24.6 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Οι 5 λόγοι για τους οποίους ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε Τρίτο Παγκόσμιο.

Ακόμη και αν υπάρξει μια περιορισμένη εμπλοκή μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αυτό δεν καθιστά υποχρεωτική την κλιμάκωση σε στρατηγικό πυρηνικό πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές θα είχαν πολλαπλές ευκαιρίες να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων η εγκυρη ιστοσελίδα Real Clear Defence, η οποία  παρουσιάζει πέντε λόγους, για τους οποίους ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και ουσιαστικά σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1. Οι ρωσικές θηριωδίες  αναγκάσουν το ΝΑΤΟ να «βάλει το χέρι του»

Η κατάληψη του Κιέβου, του Χάρκοβου και της Οδησσού θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά καταστροφική. Πρόκειται για αρχαίες πόλεις και το να τις βλέπουμε να καταστρέφονται από το πυροβολικό σε διάστημα εβδομάδων θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια δημόσια κατακραυγή στη Δύση, ώστε το ΝΑΤΟ να είναι πρόθυμο να δεχτεί το ρίσκο της άμεσης επέμβασης.

Αυτό θα οδηγούσε αρχικά σε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, παρά σε άμεσες επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στο πεδίο της σύγκρουσης. Η ρωσική απάντηση θα καθόριζε τους όρους για το υπόλοιπο της σύγκρουσης.

2. Η Ρωσία κλιμακώνει για να αποκλιμακώσει

Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε… επικοινωνία από τότε που ξεκίνησε αυτή η κρίση. Εάν η Ρωσία αισθάνεται ότι, είτε η διπλωματική, είτε η στρατιωτική κατάσταση γέρνει σε αυτό το επίπεδο κλιμάκωσης, δεν αποκλείεται μπορεί να διακινδυνεύσει να μεταβεί στο επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, μια επίθεση εναντίον άλλου μη μέλους του ΝΑΤΟ, μια σημαντική επίθεση στον κυβερνοχώρο ή οποιοδήποτε από διάφορα άλλα σενάρια.

Σε μια τέτοια περίπτωση το ΝΑΤΟ μπορεί να πιστεύει ότι πρέπει να παρέμβει, είτε άμεσα προς υποστήριξη της Ουκρανίας είτε σε διαφορετικό στάδιο επιχειρήσεων. 

3. Οι ουκρανικές δυνάμεις πυροβολούν από τη λάθος πλευρά των συνόρων

Αν και η Ρωσία προς το παρόν έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό μακριά από τις περιοχές της Ουκρανίας που συνορεύουν με το ΝΑΤΟ, η στρατιωτική αναγκαιότητα μπορεί κάποια στιγμή να απαιτήσει ελιγμούς σε αυτές τις περιοχές.

Εάν οι ουκρανικές δυνάμεις διαφύγουν πέρα από τα σύνορα (με ή χωρίς τη συναίνεση των αρχών του ΝΑΤΟ), οι Ρώσοι διοικητές μπορεί να μπουν στον οδυνηρό πειρασμό να εξαπολύσουν επίθεση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν φαίνεται ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα σύνορα του ΝΑΤΟ ως καταφύγιο, διεξάγοντας πόλεμο από το προστατευμένο έδαφος.

Η διείσδυση, ο βομβαρδισμός ή οι αεροπορικές επιδρομές σε μια χώρα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να επιβάλουν την άμεση αντίδραση μιας συμμαχίας που ανησυχεί βαθιά για την αξιοπιστία της. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές κατά των υπεύθυνων μονάδων κατά μήκος των συνόρων.

4. Η Ρωσία περνάει κατά λάθος τα σύνορα

Είτε καταδιώκοντας Ουκρανούς που διαφεύγουν είτε κατά λάθος, ένα ρωσικό αεροσκάφος μπορεί να βρεθεί πάνω από τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Αυτός ο εναέριος χώρος περιφρουρείται πλέον πυκνά από μαχητικά του ΝΑΤΟ, και ενώ δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τους κανόνες εμπλοκής με τους οποίους θα επιχειρούν οι πιλότοι των δύο πλευρών, θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε μια επανάληψη του περιστατικού του 2015, κατά το οποίο ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24.

Η Ρωσία και η Τουρκία απέφυγαν την κλιμάκωση της σύγκρουσης και μάλιστα ήρθαν πολιτικά πιο κοντά τα χρόνια που ακολούθησαν το περιστατικό, αλλά η πολιτική κατάσταση είναι τώρα πολύ πιο τεταμένη. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κηρύξει και να επιβάλει μια μερική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κατά μήκος των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας πλήγματα σε συστήματα SAM στην περιοχή. 

5. Η Ρωσία προτίθεται να προβεί σε αντίποινα για μεταφορές όπλων και ξένων μαχητών

Είτε λόγω πολιτικής επιφυλακτικότητας, είτε λόγω έλλειψης καλής τεχνολογίας στόχευσης, η ρωσική αεροπορία δεν έχει ακόμη επιτεθεί σε οποιαδήποτε φάλαγγα όπλων που ρέει από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Αν και δεν είναι πιθανό αυτές οι αυτοκινητοπομπές να έχουν στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, μπορεί να περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό δυτικών, ειδικά αν εμφανιστούν εθελοντές μαχητές σε οποιονδήποτε αριθμό.

Η καταστροφή μιας ή περισσότερων αυτοκινητοπομπών θα μπορούσε να συγκεντρώσει τη συμπάθεια της Δύσης για άμεση επέμβαση, ειδικά αν φαινόταν ότι οι Δυτικοί στοχοθετούνταν σκόπιμα. Η στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι η κήρυξη και η δημιουργία ενός διαδρόμου στην Ουκρανία.

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE