21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Οι θέσεις της νέας γερμανίδας υπουργού εξωτερικών για την Ελλαδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Την αυγή μίας νέας εποχής στις ελληνογερμανικές σχέσεις, σηματοδοτεί η ανακοίνωση της νέας τρικομματικής γερμανικής κυβέρνησης, στην οποία το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργού εξωτερικών αναλαμβάνει η Αναλένα Μπέρμποκ.

Συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Μπέρμποκ έχει τοποθετηθεί πολύ φιλικά προς την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη από το καλοκαίρι του 2020 και μετά από την σφοδρή επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος, το κόμμα των Πρασίνων είχε υπερασπιστεί κατ’ επανάληψη τις ελληνικές θέσεις. Ενώ, δεν ήταν λίγες οι φορές που η οικολογική παράταξη, είχε ασκήσει κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ για την θετική της στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Χαρακτηριστικά, είχαν διαφοροποιηθεί ανοικτά από την επίσημη γραμμή του Βερολίνου, σχετικά με την πώληση όπλων στην Τουρκία. Σε αντίθεση με το κατεστημένο της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, είχαν υποστηρίξει ότι τα γερμανικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία εναντίον μίας ευρωπαϊκής χώρας, όπως της Ελλάδας. Ειδικότερα, η υπουργός και επικεφαλής των Πράσινων, ήταν αντίθετη στο θέμα για την τελική πώληση των υποβρυχίων κλάσης 214 στην Άγκυρα.

Ανήμερα της 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση και 80 χρόνια μετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, οι Πράσινοι είχαν ζητήσει από τη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ την επανεξέταση του ζητήματος των κατοχικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου.

Σήμερα, μετά από επιμονή των Πρασίνων στο κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων για την νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία, συμπεριλήφθηκε αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις και τη γερμανική κατοχή, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ευρωομόλογα, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς και η θετική απόκριση στην πάγια ελληνική διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων για την τετράχρονη κατοχή της χώρας κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Αναφορικά με την Τουρκία, στη συμφωνία η χώρα αναφέρεται ως “σημαντικός γείτονας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ”, ωστόσο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ενταξιακή της πορεία η οποία, όπως τονίζεται, δεν θα προχωρήσει αν δεν αλλάξει τακτική ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.

Στο σχετικό κεφάλαιο, τα τρία κόμματα αισθάνονται «μια ιδιαίτερη ευθύνη για τους ευρωπαίους γείτονες. Αλλά και η σημερινή συζήτηση, για παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, δείχνει ότι η από κοινού αντιμετώπιση δεν έχει ολοκληρωθεί.»

Βέβαια, από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση διατίθεται να διαπραγματευτεί αποζημιώσεις και επανορθώσεις. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά τουλάχιστον, αναγνωρίζεται ότι η γερμανική κατοχή παραμένει ένα ανοιχτό θέμα. Το ζητούμενο είναι, πως θα αντιμετωπιστεί;» σχολιάζει η Deutsche Welle.

Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε τη στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναλαμβάνει ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν κρίνεται τόσο θετική για την Ελλάδα. Πίσω στα μνημονιακά χρόνια, ο Λίντερ υποστήριζε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καταψηφίζοντας όλα τα πακέτα διάσωσης. Ενώ ακόμη κατηγορούσε τον Σόϊμπλε ως «μαλθακό» απεναντι στην Ελλάδα.

Οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δηλώνουν χαρακτηριστικά πως την «κουλτούρα της μνήμης» την αντιλαμβάνονται «ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον» και έτσι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή την μνήμη για τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Νάξος-Μητσοτάκης: Ο ρόλος του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών που ανακοίνωσε. Τι είπε για τις Ανανεώσιμες πηγές.

Η κυβέρνηση στηρίζει την νησιωτική Ελλάδα και το δείχνει με πράξεις. Σήμερα ο πρωθυπουργός...

Εισαγγελέας για τις παρανομίες Κασσελάκη στη βίλα των Σπετσών. Οι αυθαιρεσίες που ερευνώνται.

Στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών βρίσκεται η πισίνα στο εξοχικό σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη...

Εκλογές ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι 39 Eλληνοαμερικανοί εξελέγησαν σε Κογκρέσο και Γερουσίες. Ποιοί είναι και που εκλέγονται

Η ομογένεια στο Κογκρέσο και στις τοπικές γερουσίες, εκπροσωπείται με 39 Ελληνοαμερικανούς μετά τις...