21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Προειδοποίηση ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή:  Πρόγευση για το μέλλον μας αποτελούν οι ξηρασίες και οι πλημμύρες – Το 2050 πάνω από 5 δισ. άνθρωποι θα έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Για τους μελλοντικούς κινδύνους και τις συνέπειες που θα φέρει η κλιματική αλλαγή προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Χαρακτηρίζει τις έντονες ξηρασίες και τις ακραίες πλημμύρες ως μια «πρόγευση για το μέλλον μας».

Επισημάνει, επίσης, την τρομερή απειλή ότι το 2050 πάνω από 5 δισ. ανθρώπων θα έχουν ανεπαρκή ή καθόλου πρόσβαση στο νερό.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται, την ώρα που η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια του πλανήτη κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ. 

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο.

«Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Μέχρι το 2050, 5 δισ. ανθρώπων θα έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε νερό

Σήμερα, 3,6 δισ. ανθρώπων έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό για τουλάχιστον έναν μήνα.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται μέχρι το 2050 να αυξηθεί και να ξεπεράσει τα 5 δισ., όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Απειλή το λιώσιμο των πάγων

Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, οι παγετώνες έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», προειδοποιεί η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Ο ΟΗΕ ζητάει να κηρυχθούν από νωρίς συναγερμοί για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Παρατεταμένες ξηρασίες και πλημμύρες

Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ ενώ οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες

Ταυτόχρονα όμως, οι πλημμύρες αυξήθηκαν ραγδαία. Τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά και από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια: «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Τρόμος στη Βαλένθια: Έρχεται νέα καταιγίδα – Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Κρήτη: Πως επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος ως το τέλος Νοεμβρίου. Μεγάλη αύξηση αφίξεων στα αεροδρόμια

Σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καταγράφεται φέτος στην ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού, την...