Tην υψηλή αναλογία εκπαιδευτικών ανά μαθητή και τους χαμηλούς μισθούς, αναδεικνύει για τη χώρα μας η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς εκπαιδευτικών ανά μαθητή και οι μισθοί τους βρίσκονται ανάμεσα στους χαμηλότερους των ανεπτυγμένων χωρών.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον αριθμό των εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μαθητές. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικούς είναι 7,9 μαθητές ανά εκπαιδευτικό στα δημοτικά σχολεία και 8,8 στα νηπιαγωγεία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 8,3 μαθητές ανά εκπαιδευτικό στα γυμνάσια και 10 ανά εκπαιδευτικό στα λύκεια. Οι αναλογίες αυτές είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, όπως η Βρετανία και η Βραζιλία, όπου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαχειριστούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.
Χαμηλοί μισθοί
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες του ΟΟΣΑ με τις χαμηλότερες απολαβές για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ένας νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός στην Ελλάδα λαμβάνει μόλις 13.104 ευρώ ετησίως, τοποθετώντας τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Μόνο η Λετονία και η Σλοβακία προσφέρουν χαμηλότερους μισθούς στους εκπαιδευτικούς τους. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι σημαντικά υψηλότεροι 27.079 και 36.850 ευρώ αντίστοιχα. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί της Πορτογαλίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες, αμείβονται πολύ καλύτερα, με 23.430 ευρώ ετησίως.
Χαμηλές δαπάνες
Στη χώρα μας, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση ανέρχονται μόλις στο 6,1% των συνολικών δημόσιων δαπανών, σε αντίθεση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που κυμαίνεται στο 10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Ουγγαρία ξεπερνάει την Ελλάδα σε χαμηλές δαπάνες, ενώ χώρες όπως το Μεξικό αφιερώνουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού τους στην εκπαίδευση.