24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Πρωτοφανής χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα απο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα 4,85 δις. Σε ποιους τομείς κατευθύνθηκαν

 

Η εταιρική καινοτομία, η αστική ανάπλαση, η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών έτυχαν της μεγαλύτερης στα χρονικά χρηματοδοτικής συμβολής από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  πέρυσι, στην Ελλάδα.

Το 2021 η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις με μεγάλο αντίκτυπο ανήλθε συνολικά σε 4,85 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό στα 59 έτη δραστηριότητας στη χώρα.

2,7% του ΑΕΠ

Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο.

Ο σημαντικός θετικός αντίκτυπος της χρηματοδότησης του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπογραμμίστηκε νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα από τον Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιο για την Ελλάδα, και εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σταϊκούρας: Πρωτοφανής οικονομική υποστήριξη σε επενδύσεις

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ, ύψους 4,85 δισ. ευρώ, η οποία συμφωνήθηκε το 2021 συνεισφέρει σημαντικά, ώστε οι ελληνικές εταιρείες και οι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν, να καινοτομήσουν, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης, καθώς και να επιταχύνουν την κλιματική δράση και την ενεργειακή μετάβαση και να βελτιώσουν υπηρεσίες που είναι καθοριστικής σημασίας για την καθημερινή ζωή. Η Ελλάδα επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την πλούσια εμπειρία, οικονομική ισχύ και περιβαλλοντική βέλτιστη πρακτική της ΕΤΕπ .

Η εξαιρετική μεταξύ μας συνεργασία – που ενδυναμώθηκε μέσα από τη νέα συμφωνία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” – οδήγησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην επίτευξη νέου ετήσιου ρεκόρ χρηματοδότησης της χώρας. Απέναντι σε νέες προκλήσεις, μαζί θέτουμε προτεραιότητες και υλοποιούμε δράσεις, για την ενίσχυση κρίσιμων υποδομών της χώρας, τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τόμσεν: Αποδέσμευση επενδύσεων σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

«Σε στενή συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές τράπεζες και άλλους εταίρους, ο Όμιλος ΕΤΕπ αποδεσμεύει χρηματοδότηση η οποία συμβάλλει στην υπέρβαση των επενδυτικών εμποδίων και εξασφαλίζει μετασχηματιστικές επενδύσεις υψηλού αντικτύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κατά τους τελευταίους 12 δύσκολους μήνες, η Επενδυτική Ομάδα του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα παρέσχε άνευ προηγουμένου νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας στην πανδημία COVID-19, την αξιοποίηση καθαρών μορφών ενέργειας και τη στήριξη επενδυτικών προτεραιοτήτων για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Η μοναδική συνεργασία ελληνικών αρχών, εταίρων του ιδιωτικού τομέα και της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα έφερε αποτελέσματα και αποδέσμευσε επενδύσεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, βελτιώνεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή πράσινη ενέργεια και παρέχεται βοήθεια στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρμόδιος για την Ελλάδα.

Εγκριση χρηματοδοτήσεων 2,9 δισ το 2021

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων ενέκρινε χρηματοδοτήσεις ύψους 2,9 δισ. ευρώ για νέες δραστηριότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη νέων επενδύσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κατέγραψε επίσης ρεκόρ, ανερχόμενη συνολικά σε 1,96 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων εταιρειών σε ολόκληρη τη χώρα. Το ΕΤαΕ στήριξε τη χορήγηση εγγυήσεων σε ελληνικές εθνικές και περιφερειακές τράπεζες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των εταιρειών που επλήγησαν από την πανδημία της COVID μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων και χρηματοδότησης χωρίς αποκλεισμούς.

Το ΕΤαΕ στήριξε επίσης 5 συναλλαγές χρηματοδότησης με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου μετοχικού κεφαλαίου επιχειρηματικού αγγέλου στο οποίο έγινε χρήση επανεισροών, αξιοποιώντας την επιτυχία του προγράμματος JEREMIE.

Η συμμετοχή-ρεκόρ, ύψους 4,85 δισ. ευρώ, του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας το 2021 αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ των 2,8 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το 2020.

Στήριξη της κλιματικής δράσης και της ενεργειακής μετάβασης σ ολη την Ελλάδα

Το 2021, η ΕΤΕπ υποστήριξε πρωτοποριακές επενδύσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τον μετασχηματισμό της πολιτικής προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ΕΤΕπ στήριξε επίσης επενδύσεις μεγάλης κλίμακας της ΔΕΗ για την αξιοποίηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ενίσχυση της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Για το μέλλον, η ΕΤΕπ έχει μακρά σειρά έργων κλιματικής δράσης τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος σε στάδιο προετοιμασίας και αναμένεται να επιβεβαιωθούν τους προσεχείς μήνες.

Ανταλλαγή βέλτιστης τεχνικής πρακτικής μέσω συνεργασίας με εταίρους

Η ειδική Επενδυτική Ομάδα του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα πρόσφερε τεχνογνωσία σε 28 έργα στην Ελλάδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η στήριξη της μελέτης και της υλοποίησης του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης «ΗΛΕΚΤΡΑ», η επιτάχυνση δημοτικών επενδύσεων και η αύξηση της ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE