους. Παράλληλα, η ταχύτερη μετακίνηση των εμπορευμάτων ανοίγει νέους δρόμους για την επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

BC Partners-Σταθόπουλος: Ανω των 2 δισ. για την πώληση της κορυφαίας φαρμακευτικής “Synthon” στην Goldman Sachs

Νέα μεγάλη συμφωνία στον φαρμακευτικό κλάδο με την υπογραφή του Νίκου Σταθόπουλου και της...

Capital Economics: Γιατί η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι των οικονομιών της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια

Σε μία περίοδο επιβράδυνσης της Ευρωζώνης, η ελληνική οικονομία διατηρεί σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Η...

Τα 600 επικίνδυνα τάνκερ-φαντάσματα’ του Πούτιν που  διακινούν κρυφά το ρωσικό πετρέλαιο. Νέες κυρώσεις από την ΕΕ και σε κινεζικές εταιρείες

Κλιμακώνει την πίεση προς τη Μόσχα η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας σε εφαρμογή νέα δέσμη...