Ποιοι μπλοκάρουν την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδος, Και τις έρευνες Total, Exxon-Mobil, Νότια της Κρήτης και στον Κυπαρισσιακό

0
333

Τρεις οικολογικές οργανώσεις είναι η αιτία  που μπλοκαρίστηκαν οι έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου νότια της Κρήτης  που διεξάγουν  οι Total, Exxon-mobil και ΕΛΠΕ.  Πρόκειται για τις οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».  

Οι οργανώσεις  αυτές έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου οι τρεις εταιρίες να πραγματοποιήσουν τις έρευνες.  Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί στο παρελθόν και τώρα το ΣτΕ αναμένεται να εξετάσει τον φάκελο στις 2 Φεβρουαρίου. Η έκβαση της προσφυγής αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσει και τη στάση των παραχωρησιούχων.

Η απόφαση τους να μην ολοκληρώσουν για φέτος το χειμώνα το ερευνητικό πρόγραμμα, με βάση τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, έχει να κάνει αφενός με τη μη διατύπωση μίας σαφούς πολιτικής θέσης απο την κυβέρνηση,  αν υπάρχει η βούληση δηλαδή, για την εξερεύνηση των περιοχών και αφετέρου με κυρίως με τη δικαστική εμπλοκές που κρατά εδώ και δύο χρόνια

Οι τρεις οργανώσεις είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 Διοικητική Προσφυγή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα.

Η κοινοπραξία των «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» φέρεται με τη σειρά της να υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει τις δύο περιοχές στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες της, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει άλλη εμπλοκή ή εξέλιξη που να παρεμποδίσει την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Το ερευνητικό τους πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση των σεισμικών ερευνών από ειδικά εξοπλισμενό σκάφος που θα σκανάρει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη γεωολογική δομή των παραχωρήσεων.

Η καταληκτική προθεσμία είναι ο Οκτώβριος του 2022. Ωστόσο επειδή οι σεισμικές για λόγους προστασίας των θηλαστικών διεξάγονται μόνο την περίοδο Δεκεμβρίου – Απριλίου, αν η απόφαση του ΣτΕ δικαιώσει τα επιχειρήματα της ΕΔΕΥ τότε η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες τον επόμενο χειμώνα 2022-2023.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ

“Η σημασία της κατακύρωσης των συμβάσεων έρευνας προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον κόλπο της Κυπαρισσίας και στο Ιόνιο είναι η αρχή της οικονομικής σωτηρίας της Ελλάδας, εάν οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις-προβλέψεις.   Εταιρείες-κολοσσοί όπως η γαλλική Total, η αμερικανική Exxon-Mobil,  η ισπανική Repsol και οι πολύ μικρότερες σε μέγεθος ΕΛΠΕ και Energean θα επενδύσουν δισεκατομμύρια –όχι εκατομμύρια όπως είπε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας– στην έρευνα”, ανέφερε ο ίδιος.

Μιλάμε για ένα απίστευτο θησαυρό που κρύβεται στα έγκατα της ελληνικής γης. Στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο με πρόχειρους υπολογισμούς; εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και αν σε αυτά προστεθούν και τα μυθικά 300 δισ. ευρώ της νότιας Κρήτης, τότε όπως γίνεται αντιληπτό η Ελλάδα είναι ένα πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο.

Όπως όλα λοιπόν δείχνουν για την “πράσινη ανάπτυξη που θα γίνεται σε πράσινα λιβάδια που θα βόσκουν πράσινα άλογα”, ο τρόπος για να μην εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τα κοιτάσματα της, έχει ανακαλυφθεί και υλοποιείται σε μια εποχή που η κρίση ενέργειας έχει “γονατίσει” τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όλες οι χώρες της περιοχής μας, ακόμα και η Κύπρος εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα τους, και εμείς ενώ δεχόμαστε “βροχή” μηνύσεων διαφόρων περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, ώστε να μην καταστούμε ποτέ, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, ενεργειακά αυτάρκης.

Πρόκειται πραγματικά για εξοργιστικές διαδικασίες και κινήσεις που προκαλούν την χώρα μας εν μέσω πανδημίας, και κρίσης  στον τομέα της ενέργειας.