«Φρένο» στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στην Σαντορίνη και συγκεκριμένα στην Καλντέρα και την Θηρασιά, βάζει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το οποίο εισήχθη χθες στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Η έκδοση αδειών δόμησης για νέα κτίρια και για επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών στην περιοχή της Καλντέρας θα ανασταλεί έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Θήρα, το οποίο εκπονείται αυτό το διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2025.
Η αναστολή στην έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Θήρας, ισχύει ήδη από το 2020.
Οι προτάσεις του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας
Η αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας στην Σαντορίνη αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια αίτημα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας.
Ζητούσε να μην ανεγερθεί ούτε μία κλίνη, ούτε ένα κτίριο στο νησί, μέχρι την έκδοση του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Την ίδια ώρα, πρότεινε την υλοποίηση μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να μπει φρένο στην άναρχη ανάπτυξή τους.
Για τους ιδιοκτήτες όλων των υφιστάμενων τουριστικών υποδομών και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Καλντέρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει την υποχρέωση να εκπονήσουν μελέτης στατικής επάρκειας έως τα τέλη του 2025. Διαφορετικά θα χάσουν την άδεια λειτουργίας τους.
Το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους και την ασφάλεια των υποδομών στο νησί καθώς λόγω της υπερδόμησης, εγείρονται ζητήματα στατικότητας.
Τίθενται, επίσης, στενά περιθώρια έως το τέλος του 2024, στην Υπηρεσία Δόμησης της περιοχής για τον έλεγχο του συνόλου των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία στη Σαντορίνη και ειδικότερα στην περιοχή της Καλντέρας.
Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου
Το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις που προωθούν τις επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης ενέργειας και ρυθμίζουν εκκρεμότητες σχετικά με το νέο σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας (net billing), τα πρατήρια υδρογόνου και τις μικρές ανεμογεννήτριες.