Σε πλειστηριασμό βγαίνουν μέσα στον Νοέμβριο εννέα μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, που κάποτε μεσουρανούσαν στην οικονομική ζωή της χώρας
Οι συγκεκριμένες βιομηχανικές μονάδες βλέπουν ακίνητά τους να περνούν το κατώφλι της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Πολλά από αυτά τα κτίρια παραμένουν εδώ και καιρό στα αζήτητα, με τα “σφυριά” να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, καθώς δεν προσελκύουν ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Κοντοβερός
Ένα από τα ακίνητα που βγαίνουν ξανά και ξανά στο “σφυρί” σύμφωνα με το capital, είναι οι εγκαταστάσεις της Κοντοβερός (Freskot) στον Ασπρόπυργο, με την ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων ψαριών να είναι αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, συρρίκνωση τζίρου και σωρευμένες ζημίες.
Για το συγκεκριμένο ακίνητο έχουν προηγηθεί τέσσερις άγονοι πλειστηριασμοί. Ο τελευταίος από αυτούς διενεργήθηκε στις 14 Ιουλίου, με πρώτη τιμή τα 4.902.509 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, η επισπεύδουσα Intrum προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και επικαλούμενη τους τέσσερις άγονους πλειστηριασμούς, ζήτησε την περαιτέρω μείωση της συνολικής τιμής εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο έκανε εν μέρει αποδεκτή την ανακοπή, χωρίς όμως να μειώσει την τιμή. Έτσι, ο επόμενος πλειστηριασμός, που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου 2023, θα διενεργηθεί με την ίδια τιμή εκκίνησης, δηλαδή 4.902.509 ευρώ.
Το ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό βρίσκεται στη θέση “Λάκκος Κάτσαρη” του Δήμου Ασπροπύργου. Πρόκειται ειδικότερα για ένα ενιαίο οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων, καθώς και για το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν γραμμές παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας για επεξεργασία και τυποποίηση και συσκευασία νωπών και κατεψυγμένων αλιευμάτων, καθώς και των καινοτόμων προϊόντων, ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια κατάψυξης στην Ελλάδα, εκτάσεως 1.050 τ.μ. και δυναμικότητας 3.500 ευρωπαλλετών, με ρομποτικό σύστημα διαχείρισης. Οι εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες επίσης με εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.
SAM Α.Ε.
Ένα από τα ακριβά βιομηχανικά “σφυριά” του Νοεμβρίου είναι κι εκείνο που στρέφεται εις βάρος της εταιρείας “SAM Α.Ε. Κατασκευή & Εμπορία Ενδυμάτων”. Ο πλειστηριασμός, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Νοεμβρίου, έχει τιμή πρώτης προσφοράς τα 4.742.258 ευρώ και επισπεύδουσα την Do value. Το “σφυρί” αφορά συγκεκριμένα τον χώρο παραγωγής της εταιρείας στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα αποτελούμενο από τρία κτίρια, εν επαφή μεταξύ τους αλλά με ξεχωριστή είσοδο το κάθε τμήμα, το οποίο έχει ανεγερθεί, σε οικόπεδο συνολικής εκτάσεως 11.860,17 τ.μ.
ΛΙΜΠΑΝΤΣΗΣ Α.Ε.
Στο “σφυρί” αναμένεται να βγει και η μονάδα συντήρησης και τυποποίησης οπωροκηπευτικών και φρούτων της εταιρείας “Λιμπάντσης Α.Ε.”, στο 78ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας, στο Ύπατο του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ, που αφορούν τη χρήση 2019, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας είχε διαμορφωθεί σε 288,5 χιλ. ευρώ (από 256,1 χιλ. το 2018), ενώ το καθαρό αποτέλεσμα είχε διαμορφωθεί σε ζημίες 3,4 εκατ. ευρώ (από ζημίες 4,4 εκατ. το 2018).
Ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas και τιμή εκκίνησης τα 3,42 εκατ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου. Το ακίνητο είναι συνολικής επιφάνειας 12.008,68 τ.μ., ενώ έχει κατασκευασθεί επί ενός αγροτεμαχίου επιφάνειας 22.320,85 τ.μ. και ενός αγροτεμαχίου επιφάνειας 3.112,70 τ.μ.
Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών
Μία ακόμα γνωστή εταιρεία που έχει βρεθεί φέτος στο “στόχαστρο” των πλειστηριασμών είναι η Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών της οικογένειας Δοντά. Για τις 8 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί επαναληπτικός πλειστηριασμός για τις εγκαταστάσεις της Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών στις Αχαρνές, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί στα 2,275 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα ενιαίο αγροτεμάχιο, συνολικής επιφάνειας 15.961,91 τ.μ., εκτός σχεδίου πόλεως και εντός ζώνης, στη θέση “Σπηλιά Γκατζάνα”. Εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί τμηματικά βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής κλωστών και πλεκτών, αποτελούμενο από τρία ανεξάρτητα κτίρια εν σειρά και μικρότερες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, στέγαστρα, κ.λπ.). Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία εμφάνισε για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 30 Ιουνίου 2022 μηδενικό κύκλο εργασιών και καθαρά κέρδη 16,81 χιλ. ευρώ (από 17,04 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρήση).
ΕΛΦΙΚΟ
Ένα από τα “βαριά” βιομηχανικά “σφυριά” του Νοεμβρίου είναι κι εκείνο που έχει προγραμματιστεί εις βάρος της βιομηχανίας υφασμάτων ΕΛΦΙΚΟ, που κάποτε αποτελούσε μία από τις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων – φινιριστηρίων. Η εταιρεία αρχικά δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων, ωστόσο το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η ΕΛΦΙΚΟ ήταν επίσης ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ειδών ένδυσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η εταιρεία τελεί υπό εκκαθάριση τα τελευταία δέκα χρόνια. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκε παράταση της διάρκειας της εκκαθάρισης για πέντε έτη, ήτοι μέχρι την 3.7.2027. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό στο ΓΕΜΗ για το ένατο έτος εκκαθάρισης της εταιρείας (χρήση από 4-7-2021 έως 3-7-2022), η ΕΛΦΙΚΟ παρουσίασε κύκλο εργασιών 650 ευρώ, έναντι μηδενικού τζίρου της προηγούμενης χρήσης. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν κρίνεται ικανοποιητική, ενώ υπάρχουν σημαντικές ζημιές της κλεισμένης και των προηγουμένων χρήσεων συνολικού ύψους ζημιών -8.764.014,22 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΦΙΚΟ ήταν επί πολλά χρόνια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ κάποια στιγμή φέρεται πως είχε μπει στο επενδυτικό “μικροσκόπιο” του ομίλου Λαυρεντιάδη, κάτι που, ωστόσο, διαψεύστηκε. Αργότερα, η μετοχή της εταιρείας τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ το 2012 το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την διαγραφή της. Το 2013, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΦΙΚΟ αποφάσισε τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας.
Κατά της ΕΛΦΙΚΟ έχουν προγραμματιστεί δύο πλειστηριασμοί τον Νοέμβριο, με αντικείμενο το ίδιο ακίνητο, και συγκεκριμένα το εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων της εταιρείας στην Τανάγρα. Ο πρώτος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου, έχει ιδιώτη επισπεύδοντα και τιμή εκκίνησης τα 2.390.000 ευρώ. Ο δεύτερος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου, έχει επισπεύδουσα τη Eurobank και τιμή εκκίνησης τα 2.369.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του εκτιμητή, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και διαθέτει έντονα στοιχεία εγκατάλειψης.
ΑΒΕΞ
Αντιμέτωπη με το “σφυρί” θα βρεθεί εκ νέου η πτωχευμένη βιομηχανία ξύλου ΑΒΕΞ. Πρόκειται για επαναληπτικό πλειστηριασμό που αφορά τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών στην Τ.Κ. Αγίου Στεφάνου της Δ.Ε. Ωλενίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Έχουν προηγηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί, στις 28 Ιουλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4,344 εκατ. ευρώ, και στις 22 Σεπτεμβρίου, με τιμή σημαντικά μειωμένη στα 3,258 εκατ. ευρώ. Έτσι έχει προγραμματιστεί νέος για τις 3 Νοεμβρίου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει πέσει πλέον στα 2,172 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια με πολλά από τα κτίρια να είναι παραβιασμένα και τμήματα στέγης κτιρίων ετοιμόρροπα ή εν μέρει πεσμένα.
