H “στρατηγική έντασης” που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Ν.∆. τις τελευταίες μέρες, με όξυνση των αντιπολιτευτικών τόνων και μέσω σόου στη Βουλή, διαβεβαιώνουν από την Κουμουνδούρου ότι θα αντικατασταθεί από επιστροφή σε προγραμματική αντιπαράθεση εφεξής, με αιχμή, αυτήν τη φορά, την ακρίβεια.
Ακρίβεια και παλι ακρίβεια
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται (ως έπραξε κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε) σε πολεμικά ανακοινωθέντα εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά υπενθυμίζει τις προτάσεις του για μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, αύξηση στον κατώτατο μισθό, κρατική παρέμβαση για αποκλιμάκωση των τιμολογίων της ∆ΕΗ, μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή για τα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης, αυτά κοντολογίς που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, σε εξόρμησή του στην αγορά της Νίκαιας.
Παραμένει ο βασικός στόχος τους περί αποδόμησης του πρωθυπουργικού και κυβερνητικού προφίλ σε ζητήματα που ο πήχης για την κυβερνώσα παράταξη τέθηκε εκ των πραγμάτων ψηλά: “τεχνοκρατική αποτελεσματική διαχείριση σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα”. Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια συνολικά δε, η Κουμουνδούρου θεωρεί πως η αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπισή της χτυπάει το μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης: την εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης και επιχειρηματικότητας.
Η κυρίως πρόκληση για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, βέβαια, παραμένει το πώς θα κεφαλαιοποιήσουν κυβερνητική φθορά σε αυτό το κοινό και κυρίως πώς θα πείσουν ότι διαθέτουν καλύτερα εργαλεία προκειμένου να το προσελκύσουν.
Η μέχρι τώρα συγκομιδή από τη “χαλάρωση” του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου παραμένει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτωχή. Από το προεδρικό συρτάρι θα βγει πιο συνεκτικά, διαμηνύουν από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, αυτό που σε πολύ αδρές γραμμές περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας από βήματος Βουλής (το μήνυμα το “καπέλωσε”, εξάλλου, ο καβγάς και η πόλωση με την κυβέρνηση): ∆εν είστε σε θέση να φτιάξετε το κράτος και τίποτα δημόσιο, γιατί δεν πιστεύετε στο κράτος και στις δημόσιες υποδομές.
Αυτό θα μπει προμετωπίδα απέναντι στα διλήμματα που θέτει η Ν.∆., οψέποτε αποφασίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πράγματι η στιγμή για επιστροφή σε πολιτική αντιπαράθεση και όχι καβγατζίδικη μικροπολιτική διαχείριση.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του, με “αντιπολιτευτικό δόρυ” την ακρίβεια, θα εντείνει την πίεσή του στην κυβέρνηση διά επιμονής στην υιοθέτηση των προτάσεών του.
Επιστρέφει δριμύτερη η εσωκομματική αντιπολίτευση
Στην Κουμουνδούρου αποκρούουν αιτιάσεις ότι ορέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ επιστροφή σε “ατζέντα σκανδάλων“(την οποία έχει πληρώσει ούτως ή άλλως ακριβά το κόμμα, και δη στις κάλπες του 2019). Επιχειρείται, δε, να αποσυνδεθεί το σόου Πολάκη στη Βουλή με συνειρμούς περί ολικής επαναφοράς του Χανιώτη πολιτικού και της ατζέντας του (περί σκανδάλων). Αντιπαρέρχονται το συμβάν όχι ως στρατηγική επιλογή, αλλά ως περιπτωσιολογικό φαινόμενο:
“Όταν προκύπτουν ζητήματα διαφθοράς και σκανδάλων, δεν θα τα παραγνωρίζουμε”. Με δεδομένο πάντως ότι, εκτός νέου συγκλονιστικού απροόπτου, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία για το συνέδριό του (διεξάγεται 14-17 Απριλίου, από τις 31/3 που είχε αποφασιστεί αρχικά, λόγω ελλείψεως διαθέσιμου χώρου − ως λέει η Κουμουνδούρου), η πρόκληση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει και τα στελέχη της μειοψηφίας για τις προθέσεις του.
Η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να έφερε προσωρινό “πάγωμα” στη εσωκομματική συζήτηση, επιστρέφει όμως δριμύτερη η εσωκομματική αντιπολίτευση: Η “Ομπρέλα” αυτή την Κυριακή πραγματοποιεί πανελλαδική συνδιάσκεψη εν όψει του συνεδρίου για να αποφασίσει την εφεξής “στρατηγική” της. Από το κείμενο που δημοσίευσε προχθές προκύπτει κατ’αρχάς ότι επιμένει στη διαφωνία της για την εκλογή προέδρου από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής, διά της ίδιας μεθόδου.
Επανατοποθετούν ως κρίσιμο θέμα στη συζήτηση το ιδεολογικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ (“όχι” σε κόμμα “σούπερ-μάρκετ”) και επιμένουν να γίνει αποτίμηση της τελευταίας διετίας. Κοινώς, της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος από την ήττα στις εθνικές κάλπες έως σήμερα.