Πανικός στις αγορές πετρελαίου από δημοσίευμα βόμβα της WSJ. Τί συμβαίνει με τα ΗΑΕ και τον ΟΠΕΚ

0
159

Ένα περίεργο δημοσίευμα που έφερε αναταράξεις στις αγορές δημοσίευσε η Wall Street Journal το οποίο ανέφερε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν εσωτερικά την αποχώρησή τους από τον ΟΠΕΚ λόγω αντιπαραθέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Η  αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι τα ΗΑΕ διαφωνούν για τα επίπεδα της παραγωγής, καθώς υπό την τρέχουσα πολιτική αντλούν σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο από όσο θα επιθυμούσαν.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως  τα Εμιράτα συγκρούστηκαν με τους Σαουδάραβες τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο ΟΠΕΚ+ (συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων και της Ρωσίας) αποφάσισε δραματική μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές.

Τα ΗΑΕ υποστήριξαν δημόσια τη μείωση της παραγωγής, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα Εμιράτα τους δήλωσαν ιδιωτικά πως ήθελαν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο – όπως επιθυμούσε και η  Ουάσιγκτον – αλλά αντιμετώπισαν την αντίσταση της Σαουδικής Αραβίας.

Μεταξύ άλλων, τα Εμιράτα “ανησυχούν για μία Σαουδική Αραβία που λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντά τους”, σύμφωνα με την Dina Esfandiary, ανώτερη σύμβουλο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αλλά σημεία αντιπαράθεσης ΗΑΕ και Σ. Αραβία αποτελούν η Υεμένη καθώς και η επιθυμία των Εμιράτων να κατασκευάσουν στρατιωτική βάση σε νησί στο στενό του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, κάτι στο οποίο αντιδρούν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της WSJ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν κατακόρυφη πτώση και διαπραγματεύονται με απώλειες περίπου 2%.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Μαΐου του Brent υποχωρεί κατά 1,8% με την τιμή του στα 83,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI Απριλίου χάνει 1,9% στα 76,7 δολάρια το βαρέλι.

Αργά το απόγευμα και μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν στο Bloomberg πως  δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον OPEC, διαψεύδοντας το  δημοσίευμα.

Οι συζητήσεις των ΗΑΕ σχετικά με την αποχώρηση από τον OPEC χρονολογούνται τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, αλλά τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων, δήλωσε άτομο με γνώση της θέσης των ΗΑΕ. Τα ΗΑΕ θα διακινδύνευαν να αναστατώσουν πολλούς γείτονες και θέλουν να αποφύγουν αυτήν την έκβαση, ειδικά με τις αγορές ενέργειας τόσο νευρικές στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε η ίδια πηγή.