29.8 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Πότε αναμένεται να γίνει η επόμενη ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί της Σαντορίνης;

Απαντήσεις για το πρόσφατο δημοσίευμα της «Guardian» – το οποίο στη συνέχεια αναθεωρήθηκε -, σύμφωνα με το οποίο το ηφαίστειο Κολούμπο, βορειοανατολικά της Σαντορίνης, είναι έτοιμο να εκραγεί, η Παρασκευή Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, που συμμετέχει στην αποστολή του «Joides Resolution»

Η Παρασκευή Νομικού δήλωσε πως υπήρξε παρανόηση.

«Το δημοσίευμα βασίστηκε σε παλαιότερες δικές μας έρευνες με τις οποίες μελετήσαμε τους μαγματικούς θαλάμους κάτω από το Κολούμπο και οι οποίες έδειξαν πως πράγματι το ηφαίστειο είναι ενεργό. Είναι ενεργό, αλλά δεν δείχνει σημάδια ενεργοποίησης, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Το Κολούμπο βρίσκεται, άλλωστε, υπό διαρκή παρακολούθηση», διευκρινίζει.

«Στις αρχές Δεκεμβρίου, με διεθνή ερευνητική ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής το ΕΚΠΑ, τοποθετήσαμε καινοτόμα μηχανήματα θαλάσσιας τεχνολογίας στο Κολούμπο δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο ένα ρηχό υποθαλάσσιο ηφαιστειακό παρατηρητήριο στον κρατήρα του ηφαιστείου. Αν λοιπόν τα γνωρίζαμε όλα, δεν θα κάναμε ερευνητικές αποστολές όπως αυτή ή όπως η αποστολή του «Joides Resolution» που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Πλέον, με αυτές τις έρευνες ξαναγράφεται η γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης…».

Η μεγαλύτερη ερευνητική επένδυση στην Ελλάδα

Η αποστολή, του «Joides Resolution»  αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα ερευνητική επένδυση στη θαλάσσια έρευνα στην Ελλάδα, ύψους 25 εκατ. δολαρίων και είχε ως κύριους επιστήμονες τον ηφαιστειολόγο Τιμ Ντρούιτ από το Πανεπιστήμιο Κλερμόν στη Γαλλία, ο οποίος έχει συντάξει και τον γεωλογικό χάρτη της Σαντορίνης, και τον γερμανό δρα Στέφεν Κούτερλοφ, ενώ κομβικό ρόλο είχε η ελληνίδα δρ Παρασκευή Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Η πρότασή τους, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι ερευνητές, κρίθηκε από διεθνή επιτροπή ως άριστη και επελέγη μεταξύ συνολικά 11 επιστημονικών προτάσεων για αποστολές σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Στόχος της  ήταν να μελετήσει  τη γεωλογική ιστορία της περιοχής πηγαίνοντας πολύ πίσω στον χρόνο: πόσες ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν γίνει στη Σαντορίνη – στη χέρσο και την υποθαλάσσια – τα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια. Να μελετήσουμε τη γεωλογική ιστορία των ηφαιστείων και μέσω αυτής να καταλάβουμε την περιοδικότητά τους, δηλαδή κάθε πόσα χρόνια εκρήγνυνται και ποιος είναι ο όγκος αυτών των εκρήξεων.

Το πλήρωμα του «Joides Resolution», αποτελούμενο από 117 άτομα που προέρχονταν από εννέα χώρες του πλανήτη, ξεκίνησε το ταξίδι του στις αρχές Δεκεμβρίου από τη Βαρκελώνη. Κατέληξε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 10 Φεβρουαρίου, έχοντας εκτελέσει έξι κύριες υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις και κάποιες δευτερεύουσες στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην Αμοργό και τα Χριστιανά. Κατά τη διάρκειά τους εξήχθησαν εκατοντάδες μέτρα πυρήνα ιζήματος από τον πυθμένα της θάλασσας.

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE