Πακέτο μέτρων για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση
Στόχος της κίνησης του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα και να βάλει φρένο στα μπλόκα που επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
- Την επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024
- Πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα των αγροτών από Μάιο έως Σεπτέμβριο.
«Εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές. Εμείς, δώσαμε πρόσθετη μείωση κατά 50% στον φόρο εισοδήματος στους αγρότες που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Εμείς αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των αγροτών καταργώντας το νόμο Κατρούγκαλου», είπε ο πρωθυπουργός.
Τα 5 νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών
- Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
- Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
- Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
Ο Μητσοτάκης για την κρατική αρωγή: “Πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το μέγεθος της ζημιάς”
O πρωθυπουργός σημείωσε ότι την περασμένη Τρίτη δόθηκαν 25,3 εκατ αποζημιώσεων και ακόμα 43 εκατ ευρώ δίνονται από το ευρωπαϊκό αγροτικό αποθεματικό. Για την κρατική αρωγή είπε ότι πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το μέγεθος της ζημιάς.
«Πείτε μου έναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την αποζημίωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ και άλλες είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
«Την 31η Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές αρωματικών φυτών ενώ τέλος με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται η ρύθμιση των οφειλών στο ρεύμα. Δεν θα πληρώνουν τίποτα!», συμπλήρωσε.
Προτεραιότα η στήριξη των πληγέντων της Θεσσαλίας
«Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση και έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συζήτηση για την Θεσσαλία και θα είναι ευχής έργο να καταλήξουμε σε κάποιες κοινές θέσεις γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής», είπε ο ίδιος.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμα ότι η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πλημμύρες της Ευρώπης. «Σώσαμε ζωές με επάρκεια και αυταπάρνηση στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, έθεσε δυο προτεραιότητες: να στηριχθούν οι δοκιμαζόμενοι Θεσσαλοί και παράλληλα να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με σύγχρονο τρόπο τις υποδομές.
Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της σε βάθος 4ετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ.
«Η μόνιμη αποκατάσταση δεν θα γίνει από την μια στιγμή στην άλλη είπε ακόμα και τίποτα δεν πρέπει να χτιστεί πρόχειρα», σημείωσε. Μίλησε για ένα σύνθετο εγχείρημα με πολλές παρεμβάσεις και τόνισε ακόμα ότι όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Έτοιμα όλα τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά
Ο πρωθυπουργός για τα σχολεία είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών και θα είναι καλύτερα σε σχέση με το πως ήταν πριν τον Daniel, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει μαθητής στην Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί τα μαθήματά του.
Όσον αφορά τις αιτήσεις που έχουν γίνει είπε ότι από τις 28.000 λείπουν βασικά δικαιολογητικά. Για τις υποδομές σημείωσε ότι «έως τον Δεκέμβριο είχαν γίνει πάνω από 1500 αυτοψίες. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους αλλά και να αντιμετωπίσουμε την οργή τους», υπογράμμισε.
Έως το τέλος του μήνα το πόρισμα των Ολλανδών – Κάποιοι θα ξεβολευτούν
Αναφέρθηκε και στην διαχείριση των υδάτινων πόρων λέγοντας ότι κάποιοι θα ξεβολευτούν αλλά είναι μια σωστή μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία και έως το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών για την αποκατάσταση της περιοχής.
«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο γρήγορα αλλά δεν μπορεί να υποτιμηθεί και η έκταση του φαινομένου. Κινήθηκαν διαδικασίες για μονιμότερες λύσεις και τρίτον χρειάζεται χρόνος και αυτή η τριπλή πραγματικότητα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα», είπε.