Δεν ήταν μια απόφαση της στιγμής για το υπουργείο Εξωτερικών η απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών , αν και πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές της Ευρώπης, που ήθελε σε πρώτη φάση να χαρακτηριστούν personae non gratae (PNG) το περίπου 10% των ρωσικών αντιπροσωπειών σε κάθε χώρα.
Ομως η επιλογή των προσώπων μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού τους τελευταίους 15 μήνες τα συγκεκριμένα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση, καθώς είχαν αναπτύξει δραστηριότητα σε τρία επίπεδα προκαλώντας ζημιά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Έστηναν προπαγανδιστικούς μηχανισμούς στοχεύοντας στο περίπου 30% των Ελλήνων που έχουν φιλορωσικές τάσεις, σχεδίαζαν δίκτυο διείσδυσης στην ελληνική κοινωνία μέσω εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, επιχειρηματικών κύκλων και μέσων ενημέρωσης κυρίως στη Μακεδονία, ενώ επιχειρούσαν να στρατολογήσουν προσωπικό για να υφαρπάξουν στρατιωτικά μυστικά του ΝΑΤΟ.
Για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών οι 12 Ρώσοι πράκτορες χαρακτηρίζονται «δυνατοί παίκτες» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που είχαν περάσει από άλλες χώρες, είχαν χαρτογραφηθεί για τη δράση τους και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυνε τις διαδικασίες για να μπει φρένο στις δραστηριότητές τους.
Από τους 12 οι 10 είναι από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και ανάμεσά τους φέρεται να είναι και ο «ειδικός σύμβουλος» και «ενορχηστρωτής» της σκληρής γραμμής και των προκλητικών ανακοινώσεων που εξέδιδε η πρεσβεία του Ψυχικού τους τελευταίους μήνες. Από την προτροπή δημοσίως στους Ελληνες πολίτες να βλέπουν OPEN TV για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, μέχρι την τελευταία απειλητική ανακοίνωση για τις συνέπειες που θα έχει η χώρα μας μετά την απόφαση να απελάσει τους συγκεκριμένους διπλωμάτες.
Μια γραμμή που, όπως λέγεται, δεν εκπορευόταν από τη Μόσχα, αλλά ήταν δική του τακτική, καθώς, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, ο συγκεκριμένος αρέσκεται στο σκληρό ροκ και τις συγκρουσιακές καταστάσεις. Οι υπόλοιποι 9 χαρακτηρίζονται ανώτεροι διπλωματικοί υπάλληλοι αλλά και διαχειριστές/ενδιάμεσοι στην υλοποίηση των σχεδίων της Μόσχας στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο ένας ήταν πρόξενος
Από τους δύο της Θεσσαλονίκης που χαρακτηρίστηκαν PNG, ο ένας είναι ο πρόξενος που επιχειρούσε να στήσει δίκτυο διείσδυσης και προπαγάνδας στην ελληνική κοινωνία και ο δεύτερος, ένας υπάλληλος που χρησιμοποιούσε διπλωματικό διαβατήριο και παρουσίαζε έντονη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες στη Μακεδονία.
Από τις αρχές του 2021, στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας ξεκίνησε ένας χορός κατασκόπων με άγριο κυνηγητό, παρακολουθήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις δυτικές χώρες και καταγραφή τουλάχιστον 4-5 σοβαρών περιστατικών σε Βουλγαρία, Ιταλία, Τσεχία, με φόντο τα στρατιωτικά μυστικά του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, σε ένα από αυτά σήμανε ο πρώτος συναγερμός και στην Ελλάδα.
Ήταν ένας χρόνος πριν, όταν δύο αρχιπράκτορες των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, που είχαν υπηρετήσει για χρόνια στην Αθήνα, στρατολογήθηκαν από τη Μόσχα και παρέδιδαν στους Ρώσους απόρρητα δελτία και έγγραφα του ΝΑΤΟ προετοιμάζοντας ουσιαστικά την εισβολή στην Ουκρανία.
Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ελληνικές υπηρεσίες ανέβασαν στο πορτοκαλί τα επίπεδα συναγερμού μετά τα όσα έβλεπαν να διαδραματίζονται γύρω από την Ουκρανία, για να φτάσουμε σήμερα ο συναγερμός να είναι κόκκινος και ένα πολυεπίπεδο σχέδιο να έχει αναπτυχθεί προκειμένου καθημερινά να υπάρχει γνώση στο «τι συμβαίνει με τη Ρωσία».
Βασικό κομμάτι με τεράστιο ενδιαφέρον, η λίστα με 100 άτομα-μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας, πολλά από τα οποία σχετίζονταν με μυστικές υπηρεσίες, εκ των οποίων οι 15 από αυτούς ήταν χαρτογραφημένοι από ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών και έφεραν τον χαρακτηρισμό «δυνατοί παίκτες»
Ήδη η κατάσταση θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο με τα ενημερωτικά δελτία της ΕΥΠ σε καθημερινή βάση να καταγράφουν τις κινήσεις των «διπλωματών» και να ενημερώνουν τις δυτικές υπηρεσίες για τις εξελίξεις.
Όπως έγινε γνωστό, και οι 15 είχαν έρθει στην Ελλάδα από το 2019 και μετά, με αποστολή να στήσουν προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, να διεισδύσουν στην ελληνική κοινωνία μέσω εκκλησιαστικών, παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, επιχειρηματιών και παραγόντων και παράλληλα να στρατολογήσουν επίορκους δημοσίους υπαλλήλους για να αρπάξουν νατοϊκά στρατιωτικά μυστικά. Το τελευταίο δεν έχει να κάνει με τη χώρα μας, αλλά με την ιδιότητά της ως μέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και άρα ένα κουτάκι στη μεγάλη εικόνα των κινήσεων του ΝΑΤΟ.
Παρατηρήθηκε ότι τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι πράκτορες, που κυκλοφορούσαν με διπλωματικά διαβατήρια στη χώρα μας, προσπαθούσαν σε κάθε κρίση ή σοβαρό ζήτημα που απασχολούσε την κοινωνία και την πολιτική να ρίξουν ένα πετραδάκι στον μηχανισμό της αναστάτωσης, της αμφισβήτησης και της δημιουργίας αρνητικού κλίματος. Από το να στρατολογούν άτομα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέχρι να κινούν τα νήματα στον αντεμβολιαστικό αγώνα.
Πέρα από τους 15 χαρτογραφημένους, από την ΕΥΠ ελέγχονται όλοι οι Ρώσοι που φέρουν διπλωματικό διαβατήριο, κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γιατί οι αναλυτές θέλουν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα παιχνίδια που παίζουν και τα 100 άτομα της πρεσβείας. Παράλληλα, υπάρχει καθημερινή προσπάθεια εξακρίβωσης των κινήσεών τους, των ατόμων που συναντούν, ακόμη και των αφίξεων στην Αθήνα ή αναχωρήσεων Ρώσων σε ειδικούς ρόλουςtr
Την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας, όπως προέκυψε από τους αναλυτές της ΕΥΠ, εκπορεύονταν από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο ουσιαστικά κατείχε υψηλό πόστο μέσα στην πρεσβεία, είχε αναλάβει τον ρόλο του «άτυπου εκπροσώπου Τύπου» και ήταν ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από τις πολύ συχνές και σκληρές ανακοινώσεις που εξέδιδε η πρεσβεία, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Για εκείνον η απόφαση για την απέλασή του ήταν ειλημμένη, καθώς οι αναφορές των αναλυτών της ΕΥΠ έκαναν λόγο για ένα άτομο που σε πολλές περιπτώσεις αγνοούσε τη γραμμή της Μόσχας και επέβαλε το δικό του συγκρουσιακό παιχνίδι.
Αυτός ήταν ο βασικός παίκτης στο κάδρο των 12, ενώ ακολουθούσε ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη που τους τελευταίους μήνες φέρεται να είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, είχε έρθει σε επαφή με άτομα του εκκλησιαστικού και παραεκκλησιαστικού χώρου για να αναπτύξει έναν ενεργό βραχίονα επιρροής και ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Όπως λένε χαρακτηριστικά αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η Ελλάδα για τη Μόσχα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί είναι χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως διαθέτει και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών που αγγίζει το 30% με φιλορωσικά αισθήματα και ανοιχτά αυτιά στην προπαγάνδα του Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά βίας ξεπερνά το 2%.
Επομένως, η χώρα μας είναι ένας πρόσφορος τόπος για να ευδοκιμήσουν τέτοιου είδους προπαγανδιστικοί μηχανισμοί και να δημιουργηθεί ένα έντονο φιλορωσικό ρεύμα που θα έχει λόγο ακόμα και στις πολιτικές εξελίξεις. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει στη χώρας μας πολυπληθή αποστολή που ξεπερνά τα 100 άτομα και είναι κατά 30%-40% μεγαλύτερη συγκριτικά με ανάλογες χώρες της Ευρώπης, όπου οι αντιπροσωπείες κυμαίνονται στα 60-70 άτομα.
Οι συνέπειες
Το δεύτερο επίπεδο του σχεδίου που καλούνται να διαχειριστούν οι αναλυτές της ΕΥΠ αφορά στις συνέπειες της απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών για την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών.
Επ’ αυτού άλλωστε τοποθετήθηκαν τόσο η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα όσο και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, όταν σε οξύ ύφος έκανε λόγο για εχθρική κίνηση που θα απαντηθεί καταλλήλως.
Οι αξιωματούχοι της Κατεχάκη εκτιμούν ότι ίσως υπάρξει μια απέλαση 2-3 Ελλήνων διπλωματών από την πρεσβεία στη Μόσχα και το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο, εξετάζουν και το σενάριο που συνδυάζεται με το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε αυτή την περίπτωση, Νο 1 στόχος είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η αμερικανική και νατοϊκή βάση. Και αυτό γιατί αν χρειαστεί οι συμμαχικές δυνάμεις να μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, από εκεί θα το φορτώσουν. Αλλωστε, υπάρχει το στρατιωτικό μονοπάτι «Διάδρομος 9», μήκους 2.800 χιλιομέτρων, που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και διασχίζοντας συνεχώς νατοϊκό έδαφος φτάνει μέχρι και το Ελσίνκι, χωρίς να χρησιμοποιούνται τα Στενά του Βοσπόρου. Ο κίνδυνος, αν συμβεί αυτό το ενδεχόμενο, είναι μεγάλος, αφού οι Ρώσοι ίσως επιχειρήσουν να πλήξουν νατοϊκές δυνάμεις που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.