24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Οι εκλογές μπλοκάρουν τρεις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις: Τι θα γίνει με Εγνατία, Αττική Οδό και ΔΑΑ

Μετατίθενται για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τουλάχιστον τρεις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο η καθεμιά, εξαιτίας της επερχόμενης προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Πρόκειται την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και της Αττικής οδού, την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, την οποία έχει εξασφαλίσει μετά τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναντι τιμήματος 1,496 δισ. ευρώ, και την παραχώρηση της Αττικής Οδού, η οποία ωστόσο ακόμα βρίσκεται στην αρχή της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, δηλαδή πολύ πριν από την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Η  εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της εισφοράς του 30% του μετοχικού κεφαλαίου στη συναλλαγή από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει και  άλλες εκκρεμότητες, πέραν των εκλογών, που ακόμα δεν έχουν λυθεί, μεταξύ των οποίων και η οριστικοποίηση της συμφωνίας μετόχων.

Υπενθυμίζεται πως μέτοχοι του ΔΑΑ εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30%, είναι το Υπερταμείο (με 25%), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).

Για το δεύτερο εξάμηνο οδεύει επίσης de facto η παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, που βρίσκεται στη Β΄ φάση του διαγωνισμού, αλλά υπάρχουν ήδη πολλά αιτήματα για μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η οποία είχε προσδιοριστεί για τα τέλη Μαρτίου.

Τέλος προς το μέλλον τοποθετείται πλέον και η προκήρυξη νέων διαγωνισμών όπως, για παράδειγμα, για το ακίνητο στη θέση Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι. Παράλληλα, διαγωνισμοί που «τρέχουν» και βρίσκονται είτε στην αρχική φάση είτε έχουν προτιμητέο επενδυτή, όπως για το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου ή τη Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα αντίστοιχα, εξαιτίας της ανάγκης τακτοποίησης διαφόρων εκκρεμοτήτων μέσω υπουργικών και άλλων αποφάσεων προεξοφλείται πως επίσης θα πρέπει να περιμένουν την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Εξαίρεση ενδέχεται να αποτελέσει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου παραχωρησιούχος έχει ανακηρυχθεί ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι έναντι 84 εκατομμυρίων και η σύμβαση μπορεί να υπογραφτεί έως τις 20 Μαρτίου. Εάν η Βουλή δεν έχει διαλυθεί μέχρι τότε, σενάριο που σύμφωνα με κύκλους της αγοράς τα τελευταία εικοσιτετράωρα συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, είναι πιθανόν η σύμβαση παραχώρησης να προλάβει να ψηφιστεί.

Στην αναμονή μπαίνουν επίσης και ο διαγωνισμός παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας όπου εκδηλώθηκε ζωηρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον από κοινοπρακτικά σχήματα μεγάλων ελληνικών και ξένων ομίλων και τον οποίο διενεργεί το Yπερταμείο. Ακόμα περισσότερο πίσω πάει βέβαια η κυοφορούμενη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση και άλλων από τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Υπερταμείο και έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες όπως η πρόσληψη συμβούλων.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE