23.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Πούτιν: Ολικό liftng στο σούπερ γιοτ του Ρώσου Προέδρου. Θρίλερ με τον χρηματοδότη (φωτό)

Ολικό liftng έγινε στην Ιταλία στο σούπερ γιοτ Scheherazade, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται για γιοτ αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η Ιταλία κατάσχεσε πριν από 15 μήνες, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο χρόνος πάντως που πέρασε από τότε που το γιοτ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Marina di Carrara της Τοσκάνης δεν χάθηκε.

Όπως γράφουν οι Finacial Times η Ιταλία επέτρεψε στον ανώνυμο, αλλά υπό την επιβολή κυρώσεων, ιδιοκτήτη να πληρώσει όχι μόνο για το προσωπικό και τη συντήρησή του, αλλά και για ένα καθολικό… ligting.

Ιταλία: Ολικό lifting για το ρωσικό σούπερ γιοτ Scheherazade - Οικονομικός  Ταχυδρόμος - ot.gr

Ποια εταιρεία ανάλαβε την ανακαίνιση

Το σκάφος μήκους 140 μέτρων, το οποίο είναι μόλις τεσσάρων ετών και διαθέτει 22 καμπίνες επισκεπτών με επιχρυσωμένα μπάνια, δύο καταστρώματα ελικοπτέρων και ένα σπα, ανακαινίζεται από την εισηγμένη στο Μιλάνο Italian Sea Group.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η «επισκευή» του πλοίου συνεχίστηκε μετά το πάγωμα του περιουσιακού στοιχείου από τις αρχές και ότι ο ιδιοκτήτης του γιοτ πλήρωνε για τα έργα και τη συντήρηση, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας του ιδιοκτήτη.

Η Agenzia del Demanio, η οποία διαχειρίζεται τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία, επιβεβαίωσε ότι είχε συμφωνήσει, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, να επιτρέψει στον ιδιοκτήτη του πλοίου να πληρώσει για τις «εργασίες συντήρησης», αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες επειδή «οι πληροφορίες σχετικά με δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία είναι διαβαθμισμένες».

Το σούπερ γιοτ του Πούτιν εντοπίστηκε στις ακτές της Εσθονίας | ΣΚΑΪ

Μυστήριο με τον άγνωστο ιδιοκτήτη- χρηματοδότη

Η Ιταλία δεν αποκάλυψε ποτέ δημόσια τον ιδιοκτήτη του γιοτ, αν και τη στιγμή που κατασχέθηκε ανέφερε ότι υπήρχαν «αποδείξεις ουσιαστικών οικονομικών και επιχειρηματικών διασυνδέσεων με εξέχοντα στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ».

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες, και τα οποία επικαλούνται οι FT, ο ιδιοκτήτης είναι ο Eduard Khudainatov, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2022. Δημοσίευμα του Bloomberg πέρυσι ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί ότι Khudainatov ήταν ο «αχυράνθρωπος» πίσω από δύο γιοτ, συμπεριλαμβανομένου του Scheherazade, για λογαριασμό του Πούτιν. Οι Financial Times εντόπισαν την ιδιοκτησία του σκάφους σε μια οντότητα που εδρεύει στα Νησιά Μάρσαλ και που ονομάζεται Beilor Asset Limited.

Η αντικατάσταση του προσωπικού του γιότ

Ερευνητές που εργάζονται για τον φυλακισμένο Ρώσο ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Alexei Navalny ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του Scheherazade είναι ο Ρώσος πρόεδρος, επειδή ένας αριθμός από το πλήρωμά του ήταν μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας, υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πούτιν. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τότε τους ισχυρισμούς. Εν συνεχεία το προσωπικό στο γιοτ αντικαταστάθηκε.

Ιταλία: Εργασίες συντήρησης για το ρωσικό σούπερ γιοτ Scheherazade |  Ειδησεις | Pagenews.gr

Πεσκόφ: Αβάσιμες οι φήμες – τι γίνεται με τη συντήρηση της Scheherazade

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε απάντηση ερώτησης των Financial Times: «Όλες οι φήμες σχετικά με αυτό είναι αβάσιμες».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή των κυρώσεων» και ότι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων δεν επηρεάζει την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα πληρωμών για τη συντήρηση της Scheherazade, ο εκπρόσωπος είπε ότι «τα έξοδα συντήρησης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων μπορούν να πληρωθούν από το καθορισμένο πρόσωπο» υπό μια «τυπική παρέκκλιση».

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE