Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις»
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, ώστε να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή αίτησης.
Μετά την προδημοσίευση, τη σκυτάλη θα πάρει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η επίσημη προκήρυξη της δράσης, με τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Στην Απόφαση θα προσδιορίζεται μεταξύ άλλων η ημερομηνία έναρξης υποβολής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.
Μάλιστα, έχει προβλεφθεί επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού, ώστε να ωφεληθούν εταιρείες όλων των μεγεθών.
Μείωση ενεργειακού κόστους
Φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν ο σχεδιασμός των σχετικών διαδικασιών, η υπαγωγή των δικαιούχων, καθώς και η διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για τον έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της δράσης. Φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
Χάρις στην ηλιακή ενέργεια, κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί στη δράση θα μπορέσει να μειώσει τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο και, κατά συνέπεια, το ενεργειακό της κόστος. Ως αποτέλεσμα, οι ωφελούμενες εταιρείες θα μειώσουν και το ανθρακικό τους αποτύπωμα, κατά τουλάχιστον 30%.
Στα 15 εκατ. το πλαφόν ενίσχυσης
Η επιλογή θα είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε εταιρείας, ωστόσο τα συστήματα δεν θα συνδέονται στο δίκτυο ή στο σύστημα μεταφοράς (zero feed-in).
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το insider, η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.
Για να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα επιλέξιμο, θα πρέπει η ισχύς του να ανέρχεται έως 2 MW.
Όσον αφορά την μπαταρία, θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.
Τα κριτήρια ένταξης
Για την επιλογή των ωφελούμενων, θα αξιοποιηθούν τρία κριτήρια με συντελεστή βαρύτητας:
– Ο βαθμός στον οποίο οι ενεργειακές δαπάνες επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
– Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται κάθε εταιρεία, συγκριτικά με το συνολικό ύψος της δαπάνης (με βάση τυπικά κόστη).
Τα επιδοτούμενα συστήματα θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2025.