Σχεδόν διπλάσιος από ότι στην Ευρωζώνη, στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ελλάδας, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.
Στην πρώτη της εκτίμηση η Eurostat έδινε για την Ελλάδα τον πληθωρισμό στο 3,0%, ενώ τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,2%.
Τον Σεπτέμβριο έγιναν πιο ισχυρές οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στη χώρα μας, καθώς σημείωσαν άνοδο 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί 2,2% και τον Ιούλιο 1,2% ετησίως.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, έναντι 2,2% τον Αύγουστο και 1,8% της πρώτης εκτίμησης που είχε εκδώσει η Eurostat.
Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα, στο 2,7% ετησίως από 2,8% έναν μήνα πριν.
Τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη επίπτωση στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.). Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+0,47 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,12 π.μ.) και η ενέργεια (-0,60 π.μ.).
Οι χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (0,0%), τη Λιθουανία (0,4%), τη Σλοβενία και την Ιταλία (και οι δύο 0,7%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (4,8%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,2%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε πέντε.
Η απόφαση της ΕΚΤ
Στο πλαίσιο των νέων στοιχείων που προέκυψαν θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να αποφασίσει νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25%.
Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, επειδή οι τιμές των καυσίμων θα συγκρίνονται με τα χαμηλά περσινά επίπεδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κινείται προς τον στόχο.