Θυμίζουμε ότι άλλο ακίνητο την πρώην ΑΒΕΞ, στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων, απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας, είχε αποκτηθεί από την Ten Brinke στο τέλος του 2020 και πλέον εκεί σήμερα κατασκευάζεται το νέο retail park από την Ten Brinke τον Όμιλο Φουρλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΒΕΞ κατείχε κάποτε σημαντική θέση στη βιομηχανική ιστορία της Πάτρας, ενώ ήταν από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που προχώρησαν σε βιομηχανική παραγωγή προϊόντων ξύλου. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2012, η εταιρεία πτώχευσε.
ΣΕΡΚΟ
Με έναν ακόμη πλειστηριασμό θα βρεθεί αντιμέτωπη και η Σερραϊκή Κονσερβοποιία Οπωροκηπευτικών ΣΕΡΚΟ Ανώνυμη Εταιρεία, στις 29 Νοεμβρίου. Ο πλειστηριασμός έχει τιμή εκκίνησης το 1,8 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Cepal. Αφορά συγκεκριμένα έναν αγρό εκτάσεως 41.020 τ.μ., στη θέση “Καραγάτς Ορμάν” του αγροκτήματος Τραγίλου Σερρών.
Εντός του ακινήτου υφίσταται βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης ντομάτας, αποτελούμενη από:
1) Κυρίως Βιομηχανοστάσιο, εμβαδού 1.800 τ.μ.
2) Αποθηκευτικούς χώρους συνολικού εμβαδού 7.365 τ.μ.
3) Ισόγειο Πλακοσκεπές Κτίριο-Χημείο
4) Λεβητοστάσιο εμβαδού 340 τ.μ.
5) Κτίσμα που χρησιμοποιούνταν ως Υποσταθμός ΔΕΗ-αντλιοστάσιο και λοιπά βοηθητικά κτίσματα, συνολικού εμβαδού 237 τ.μ.
6) Ανεξάρτητο διώροφο κτίριο γραφείων, συνολικού εμβαδού 205,00 τ.μ. Επίσης υπάρχουν τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης τομάτας, οι δεξαμενές βιολογικού καθαρισμού και δύο υπόγειες δεξαμενές.
ΣΕ.ΒΙ.Π
Για τις 29 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί ένας επαναληπτικός πλειστηριασμός κατά της “Ανώνυμης Εταιρίας Επιπλοξυλουργών Βιοτεχνών Πάτρας” (ΣΕ.ΒΙ.Π Α.Ε.), με επισπεύδουσα την Intrum και τιμή πρώτης προσφοράς τις 927 χιλιάδες ευρώ.
Ο πλειστηριασμός αφορά ένα οικόπεδο με τα των εντός αυτού κτιρίων, το οποίο βρίσκεται στην Κάτω Οβρυά Πατρών της περιφέρειας του Δήμου Πατρέων, εντός του οικισμού Οβρυάς και στη διασταύρωση των οδών Ηλείας αριθ. 48 και Καλαβρύτων, εμβαδού του οικοπέδου 6.989,99 τ.μ. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί κτίριο, το οποίο διαθέτει δύο ορόφους στην ανατολική του πλευρά με ισόγειο εμπορικό κατάστημα και χώρο γραφείων στον α’ όροφο, ενώ στη δυτική του πλευρά το κτίριο αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο, με μεγαλύτερο εσωτερικό ύψος και χρήση παραγωγής και αποθήκευσης.
Ελληνικά Σωληνουργεία
Τέλος, Επίσης, για την 1η Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει ξανά το “σφυρί” για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της “Ελληνικά Σωληνουργεία”, που ανήκε στην οικογένεια Εμφιετζόγλου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί στο 1.205.250 εκατ. ευρώ.