Πανικός! Πάνω απο 18.000 τα κρούσματα σήμερα…

0
248

Σπάνε ρεκόρ τα κρούσματα και στη χώρα μας.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις σήμερα θα ξεπεράσουν τις 18.000. Η μετάλλαξη Ομικρον είναι εδώ, η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή και τα κρούσματα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 15.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ. Πληροφορίες του iefimerida αναφέρει ότι θα ξεπεράσουν τις 18.000.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 550.000 τεστ και ότι χθες όταν και διαπιστώθηκαν 9.284 είχαν γίνει περίπου 150.000 τεστ.

Νωρίτερα τα μέτρα

Ο υπουργός Υγείας άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα τα νέα μέτρα και είπε ότι θα εξαρτηθεί από το σημερινό και τον αυριανό αριθμό κρουσμάτων. Οπως είπε το «απευχόμαστε», αλλά εξήγησε ότι είναι ρευστή η κατάσταση.

Χθες είχαμε 9.284 κρούσματα. Τα διαθεσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron ενδεχομένως αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Αττική ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά οι νέοι οδηγούν την επιδημία κορωνοϊού, όπως είχε γίνει και το περασμένο καλοκαιρι με τη διαφορά, εκτός της εποχής, και της παραλλαγής που κυριαρχεί, καθώς τοτε ήταν η Δέλτα και τώρα η Omicron.

Η μετάδοση του ιού στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες 18-59 ετών -κυρίως 18 έως 30- λόγω της αυξημένης κινητικότητας αποτυπώνεται πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, τρία στα τέσσερα κρούσματα (75%) αφορούν άτομα ηλικίας 18-59 χρόνων, ενώ ένα στα πέντε (30%) είναι κάτω των 18 ετών. Αντίθετα, μόλις 6% της διασποράς αφορά ενήλικες 60 ετών και άνω.

«Οι γιορτινές ημέρες περνούν με τη σκιά της νέας μετάλλαξης, Όμικρον, και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα και που έχουν διαπιστωθεί δείχνουν μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού» επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότιο Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με την παραλλαγή Όμικρον είναι μεν μικρότερος σε σύγκριση με τη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι επίσης κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα της θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση, ενώ ο κίνδυνος από τις επαναλοιμώξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος και από τον αναφερόμενο έως τριπλάσιο.

«Η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» συμπλήρωσε η ειδικός.

Αν υποτεθεί ότι το νήμα των νέων μολύνσεων κορωνοϊού θα αρχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες, πράγμα που όλοι θεωρούν βέβαιο, οι ειδικοί θα έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στους σκληρούς επιδημιολογικους δείκτες, δηλαδή σε εισαγωγές ασθενών, διασωληνώσεις και θανάτους.