Τις μετοχές που θα “τρέξουν” περισσότερο στο Χρηματιστήριο παρουσιάζει η Optima Bank μετά τον εκλογικό θρίαμβο Μητσοτάκη.
Η Optima Bank, η τράπεζα του Βαρδινογιάννη επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές και εντοπίζει τόσο αυτές όσο και τους κλάδους που θα επωφεληθούν το περισσότερο.
Ειδικότερα, όπως τονίζει, υπό το φως των εκλογών και της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, επιχειρεί να μοιραστεί τις απόψεις της για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ελληνικές μετοχές.
Σε γενικές γραμμές, αναμένει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστεί:
- η θετική τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ (υπενθυμίζει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021-2022 και επίσης το α’ τρίμηνο του 2023 )
- την περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν το β’ εξάμηνο του 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Optima εντοπίζει τρία επίπεδα έκθεσης στο ελληνικό χρηματιστήριο έπειτα από το αποτέλεσμα της κάλπης:
1) Μετοχές με τη μεγαλύτερη έκθεση στο αποτέλεσμα των εκλογών:
–Τράπεζες (λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, μικρότερα discounts στη σχετική αποτίμηση σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες) και ΕΧΑΕ (μεγαλύτερος όγκος, αναβάθμιση του Χ.Α και επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές).
– Η ΔΕΗ, καθώς θα προχωρήσει απρόσκοπτα το πολλά υποσχόμενο επενδυτικό της σχέδιο.
– Εταιρείες software (είναι από τους πλέον ευνοούμενους κλάδους όσον αφορά την κατανομή κεφαλαίων του RRF).
2) Μετοχές με μέτρια έκθεση:
– Εταιρείες του κλάδου της Ενέργειας και Διύλισης (δηλαδή Mytilineos, Motor Oil, HELLENiQ ENERGY, Τέρνα Ενεργειακή), καθώς i) οι υφιστάμενες ρυθμίσεις αγοράς στις αγορές χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα συνεχιστούν, ii) δεν αναμένεται πρόσθετος εφάπαξ φόρος και iii) οι φιλόδοξοι στόχοι ΑΠΕ αφήνουν άφθονα περιθώρια για επενδύσεις, με κίνητρα (προτεραιοποίηση των επενδύσεων ΑΠΕ όσον αφορά τη σύνδεση με το δίκτυο, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις αποθήκευσης και άλλες επενδύσεις μεγάλης σημασίας)
– Κατασκευές & παραχωρήσεις (συγκεκριμένα ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος) καθώς εκτυλίσσονται αρκετά έργα υποδομής (και ΣΔΙΤ).
3) Μετοχές με περιορισμένη έκθεση:
– Εταιρείες λιανικής, συγκεκριμένα ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΠΑΠ, Fourlis: υποστηρίζονται από θετικό μακροοικονομικό υπόβαθρο, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερο μέσο κόστος κεφαλαίου WACC.
Μετά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και τον επικείμενο σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το β’ εξάμηνο του 2023, η Optima μειώνει την υπόθεση για το risk premium κατά 1%, γεγονός που έχει θετική επίδραση 13,5% κατά μέσο όρο στις τρέχουσες τιμές-στόχους της.
Η Optima υπενθυμίζει ότι η Fitch Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, ακολουθούμενη από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου, την S&P Global στις 20 Οκτωβρίου και τη Fitch Ratings (ξανά) την 1η Δεκεμβρίου 2023.
Επιπλέον, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 3% το 2023 χάρη στις υψηλότερες επενδύσεις, τις εξαγωγές και το ρεκόρ της τουριστικής περιόδου.
Με βάση όλα τα παραπάνω επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές.