Βαρύτατα πρόστιμα προβλέπονται για τους επιτήδειους που “γυρίζουν” τα χιλίομετρα σε ένα μεταχειρισμένο αμάξι για να το πουλήσουν ακριβότερα. Το πρόστιμο φτάνει τα 50 χιλιάδες ευρώ ανα παράβαση.
Το φαινόμενο με τα γυρισμένα χιλίομετρα δέν είναι καινούργιο. Η οικονομική κρίση και η συνεπακολουθούμενη αναζήτηση για φτηνά μεταχειρισμένα απλά το εξέτεινε.
Έρευνες αποκαλύπτουν ότι έως και το 80% των οχημάτων που μπορεί κανείς να συναντήσει στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων διαθέτουν γυρισμένα χιλιόμετρα γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών τους.
Η ένταση του συγκεκριμένου φαινομένου είναι ο λόγος για τον οποίο οι ρωσικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός εξοντωτικού προστίμου σε εκείνους που παραποιούν τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητου για τους προφανείς σκοπούς.
Το χρηματικό πρόστιμο το οποίο θα επιβάλλεται στους εμπόρους για κάθε αυτοκίνητο το οποίο θα εντοπίζεται από τις ελεγκτικές αρχές με «γυρισμένα» χιλιόμετρα θα ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (1 εκατ. ρούβλια), ενώ αν πρόκειται για ιδιώτη το πρόστιμο θα μειώνεται στα 3.000 ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο οι ρωσικές αρχές ευελπιστούν ότι θα περιορίσουν το φαινόμενο των παραποιημένων χιλιομέτρων στα μεταχειρισμένα οχήματα που πωλούνται καθημερινά, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας στους υποψήφιους αγοραστές.
Τι συμβαίνει στην χώρα μας :
Τα πρόστιμα που προβλέπονται για την παράβαση στην χώρα μας κειμένονται απο 5 έως 50 χιλίαδες ευρώ.
Το πρόστιμο καλείται να το πληρώσει ο εισαγωγέας του αυτοκινήτου, ενώ σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται, φτάνοντας τα 100.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ένα όχημα με γυρισμένα χιλιόμετρα δεν έχει τη δυνατότητα να ταξινομηθεί στη χώρα μας και να εκδώσει άδεια κυκλοφορίας.
Βέβαια πρόστιμο μπορεί για παραποίηση του χιλιομετρητή ενός οχήματος μπορεί να επιβληθεί και στον ιδιοκτήτη ενός οχήματος, μετά από έναν περιοδικό τεχνικό έλεγχο.
Αν κατά τη διάρκεια του τυπικού ελέγχου διαπιστωθεί ανακολουθία των διανυθέντων χιλιομέτρων τότε σημειώνεται στο δελτίο τεχνικού ελέγχου και ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης του οχήματος, χωρίς ωστόσο το όχημα να «κόβεται» από τη διαδικασία και να υποβάλλεται σε επανέλεγχο.
Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί την εκκίνηση της διαδικασίας για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση των ενδείξεων του χιλιομετρητή.
Σε συνέχεια της δήλωσης αυτής, ο φορέας του τεχνικού ελέγχου (KTEO) οφείλει να αποστείλει στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα απαιτηθούν για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών.
Το αγοραστικό κοινό οφείλει να είναι ιδιαίτερα καχύποπτο κατά την αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, ειδικά απο ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας καλό είναι να απευθύνεται σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο.