27.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ. ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ.

 

Γράφει ο  Πάυλος Παπαδάτος

Παρασκευή βράδυ βλέποντας στην τηλεόραση το “Servant of the people” δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι, ο  αστείος αυτός μικροκαμωμένος  πρωταγωνιστής  θα γινόταν πρόεδρος της Ουκρανίας, και ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα ερχόταν μέρα, που έμελλε να σηκώσει στους ώμους του την χαμένη υπερηφάνεια μιας ξεπεσμένης Ευρώπης. Ακόμη και στην παρότρυνση του Προέδρου των ΗΠΑ να τον φυγαδεύσει, έδειξε όλη του τη λεβεντιά, λέγοντας του ότι: «Δεν χρειάζεται να με φυγαδεύσετε, όπλα θέλουμε να προστατεύσουμε την χώρα μας από τον επίγονο μουζίκο του Στάλιν.»  Ένα μουζίκο, που όχι μόνο δεν τον εγκατέλειψε ο φθόνος και  η ζήλεια της κατωτερότητας  του γκαγκεμπελικού παρελθόντος του, αλλά τον έφθασαν στο σημείο να εκβιάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα μέσω των πυρηνικών που κληρονόμησε από την Σοβιετική Ένωση.

Δυστυχώς, ένας μουζίκος, μουζίκος θα παραμείνει, ακόμη και αν καθίσει στον θρόνο ενός Τσάρου.  Και αντί να δει την ευκαιρία να αναβαθμίσει την Ρωσία στην διεθνή σκηνή, το είδε ως ευκαιρία να αποδείξει στον Κιμ Γιονγκ Ουν ποιος  είναι ο τσάρος που κατέχει τα σκήπτρα του παγκόσμιου πυρηνικού εκβιαστή. (Μην ξεχνάμε βέβαια ότι και ο Πούτιν δημιούργημα της Γερμανίας είναι, αλλά και ότι οι Αμερικανοί αθέτησαν συμφωνίες του 1991. Αυτό βέβαια που δεν περίμεναν ήταν να τους βγει ήρωας ο Ζελένσκι)!

Και τώρα στα δικά μας. Ο Κορωνοϊός θα φύγει όπως και ο πόλεμος αργά η γρήγορα θα τελειώσει, τα δικά μας όμως προβλήματα δύσκολα θα φύγουν. Αυτό πάντως που προέχει, είναι η τιθάσευσή  των αιτίων που δημιουργούν τον πληθωρισμό και κυρίως η διατήρηση του επιπέδου ζωής όλων των πολιτών πάνω από τα όρια της φτώχειας. Βλέποντας όμως τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ και του ΟΑΕΔ είναι απογοητευτικά.  Το 50% των εργαζομένων -μας λένε- αμείβεται με λιγότερα από €800 το μήνα μικτά και μάλιστα το 18.26% με λιγότερα από €500 ευρώ το μήνα μικτά. Ήδη λοιπόν αυτοί οι συνάνθρωποί μας ζουν ουσιαστικά κάτω  από το όριο της φτώχειας. Αν υπολογίσουμε και ένα πληθωρισμό της τάξεως του 8% για φέτος, τα ποσά που προανέφερα ουσιαστικά μειώνονται  αντιστοίχως. Όσο για τους ανέργους  βρισκόμαστε μπροστά στον απόλυτο παραλογισμό της καταγραφής τους 596.000 καταγράφει η ΕΛΣΑΤ σε  1.100.000 τους ανεβάζει ο ΟΑΕΔ. (Δεν είναι ποτέ δυνατό να πιστεύουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 1.100.000 άνεργοι -εργάτη δεν βρίσκεις-  καθώς επίσης ότι το 50% των εργαζομένων αμείβεται με λιγότερα από €800. Βλέπεις, δύσκολα  εντοπίζονται τα μετρητά…!)

Είναι ώρα πάντως η χώρα μας να αρχίσει να παίρνει την τύχη της στα χέρια της, και όχι να περιμένει μοιρολατρικά τις αποφάσεις της Ε.Ε. δηλαδή της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Γνωρίζουμε όλοι μας ότι αυτό που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό είναι το κόστος της ενεργείας. Επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επαναλειτουργήσουμε ή δυνατό όλες τις λιγνιτικές μονάδες που έχουν άδεια λειτουργίας έως και το 2028 και αυτό μάλιστα, με τις ευλογίες τους αντιπροέδρου της Ε.Ε. κύριου Τίμερμανς! (Κανείς δεν πέθανε από τον λιγνίτη. Χιλιάδες όμως θα γονατίσουν περιμένοντας την πράσινη ενέργεια).

Επίσης θα πρέπει οι επιδοτήσεις των καταναλωτών προς τις ΑΠΕ να μειωθούν στο ελάχιστο με αντίστοιχη μείωση των κερδών των εταιρειών ενέργειας, των οποίων τα κέρδη όλο και μεγαλώνουν…. Θα ήταν μάλιστα δίκαιο όσοι καταναλωτές καταναλίσκουν ηλεκτρικό κάτω από ένα ανώτατο όριο να έχουν μηδενική συμμετοχή στο κόστος των ΑΕΠ. Ήλθε πιστεύω η ώρα να σκεφτεί σοβαρά η χώρα μας την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας προκειμένου να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Και είναι υποτιμητικό για την χώρα μας ακόμη και να συζητάμε προτάσεις των Βουλγάρων να κτίσουν αυτοί για λογαριασμό μας και με δικά μας χρήματα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Βουλγαρία ώστε να μας τροφοδο-τούν  με ρεύμα!

Σημείωση

Ας μην ξεχνάμε ότι οι πόλεμοι δεν φέρνουν μόνο καταστροφές. Ανοίγουν και δρόμους ανασυγκρότησης. Όχι βέβαια στους μοιρολάτρες θεατές ή σε εκείνους που βλέπουν μόνο το σήμερα. Αλλά σε εκείνους που προγραμματίζουν το μέλλον τους.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE