25.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

ΟΙ 5 ΕΥΧΕΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ “ΟΜΠΡΕΛΑΣ”..

 

 

Ευχές για την ονομαστική του εορτή έστειλαν στον Αλέξη, που γιόρταζε πριν λίγες μέρες τα στελέχη της  “Ομπρέλας” :  Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης, Πάνος Λάμπρου, Βίτσας, Αννέτα Καββαδία, Σαμπατακάκης και λοιποί.   Ηταν πολλές και παρότι εστάλησαν από το μπαρ Low Profile, ήταν σε υψηλούς τόνους:

 Πρώτη: “Το κόμμα δεν πάει καλά, μόνο το 15% των μελών συμμετέχει στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Θα πρέπει ο Αλέξης να μεταφέρει για το επόμενο συνέδριο την εκλογή ηγεσίας (Πρόεδρος, Κεντρική Επιτροπή) από τη βάση”.

Δεύτερη: “Το συνέδριο θα εγκρίνει την πρόταση για εκλογή από τα οργανωμένα μέλη όμως είναι δυνατόν να θέλει να εκλεγεί αρχηγός από 80-85.000 μέλη όταν στην εκλογή Μητσοτάκη πήγαν 400.000 και στου Ανδρουλάκη 270.000;”

Τρίτη: “Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αυτή τη στιγμή ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 22% που πήραμε στις ευρωεκλογές και καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και όχι το 32% των εθνικών εκλογών. Το 10% που έχει αποστασιοποιηθεί μόνο μόνο με αριστερές πολιτικές μπορούμε να το ξανακερδίσουμε”.

Τέταρτη: “Το αντισυριζα μέτωπο τροφοδοτείται και με συμπεριφορές και στελέχη του κόμματος, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη αυτοκριτική ούτε για την διακυβέρνηση ούτε για τα σχεδόν τρία χρόνια στην αντιπολίτευση”.

 Και η πέμπτη: “Εμείς στο συνέδριο δεν θα παλέψουμε για διαδικασίες, αλλά για την πολιτική απόφαση που θα αφορά τη φυσιογνωμία, την πολιτική στρατηγική, τις συμμαχίες και τις προτεραιότητες του κόμματος, το οπόιο πρέπει να παραμείνει αριστερό και να μην γίνει κεντρώο, στο όνομα της επιστροφής στα κυβερνητικά έδρανα”.

Στην “Ομπρέλα”…αντεύχονται πάντως, με κείμενό τους στην Κυριακάτικη Αυγή, δεκάδες μεσαία και νεαρής ηλικίας στελέχη. Η νέα εσωκομματική κίνηση, που κάνει την εμφάνισή της παραμονές του συνεδρίου, έχει τις ευχές του Αλέξη. Τουλάχιστον αυτό λένε οι πληροφορίες. Όχι μόνον επειδή μεταξύ άλλων υπογράφει και ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και επειδή πίσω από τον “νέο πόλο” βρίσκεται, λένε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μπορεί να μην υπογράφει, γραμματέας του κόμματος γαρ, όμως συμφωνεί και με το κείμενο και με την κίνηση των νεαρών συντρόφων του.

Η νέα γενιά στελεχών εμφανίζεται να ασφυκτιά ανάμεσα στους λεγόμενους προεδρικούς (Κίνηση Μελών) και τους αντιηγετικούς (Ομπρέλα). “Δεν είμαστε ούτε με τον Παππά και τον Σπίρτζη ούτε με τον Τσακαλώτο και τον Δρίτσα”, μάς λέει πρωτεργάτης της Κίνησης. Και συμπληρώνει: “αρκετά με την εσωκομματική φαγωμάρα και τους μηχανισμούς. Δεν είμαστε ούτε με αυτούς που θέλουν να γίνουμε ΠΑΣΟΚ ούτε και με τους άλλους που ακούνε Κέντρο και βγάζουν σπυράκια”. Σημειώνουμε ότι το μότο του “ιερού λόχου” του Τσίπρα για τις διαγραφόμενες εξελίξεις και ενόψει εκλογών είναι: “δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς την αριστερά, αλλά ούτε και η αριστερά μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς την κυβέρνηση”. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι σε αρκετά πράγματα ο “τρίτος πόλος” θα πλαγιοκοπεί από αριστερά την Ομπρέλα, ενώ στις τάξεις του έχουν ήδη προσχωρήσει μεσαία και νεαρής ηλικίας στελέχη, που είτε είχαν αναφορά στους “53” είτε είχαν ενταχθεί στην Κίνηση Μελών και τη ΡΕΝΕ.

Στο τελικό κείμενο, που εστάλη στην Κυριακάτικη Αυγή για δημοσίευση, είναι σε σημαντικό βαθμό διαφορετικό από το αρχικό που είχε γραφτεί πριν τρεις εβδομάδες. Σχεδόν όλα τα στελέχη που έλαβαν γνώση είχαν και κάποια αλλαγή να προτείνουν τόσο στο περιέχουμε όσο και στη δομή, ενώ συμφωνήθηκε να μην το υπογράψουν όλοι, αλλά κυρίως τα νεαρότερα στελέχη ώστε να υπογραμμίζεται η ανάγκη για ανανέωση και αλλαγή σελίδας στην Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαν να έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100 υπογραφές. Προφανώς, όμως για λόγους σημειολογίας σταμάτησαν εκεί ούτως ώστε το μανιφέστο τους (6+ 6 θέσεις για μια νέα αρχή) να μπορεί να ονομαστεί και “Κίνηση των 100”.

Καλά και άγια όλα αυτά, αλλά η η κομματική υπερδραστηριότητα σε περιόδους κρίσης ενέχει τον κίνδυνο της παρεξηγήσεως. Όπως μάς λέει παλαιός κοινοβουλευτικός και ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: “Εδώ ο κόσμος χάνεται με την ακρίβεια, την πανδημία, τον πόλεμο και μεις δίνουμε την εντύπωση ότι τσακωνόμαστε για το ποιός θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της Κεντρικής Επιτροπής”. Και προσθέτει: “Στην αριστερά πάντα υπήρχαν τάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις, ήταν δείγμα υγείας και ζωντάνιας του κόμματος. Όμως σήμερα η κυβέρνηση και τα φιλικά της μήντια σε περιμένουν στη γωνία για να σε πυροβολήσουν”. Και η αλήθεια είναι πως οι αντίπαλοι της Κουμουνδούρου σε αρκετές περιπτώσεις μεγεθύνουν τις διαφωνίες και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, ίνα υποστηριχθεί το επιχείρημα: “Στις δύσκολες μέρες πως να εμπιστευτείς ένα κόμμα, του οποίου τα στελέχη σφάζονται για το αν πρέπει να παραμείνουν αριστεροί ή να γίνουν κεντροαριστεροί, αν οι δημοσκοπήσεις λένε την αλήθεια, αν χρειάζονται οι εξοπλισμοί και οι αμυντικές συμφωνίες και αν ο Κούλογλου ή ο Τσακαλώτος βλάπτει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Πολλάκη”.

Εξίσου αλήθεια όμως είναι πως αρκετοί βουλευτές έχουν ακράτεια δηλώσεων και ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Στην τελευταία εσοδεία έχουμε. Τον Κούλογλου να δηλώνει ότι η ΝΔ προηγείται και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερο κόμμα. Το αντίθετο από αυτό που είπε ο Τσίπρας. Η βουλευτής Πειραιά Νίνα Κασιμάτη κατήγγειλε τον πρωθυπουργό επειδή συνάντησε τον Ερντογάν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωση επικρότησε τη συνάντηση. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε ψίχουλα τα μέτρα της κυβερνήσεως για την ενεργειακή κρίση, ο Τσακαλώτος ισορροπώντας στις λέξεις, όπως κάθε αστός με αγγλική παιδεία και βρετανικό φλέγμα, ενώ αρχικά είχε δηλώσει: “Δεν θα μπω στη συζήτηση αν είναι ψίχουλα ή όχι τα μέτρα” στη συνέχεια -και προφανώς για να αποφευχθούν νέες αναταράξεις στη σχέση του με τον Αλέξη- διευκρίνησε ότι “τα μέτρα και είναι απόλυτα ανεπαρκή, και έρχονται πολύ αργά”. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε την αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα, αλλά ο Τζανακόπουλος και ο Φίλης δεν την ψήφισαν.

Κατά τα λοιπά στις 24 Μαρτίου ο Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να τα πει με τον Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες αφού θα παραστεί στην σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών, ενώ θα συνεχίσει τις περιοδείες και τις επαφές με πολίτες, επαγγελματικές ενώσεις και κοινωνικούς φορείς. Σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” αναλύει τις θέσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για την ακρίβεια, την πανδημία και τον τρόπο διακυβέρνησης..

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE