«…Είναι παρανοϊκός, αλλά όχι τρελός. Δεν θα πατήσει ποτέ το κουμπί του πυρηνικού πολέμου. Ωστόσο μια περιορισμένης εμβέλειας ατομική βόμβα στην Ουκρανία θα μπορούσε να τη ρίξει, αν προς την κατεύθυνση αυτή πείσει και δύο στρατηγούς του, οι οποίοι σήμερα δεν του έχουν καμιά εμπιστοσύνη…
Οταν το 1984 περάσαμε τις εξετάσεις για να μπούμε στα ζωτικά κλιμάκια της σοβιετικής κατασκοπείας, ο Πούτιν απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε επικίνδυνος. Για να το πω διαφορετικά, ναι μεν φοίτησε όπως και εγώ στην κορυφαία τότε Ανώτατη Σχολή Πληροφοριών, το περίφημο Ινστιτούτο “Κόκκινη Σημαία της KGB”, πλην όμως δεν έγινε δεκτός στην Υπηρεσία Κατασκοπείας που ήταν και η κορυφαία ανταμοιβή. Παρέμεινε όμως στις διοικητικές υπηρεσίες της KGB. Αντίθετα εγώ προχώρησα στο Τμήμα Κατασκοπείας και το 1988 ήμουν αρκετά υψηλά στην ιεραρχία. Με εξειδίκευση τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τις δυτικές διοικητικές δομές».
Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Σεργκέι Ζιρνόφ (61 ετών), πρώην κατάσκοπο της KGB, ο οποίος από το 2001 ζει στη Γαλλία, όπου στη διάρκεια της θητείας του παύθηκε από τα καθήκοντα του, για λόγους αποκάλυψης μυστικών.
Σήμερα είναι γνωστός για το συγγραφικό του έργο και τα τρία βιβλία του, για το πώς λειτουργούν και πως σκέπτονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες… Περιττό δε να πούμε ότι βρίσκεται και στο στόχαστρο της FSB,που είναι το αντίστοιχο της πρώην KGB.
Μιλώντας σε ορισμένους Ευρωπαίους Δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος του Lykavitos.gr, ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος, είπε ότι ο Πούτιν γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις ιδεολογίες και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία και ο εαυτός του. «Για το λόγο αυτόν, τον παράτησε και η γυναίκα του», τονίζει.
«…Για να φτάσει στην εξουσία, ο Πούτιν έπαιζε πολύ το χαρτί της θητείας του στη KGB και αναρριχήθηκε το 2000 στην πρωθυπουργία, όταν η Ρωσία μαστιζόταν από διαφθορά και αστάθεια. Εκείνη την περίοδο, η μυστική υπηρεσία φάνταζε σαν όαση σταθερότητας. Στη συνέχεια,η εμπειρία του στην Υπηρεσία, του επέτρεψε να δημιουργήσει σημαντικά δίκτυα κατασκοπίας και αποπληροφόρησης σε χώρες – κλειδιά. Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο είναι μερικές από αυτές στην Ευρώπη και βέβαια σημαντική είναι και η Αμερική» προσθέτει ο Σ. Ζιρνόφ.
Επισημαίνει δε ότι οι κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν πολλαπλασιαστεί επί πέντε από τότε που ανέλαβε ο Πούτιν την εξουσία. «….Με τον Πούτιν, το επίπεδο της ρωσικής κατασκοπείας έχει γίνει πέντε φορές πιο έντονο από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Είναι πολύ πιο άμεσο, επιθετικό, ακόμη και προσβλητικό για τη χώρα στόχο….».
«…Η Ελβετία για παράδειγμα έχει υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι στις πέντε ή έξι πρώτες χώρες λόγω όλων των διεθνών οργανισμών εκεί….».
Μιλώντας για την επίθεση στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Ζιρνόφ τονίζει ότι η Ρωσία δεν μπορεί πια να κάνει πίσω. Αυτός είναι ο λόγος που η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα με τον Πούτιν να έχει κάνει λάθος εκτιμήσεις, ενδεχομένως από κακή πληροφόρηση.
«…Σίγουρα οι πράκτορές του δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η Ευρώπη θα αντιδρούσε τόσο ακαριαία και με πείσμα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που τον Πούτιν ήδη πρέπει να τον προβληματίζει γιατί του χαλάει τη σούπα των ευρασιατικών “οραμάτων” του και των σχέσεών του με την Κίνα. Ο Πούτιν είναι καλός στο τζούντο αλλά χαμπάρι δεν έχει από ιστορία. Δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για την Κίνα και επειδή έχει έμμονες ιδέες,δεν προβληματίζεται πολύ με πράγματα που οδηγούν σε διαφορετικές προσεγγίσεις.
Διαθέτει αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν μέση ανώτερη ευφυΐα, η οποία είναι καλή επίδοση, πλην όμως ακυρώνεται από παρανοϊκές συμπεριφορές.
Υπό αυτή την έννοια, ο Κινέζος είναι «φίδι στον κόρφο του» και αυτό κάποιοι σύμβουλοί του, πρώην πράκτορες, το γνωρίζουν πολύ καλά. Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα, εκτιμώ ότι ο Πούτιν θα αντιδράσει βίαια στης οικονομικές κυρώσεις,δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος ότι η όλη εξέλιξη θα του βγει.Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι τσαμπουκάδες αλά τζούντο και η υπερβολική χρήση «πρακτόρων επιρροής» (των οποίων ουκ έστιν αριθμός στην Ελλάδα) δεν αποδίδουν πολλά πράγματα».
«…Επίσης», τονίζει ο Ρώσος πρώην πράκτορας, «…σε παγκόσμιο επίπεδο ο Πούτιν χάνει και το παιχνίδι της κοινής γνώμης. Εξευτελίζει τη χώρα και αδυνατεί να καταλάβει ποιο ρόλο παίζουν τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Στην ουσία οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω και δεν καταλαβαίνει ότι και ο ίδιος θα βγει χαμένος.Οι σύγχρονες γεωπολιτικές πραγματικότητες, δεν αντιμετωπίζονται με λογικές του 19ου αιώνα…».
Και όλα αυτά ας τα έχουν υπόψη τους και εγχώριοι βαρύγδουποι αναλυτές οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι μια χώρα που πραγματοποίησε 14 ιμπεριαλιστικές εισβολές μέσα σε 100 χρόνια και προσάρτησε τη μισή Ευρώπη, μπορεί να είναι θύμα του Μακρόν η του Ντράγκι. Για να μην αναφέρουμε την Ούρσουλα… Και για τους δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης η ώρα των τάνκς έχει παρέλθει. Δεν φτουράνε οι ερπύστριες.Σε κάποια φάση θα το πληροφορηθεί και ο πρώην αξιωματικός της KGB.