Οι τρεις λόγοι που ο Πούτιν εξόντωσε τώρα τον Ναβάλνι. Ποια είναι η φυλακή – κολαστήριο που “μαρτύρησε” ο Ρώσος αντικαθεστωτικός

0
671
Θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η “εξόντωση” του Αλεξέι Ναβάλνι, με τη Δύση να δείχνει ως ένοχο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ηγέτες όπως ο Μπάιντεν, ο Μακρόν και ο Τριντόν, επιτέθηκαν με δριμύτητα στον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ πολίτες αφήνουν λουλούδια σε μνημεία της Ρωσίας, εκφράζοντας έτσι τη θλίψη τους για τον Ναβάλνι που βρισκόταν σε φυλακή κολαστήριο.
«Ποιος είναι ο επόμενος;», αναρωτιούνται οι περισσότεροι και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Πούτιν προχώρησε τώρα στη δολοφονία Ναβάλνι.
Τρεις είναι οι πιθανότερες απαντήσεις:
  1. Έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του και όσους τολμήσουν να τον αμφισβητήσουν λέγοντας επί της ουσίας ότι θα έχουν την τύχη του Ναβάλνι
  2. Κατέστησε σαφές στη Δύση, ότι αυτός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη Ρωσία
  3. Έδειξε στους Ουκρανούς ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να σταματήσει.

Πέταγαν στα σκουπίδια τα λουλούδια για τον Ναβάλνι

Οι ρωσικές αρχές επέτρεπαν στους πολίτες να αφήνουν λουλούδια σε μνημεία ανά μικρές ομάδες, για τον Ναβάλνι.

Ωστόσο λίγο αργότερα αξιωματούχοι τα μάζευαν και τα πέταγαν στα σκουπίδια, ενώ τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έγιναν περισσότερες από 100 συλλήψεις Ρώσων που κατηγορούσαν τον Πούτιν, ως υπαίτιο της δολοφονίας του Ναβάλνι.

«Μην ξεγελιέστε, ο Πούτιν είναι ο δολοφόνος του Ναβάλνι», λέει στο “Χ” ο Γκάρι Κασπάροβ, ο οποίος θυμάται ότι κάποτε διαδήλωσαν με τον Ναβάλνι και άλλους συμπατριώτες του εναντίον του Πούτιν, σε ένα πλήθος που σήμερα, σχολιάζει, μοιάζει ουτοπικό.

Η «αυτοκτονία» ήταν ένα από τα πιθανά σενάρια που προέβλεπαν δυτικοί αναλυτές για το τέλος του Ναβάλνι.

Στη Ρωσία του Πούτιν, σχολιάζουν, οι επικριτές του Ρώσου προέδρου απλά παίζουν την τύχη τους σε έναν τροχό, στον οποίο τα αποτελέσματα για τον «ξαφνικό θάνατό» τους είναι περιορισμένα:
  • Δηλητηριασμένο τσάι,
  • πτώση από παράθυρο,
  • ληστεία,
  • καρδιακό επεισόδιο,
  • εγκεφαλικό, νευρολογικός παράγοντας,
  • πολώνιο, δυστυχώς “αλά” Πριγκόζιν
Ο ηγέτης της Ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι το ήξερε, όταν επιβίωσε από τη δηλητηρίαση με Novichok, πριν από 4 χρόνια, ότι οι πράκτορες του Πούτιν ήταν πίσω από αυτή την απόπειρα δολοφονίας.
Όμως επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία από τη Γερμανία όπου νοσηλεύθηκε, επειδή ήξερε ότι το Κρεμλίνο απλά αδιαφορεί για τους εκτός Ρωσίας επικριτές του. Και γι’ αυτό έλεγε προφητικά ότι «εάν αποφασίσουν να με σκοτώσουν, σημαίνει ότι είμαστε ισχυροί».
“Πολικός Λύκος: Η φυλακή κολαστήριο του Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι που θεωρείται ο ο υπ’ αριθμός έναν εχθρός του Πούτιν ήταν κρατούμενος σε μια από τις χειρότερες φυλακές του κόσμου στη Σιβηρία

Η φυλακή με την ονομασία “Πολικός Λύκος” ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 και είναι η κολασμένη φυλακή της Σιβηρίας, όπου ο αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, πέρασε τις τελευταίες του μέρες στη ζωή.

"Πολικός Λύκος": Η φυλακή-κολαστήριο του Ναβάλνι - Ξύλο και βασανιστήρια στους -30 βαθμούς Κελσίου [Εικόνες]

Αποτελούσε κάποτε μέρος των σοβιετικών στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας Γκούλαγκ και θεωρείται μία από τις σκληρότερες φυλακές στον κόσμο. Βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και οι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες έως και -28 βαθμών Κελσίου κατά τους χειμερινούς μήνες, με τις καιρικές συνθήκες να χρησιμοποιούνται ως “εργαλείο καταστολής”.

Η μακρά λίστα των δολοφονημένων αντικαθεστωτικών στη Ρωσία του Πούτιν

Ο Ναβάλνι προστέθηκε στη μακρά λίστα των εχθρών, των πολιτικών αντιπάλων και των επικριτών του Βλαντιμίρ Πούτιν που πέθαναν «ξαφνικά».
Πιο πρόσφατος από τους εχθρούς του Πούτιν που έχασαν τη ζωή τους, ήταν ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 23 Αυγούστου 2023.
Επίσης:
  • Στις 27 Φεβρουαρίου 2015, ο πρώην τοπικός κυβερνήτης και αν. πρωθυπουργός Μπόρις Νέμτσοφ, έπεσε θύμα μαφιόζικής εκτέλεσης σε μια γέφυρα κ0ντά στο Κρεμλίνο.
  • Στις 16 Ιουλίου 2009, το άψυχο σώμα της ακτιβίστριας Ναταλία Εστεμίροβα βρέθηκε στην Ινγκουσέτια. Η Εστεμίροβα, η οποία μαχόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ερευνούσε την εμπλοκή τοπικών αξιωματούχων σε υποθέσεις απαγωγών και δολοφονιών, απήχθη από το σπίτι της, στο Γκρόζνι της Τσετσενίας και δολοφονήθηκε με πυροβολισμούς.
  • Στις 16 Νοεμβρίου, ο δικηγόρος Σεργκέι Μανίτσκι, ο οποίος είχε δώσει στοιχεία για την εμπλοκή Ρώσων αξιωματούχων σε απάτη ύψους 230 εκατ. δολαρίων, πέθανε στη φυλακή.
  • Στις 7 Οκτωβρίου 2006, η διάσημη δημοσιογράφος με επίμονη έρευνα στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, Άννα Πολιτκόφσκαγια, εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, μέσα στο διαμέρισμά της, στη Μόσχα.
  • Στις 23 Νοεμβρίου της ίδια χρονιάς, ο πρώην πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο πέθανε στο Λονδίνο. Δηλητηριάστηκε πίνοντας τσάι με τον ραδιενεργό παράγοντα πολώνιο-210
  • Στις 17 Απριλίου 2003, ο βετεράνος πολιτικός και επικεφαλής του κόμματος «Ελεύθερη Ρωσία», Σεργκέι Γιουσένκοφ, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του, στη Μόσχα. Ο Γιουσένκοβ πίεζε να ξεκινήσει ομοσπονδιακή έρευνα για την εμπλοκή της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας, FSB, σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε 300 ανθρώπους, το 1999 και “χρεώθηκαν” από τη Μόσχα σε Τσετσένους αυτονομιστές. Αυτό ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσει ο δεύτερο πόλεμος της Τσετσενίας.