Κίνδυνο για τις ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα, προδιαγράφει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εκλογές σε κάθε περίπτωση είναι κοντά, είτε γίνουν πρόωρα είτε πολύ πρόωρα και το γεγονός αυτό, διαμορφώνει καθεστώτα αναταράξεων στα κόμματα, που προσπαθούν να πάρουν θέση.
Το μεγάλο ερώτημα στο κεντρώο χώρο είναι που θα κάτσει η μπίλια για τον Νίκο Ανδρουλάκη, γεγονός που θα επηρεάσει και τους δύο ισχυρούς γείτονες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτο κόμμα, παίζεται όμως η αυτοδυναμία, που αποτελεί κεντρικό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο ΣΥΡΙΖΑ διακυβεβονται πολλά. Τι θα χάσει από το Νέο ΠΑΣΟΚ ? Το ποσοστό των εκλογών θα είναι κοντά σ αυτό των προηγούμενων η πολύ πιο κάτω όποτε θα τεθεί θέμα παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος?
Άλλα ερωτήματα. Τι γίνεται με την πιθανότητα συμπόρευσης του Γιώργου Κύρτσου με πρόσωπα στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, αλλά και στα διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας όπως ο Θάνος Τζήμερος που συνομιλεί με Φαήλο Κρανιδιώτη αλλά και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης «Νew entry» που σε χρόνο «dt» έγινε «talk of the town» εξακολουθεί αν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και μετά τη δημοσκόπηση στην Κρήτη που δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει καθίσει για τα καλά στον «σβέρκο» και των δύο, αλλά περισσότερο σ αυτό του Αλέξη Τσίπρα . Ανησυχεί σφόδρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μην του «κόψει» το αφήγημα της αυτοδυναμίας.
Οι δημοσκοπήσεις που τρέχουν και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μια «επιπεδοποίηση» ή παγίωση του διψήφιου για το ΚΙΝΑΛ στη περιοχή του 11-12%. Προφανώς τα δύσκολα ξεκινούν από εδώ και πέρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη που θα παρουσιάσει τις δικές του επιλογές σε πρόσωπα αλλά και στην αντιπολιτευτική τακτική. Το δημοσκοπικό ποσοστό του ΚΙΝΑΛ που φαίνεται να σταματάει την «εκτόξευση», σε αυτήν τη φάση θα ερμηνευτεί θετικά ως παγίωση αλλά στη συνέχεια θα δείξει αν έχει πολιτικό «καύσιμο» να αμφισβητήσει την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά. Από αυτές τις επιδώσεις θα φανεί αν θα καταφέρει να αντέξει στις «μυλόπετρες» της σκληρής και ίσως πρωτόγνωρης πόλωσης που θα έχουμε στην προεκλογική περίοδο.
Τα ποσοστά της κυβέρνησης αναμένονται ελαφρώς πεσμένα καθώς σε συνθήκες πανδημικής κρίσης, η κακοφωνία και η έλλειψη συντονισμού δεν θα μπορούσε ακόμα και τους ψηφοφόρους της ΝΔ να τους κάνει να…πανηγυρίζουν. Με ποσοστά πέριξ του 32-33% και με αναγωγή λίγο παραπάνω κρατάει με «νύχια και με δόντια» το αφήγημα της αυτοδυναμίας στο σενάριο των τριπλών εκλογών.
Δυσάρεστα και τα μηνύματα για τον Αλέξη Τσίπρα που θα περίμενε στη χειρότερη στιγμή της κυβέρνησης να δει τα ποσοστά του κόμματος του να ανακάμπτουν. Αλλά τα εσωκομματικά, το θολό μήνυμα του, οι φωνασκίες και οι ακρότητες κάποιων στελεχών του «τρέφουν» ακόμα το ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και κλονίζουν την εμπιστοσύνη ακόμα και ψηφοφόρων του στις εθνικές εκλογές του 2019.
Το 22-23% στο οποίο κινείται είναι το κατώτατο όριο πριν το ψυχολογικό όριο του 20% που θα σηματοδοτούσε τον κατήφορο και θα άνοιγε την όρεξη του Νίκου Ανδρουλάκη. Στην πολιτική εξίσωση μπαίνει και η περίπτωση Κύρτσου, ο οποίος εξελίσσεται σε αντιπολιτευόμενη φωνή στο ίδιο το κόμμα του. Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ψυχραιμία τις διαφοροποιήσεις του ενώ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου έδωσε το στίγμα των προθέσεων:
«Ο κ. Κύρτσος έχει επιδιώξει εδώ και πολύ καιρό μια συγκεκριμένη τακτική, και όλοι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις του και οι προθέσεις του. Είναι πολύ φανερό. Αλλά ελάχιστη σημασία έχουν μπροστά στα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα, στις σταθερές και καθαρές θέσεις της κυβέρνησης, και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας». Ερωτηθείς εάν ο κ. Κύρτσος παραμένει ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Νομίζω σας απάντησα».
Ουσιαστικά στο Μαξίμου συμφωνούν με την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος», και λένε «Ότι έχει ακολουθήσει δική του πορεία είναι σίγουρο». Το αν είναι θέμα χρόνου και η τυπική του διαγραφή στην περίπτωση που συνεχίσει να τραβάει το σχοινί δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον όσο, «το ποια είναι η δική του πορεία».
Τα σενάρια τον θέλουν να επιχειρεί ηρωική έξοδο ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος με τα χαρακτηριστικά συντηρητικού δεξιού κόμματος με λαϊκά στοιχεία, μην ξεχνάμεάλλωστε ότι βρέθηκε από την ΚΝΕ επικεφαλής στην εκδοτική ναυαρχίδα της ΝΔ τον Ελεύθερο Τύπο και στη συνέχεια επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ για να επιστρέψει στο… σπίτι του.
Οι συζητήσεις που γίνονται είναι σχετικά με την πιθανότητα συμπόρευσης του Γιώργου Κύρτσου με πρόσωπα στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, αλλά και στα διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας όπως ο Θάνος Τζήμερος που συνομιλεί με Φαήλο Κρανιδιώτη αλλά και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ενδιαφέρον για τους συσχετισμούς ενόψει απλής αναλογικής και σε ποιο βαθμό θα επηρέαζε τα ποσοστά της ΝΔ.