Εκτός Βουλής έθεσε τον Χάρη Καστανίδη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με τη αποφασή του να κρατήσει ο ίδιος την έδρα της Θεσσαλονίκης στη νέα βουλή. Πρόκειται για μιά απόφαση που προκαλεί οργή στον Χάρη Καστανίδη και στα στελεχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη που τον στηρίζουν.
Μέ δήλωσή του ο Χάρης Καστανίδης, εκφράζει την οργή του για την απόφαση και κάνει λόγο για «άγνωστα παρασκήνια» και «εκλεκτούς» πίσω από την απόφαση Ανδρουλάκη
Πάντως με την απόφαση αυτή ο Ν. Ανδρουλάκης, θέτει εκτός μάχης ένα δεύτερο παλαιό έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και ασταθερό “δελφίνο” μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής. Εξέλιξη που όπως λενε άνθρωποι της επηρροής Λοβέρδου, για την διαμόρωσή της έβαλε… το χέρι της η νυν ηγεσία του κόμματος.
Σε καθε περίπτωση, άνθρωποι της Χαριλάου Τρικούπη, θεωρούν οτι ο Ανδρουλάκης, επιχειρεί σταθερά πολιτική εκκαθάριση, όλων των μη αρεστών φωνών που μέχρι τώρα κατείχαν σημαντικές θέσεις στην ηγεσία του κόμματος. Προσπαθεί να δημιουργήσει, σημειώνουν ενα απολύτως προσωποπαγές κόμμα, απο ανθρώπους που εκτελούν αδιαμαρτύρητα τις εντολές του.
Η κρίσιμη ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη:
Σας ενημερώνουμε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα προτείνει τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για Ε΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και τον κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη για Γραμματέα του Προεδρείου της Βουλής.
Επίσης, γίνεται γνωστό ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης.
Ευχαριστεί τον κ. Χάρη Καστανίδη, τους υποψηφίους της εν λόγω περιφέρειας καθώς και τα στελέχη και τους υποψηφίους της παράταξης σε όλη τη χώρα για τον αγώνα που έδωσαν και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.Τις προσεχείς ημέρες θα οργανωθεί πλήρως το γραφείο του Προέδρου στη Θεσσαλονίκη».
Η δήλωση οργής του Χάρη Καστανίδη
Σε οργισμένη δήλωση προχώρησε ο Χάρης Καστανίδης, μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης, θέτοντας εκτός βουλής τον Χάρη Καστανίδη.
Ο κ. Καστανίδης, εκφράζει την πικρία του λέγοντας πως ο κ. Ανδρουλάκης, επέλεξε τον αποκλεισμό του, παρότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τον εξέλεξαν πρώτο.
«Αν η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη στηριζόταν στην επιθυμία του να ανανεώσει την κοινοβουλευτική ομάδα, είχε μιαν έντιμη επιλογή απέναντι σε εκλεγμένο βουλευτή του κόμματός του, με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή: να με καλέσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου και να μου ζητήσει να μην συμμετάσχω στα ψηφοδέλτια, εφόσον η πρόθεσή του ήταν η ανανέωση. Δεν έπραξε αυτό. Επέλεξε τον αποκλεισμό μου, αφού, προηγουμένως, οι πολίτες αποφάνθηκαν ότι θέλουν να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ, μόνος πια απομένων εκλεγμένος βουλευτής από το μεγάλο και ιστορικό ΠΑΣΟΚ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.
Ολόκληρη η δήλωση Καστανίδη:
Δεν θα μετέχω στη νέα σύνθεση της Βουλής, όχι γιατί το αποφάσισαν οι πολίτες οι οποίοι με εξέλεξαν και πάλι πρώτο, αλλά γιατί το αποφάσισε ο κ. Ανδρουλάκης, κρατώντας την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί αποκλειστικό του δικαίωμα, δικαίωμα που ανήκει σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ωστόσο, και η άσκηση αρχηγικού δικαιώματος πρέπει να υπηρετεί κανόνες, αξίες και αρχές.
Αν η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη στηριζόταν στην επιθυμία του να ανανεώσει την κοινοβουλευτική ομάδα, είχε μιαν έντιμη επιλογή απέναντι σε εκλεγμένο βουλευτή του κόμματός του, με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή: να με καλέσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου και να μου ζητήσει να μην συμμετάσχω στα ψηφοδέλτια, εφόσον η πρόθεσή του ήταν η ανανέωση.
Δεν έπραξε αυτό. Επέλεξε τον αποκλεισμό μου, αφού, προηγουμένως, οι πολίτες αποφάνθηκαν ότι θέλουν να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ, μόνος πια απομένων εκλεγμένος βουλευτής από το μεγάλο και ιστορικό ΠΑΣΟΚ.
Την ανανέωση είτε επιλέγεις να την επιβάλεις ως αρχηγός έγκαιρα με απόφασή σου είτε, αλλιώς, σέβεσαι και τιμάς την επιλογή των ψηφοφόρων, χωρίς διαβουλεύσεις άγνωστων παρασκηνίων.
Για τους παραπάνω λόγους, υποθέτω ότι το κριτήριο του κ. Ανδρουλάκη ήταν άλλο και όχι η ανανέωση.
Προφανώς, θεώρησε ότι είμαι πολύ λιγότερο επαρκής και κατάλληλος μορφωτικά, πολιτικά και κατά την εμπειρία, συγκριτικά με άλλους εκλεκτούς του. Άποψη την οποία φαίνεται ότι είχε και όταν ζητούσε εναγωνίως να αναλάβω την ευθύνη για τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων στη Βουλή, χωρίς τότε να σκέφτεται ότι πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους.
Οι διαβεβαιώσεις του ιδίου και των συνεργατών του προς πολίτες, δημοσιογράφους και νυν βουλευτές ότι «η έδρα θα επιστραφεί στον Καστανίδη» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προσβάλει όλους τους Θεσσαλονικείς, που μένουν χωρίς εκπροσώπηση από τον άνθρωπο στον οποίο έδωσαν τη σχετική εντολή.
Δεν μου απομένει, παρά να εκφράσω την παντοτινή ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και στον Ελληνικό Λαό. Στους μόνους που οφείλω.
Πώς και γιατί έλαβε την απόφαση ο Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κατέβει σε τρεις περιφέρειες, όπως έχει δικαίωμα κάθε πολιτικός αρχηγός: Την Α’΄Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο της Κρήτης και το νότιο τομέα Αθηνών. Εάν επέλεγε το Νότιο Τομέα, θα έμενε εκτός ο Παύλος Χρηστίδης, εάν διάλεγε το Ηράκλειο θα κόβονταν ο Φραγκίσκος Παρασύρης.
Κάπου εκεί ξεκίνησαν οι προβληματισμοί. Με τον Παύλο Χρηστίδη και τον Φρ. Παρασύρη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξαιρετικές σχέσεις. Ωστόσο το αντεπιχείρημα ήταν ότι εάν αφήσει εκτός τον Χάρη Καστανίδη, θα αφαιρούσε ένα έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, ενώ η Α’ Θεσσαλονίκης θα έμενε χωρίς εκπροσώπηση.
Στον αντίποδα, κάποιοι αντέτειναν ότι το κενό θα καλυφθεί εν μέρει καθώς αναμένεται να αξιοποιηθεί σε «θέση με δημοσιότητα» ο Θανάσης Γλαβίνας που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κατέλαβε έδρα. Κυρίως όμως, από το γεγονός ότι τις προσεχείς ημέρες θα οργανωθεί πλήρως το γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη για να εκπροσωπηθεί η πόλη.
Επιπλέον, στο Ηράκλειο και οι δύο βουλευτές (Βατσινά-Παρασύρης) πήραν πολύ μεγάλο αριθμό σταυρό ψήφων και εν γένει τα ποσοστά του κόμματος στην Κρήτη σηματοδοτούν την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με την Θεσσαλονίκη. Άρα η επιλογή της έδρας του Ηρακλείου, ήταν εκτός συζήτησης.
Ουσιαστικά, το δίλημμα για τον Ανδρουλάκη ήταν η επιλογή μεταξύ Χάρη Καστανίδη και Παύλου Χρηστίδη και τελικά προέκρινε να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα νέο στέλεχος να μπει στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι και στις εκλογές του Μαΐου ο κ. Ανδρουλάκης είχε επιλέξει να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός τον Χάρη Καστανίδη, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ενίσχυσης του κόμματος στη Β. Ελλάδα.