27.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Πλεύρης οι πρώτες στιγμές : Είδα να βγάζουν σορούς και τους γονείς που ψάχνουν τα παιδιά τους..

Tις στιγμές που έζησε όταν πρωτοέφτασε στα Τέμπη περιέγραψε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

¨Ειδα να βγάζουν σορούς και τους γονείς να ψάχνουν τα παιδία τους” δήλωσε εμφατικά. Πρόσθεσε οτι απο την πλευρά της εταιρείας δέν υπήρχε καμία βοήθεια στα νοσοκομεία όσο αφορά τις λίστες.

Ο Ιατροδικαστής έχει συλλέξει 57 νεκρούς. Επιλέξαμε ένα νοσοκομείο να πηγαίνουν οι νεκροί ώστε οι συγγενείς να μην μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Είχαμε τη λίστα όλων των τραυματιών, τους είχαμε τακτοποιήσει όλους, ώστε να διαβάζουν τη λίστα οι συγγενείς και δυστυχώς αν δεν ήταν στη λίστα, καταλαβαίνετε ότι ήταν πολύ πιθανό να είναι στους νεκρούς ανέφερε σε δήλωση του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ταυτόχρονα διευκρίνισε οτι ο αριθμός των νεκρών δέν προστίθεται σε αυτόν των αγνοουμένων. Όταν κάποιος ταυτοποιείται βγαίνει αυτόματα απο την λίστα των αγνοουμένων πρόσθεσε.

Τα ονόματα των νεκρών δεν τα είχαμε. Είχαμε τη λίστα των ανθρώπων που τους αναζητούσαν οι δικοί τους άνθρωποι. “ συνέχισε ενώ πρόσθεσε οτι υπάρχουν ειδικά κλιμάκια ψυχολόγων έτοιμα να συνδράμουν τους συγγενείς των θυμάτων. Μετά την ταυτοποίηση των σωρών θα γίνεται δέ και η παραλαβή τους σε συνεργασία με τα γραφεία κηδειών.

Ως υπουργείο υγείας, δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Όλα γίναν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ αυτοί κατέγραψαν τους τραυματίες, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Δεν ήρθε κανένας άνθρωπος της εταιρείας στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει” ήταν η δήλωση του για τις λίστες των επιβατών.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον αριθμό των τραυματιών που έφτασαν τους 48 με τους 6 εξ αυτών να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Όσο αφορά στην κατάσταση στα νοσοκομεία ο υπουργός υπογράμμισε οτι αυτά ανταποκρίθηκαν άμεσα. Το δε ΕΚΑΒ έστειλε μέσα σε μια ώρα 40 οχήματα στο σημείο της σύγκρουσης.

Ακόμα και νοσοκομείο που δέν ήταν εκείνη την στιγμή σε εφημερία άνοιξε τις κλινες του για την περίθαλψη των τραυματιών. Για τις κλίνες ΜΕΘ και εγκαυμάτων ο κύριος Πλεύρης ανέφερε οτι είναι σε επάρκεια και όλα τα νοσοκομεία παραμένουν σε επιφυλακή.

Η αρχική ενημέρωση του υπουργείου ανέφερε εκτροχιασμό. Ο πρόεδρος όμως του ΕΚΑΒ είπε στον Υπουργό οτι αυτό δέν ισχύει. Οχημα του ΕΚΑΒ που βρέθηκε στο σημείο όμως ανέφερε την σοβαρότητα της κατάστασης.

Αυτόματα ενημερώθηκε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα αρμόδια Υπουργεία.

Η εικόνα πού αντίκρισε ο Υπουργός στο σημείο ήταν ζοφερή. Αντίκρισε ενα βαγόνι και ενημερώθηκε οτι απο κάτω του ήταν τα άλλα 2 με 3 σε μια άμορφη μάζα σιδερικών.

Από μέσα τους έβγαιναν συνεχώς σωροί.

Στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου ερχόντουσαν οι συγγενείς. Πάρθηκε τότε η απόφαση οι σωροί να έρχονται σε ένα σημείο για να τους βρίσκουν εύκολα οι συγγενείς. Παράλληλα ξεκίνησε να δημιουργείτε η λίστα των τραυματιών.

Οι συγγενείς μπήκαν σε ενα αμφιθέατρο όπου τους διαβαζόνταν η λίστα των τραυματιών. ‘Έτσι γνώριζαν εάν οι άνθρωποι τους ήταν τραυματίες.

Η συγκλονιστικότερη εικόνα για αυτόν ήταν οι γονείς που έψαχναν τα παιδία τους. Οι ειδικοί ήταν απο δίπλα τους να τους εξηγήσουν οτι άν δεν ήταν στην λίστα των τραυματιών και δέν είχαν επικοινωνία τότε τα νέα ήταν το πιθανότερο δυσάρεστα.

Ρωτούσαν σε ποίο βαγόνι ήταν οι άνθρωποί τους μια και ήξεραν οτι τα μπροστινά έίχαν διαλυθεί. Με την εταιρεία απούσα δέν μπορούσε το Υπουργείο να τους απαντήσει.

Στην διαδικασία της αναγνώρισης υπήρξαν δυσκολίες μια και κάποιοι γονεις ήθελαν να δούν την σωρό για να την αναγνωρίσουν. “Εγώ θα το αναγνωρίσω το παιδί μου” ανάφεραν ενώ οι ειδικοί προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν οτι αυτό ήταν σχεδόν αδύνατο.

Τους τονίζονταν οτι η καλύτερη επιλογή ήταν η ταυτοποίηση μέσω δείγματος DNA.

Καταλήγοντας ο κύριος Πλεύρης τόνισε οτι πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά το τί συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες. Πέρα απο το ανθρώπινο λάθος να ερευνηθεί και γιατί δεν δούλεψαν οι δικλείδες ασφαλείας που θα το απέτρεπαν.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE