Συζητήσεις και αντιρρήσεις συνεχίζει να προκαλεί η πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Αριστεράς για την προεδρκή εκλογή. Ο Αλέξης Χαρίτσης επιχειρεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο, με την πρότασή του για τον Χρήστο Ράμμο ως κοινό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η κίνησή του έρχεται σε μια περίοδο που η τελευταία δημοσκόπηση της ALCO αποτυπώνει τη νέα πολιτική πραγματικότητα: το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 7,1%, το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη ακολουθεί με 4,5%, ενώ η Νέα Αριστερά κινείται μόλις στο 1%.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρωτοβουλία ενός μικρού κόμματος, προτάσσοντας άλλες προτεραιότητες και επιδιώκοντας να διατηρήσουν τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.
Η στρατηγική Χαρίτση και η νέα πολιτική πραγματικότητα
Ο Αλέξης Χαρίτσης με επιστολή του προς τους επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας επιχειρεί να θέσει την ατζέντα της προεδρικής εκλογής, προτείνοντας τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της ALCO: το ΠΑΣΟΚ ενισχύει τη θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στην πέμπτη θέση με 7,1%, το Κίνημα Δημοκρατίας του Κασσελάκη εμφανίζει δυναμική με 4,5%, ενώ η Νέα Αριστερά παραμένει στο 1%.
H πρωτοβουλία Χαρίτση έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Κουμουνδούρου επιχειρεί να επαναπατρίσει στελέχη που αποχώρησαν προς τη Νέα Αριστερά, με μοναδική επιτυχία μέχρι στιγμής την επιστροφή του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη. Η παρουσία των Παύλου Πολάκη και Νίκου Παππά σε κεντρικούς ρόλους στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως τροχοπέδη για την επιστροφή περισσότερων στελεχών.
Οι επιφυλάξεις των μεγάλων κομμάτων
Οι αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβουλία Χαρίτση αντανακλούν τις νέες πολιτικές ισορροπίες και τον ανταγωνισμό για την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο. Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας παγιωθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση, βλέπει με επιφύλαξη πρωτοβουλίες από μικρότερα κόμματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παραπέμπει τη συζήτηση σε “εύλογο χρόνο”, τονίζοντας ότι προέχει η συζήτηση του προϋπολογισμού και η ανάδειξη των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση με 7,1%, διατηρώντας πάντως προβάδισμα έναντι του Κινήματος Δημοκρατίας του Κασσελάκη που αγγίζει το 4,5%, ο Σωκράτης Φάμελλος παραπέμπει τις αποφάσεις στα συλλογικά όργανα του κόμματος μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Η διστακτικότητα και των δύο κομμάτων ενισχύεται από την εκτίμηση ότι μια πρώιμη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα απάλλασσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την ευθύνη να εξηγήσει γιατί δεν επιλέγει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία.
Η δυσμενής δημοσκοπική θέση του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά σχεδόν υπαρξιακή την ανάγκη για συνεργασίες. Το ΠΑΣΟΚ πάντως, ενώ επιδιώκει να προβάλλεται ως συναινετικό, ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να δείχνει ότι σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις, αλλά μάλλον ότι τις ορίζει.