12 C
Athens
Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025

Ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Με την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού και λόγω της επανεκκίνησης  της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης, προκαλώντας εκτόξευση του πληθωρισμού. Η εκτίναξη αυτή στις τιμές αποτελεί τη βασικότερη πηγή ανησυχίας για κυβερνήσεις,νομισματικές αρχές και καταναλωτές.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, στίς ΗΠΑ, ως βασικό μέτρο του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 6,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα ενδέχεται να προκύψει διψήφιο (10%-15%) ποσοστό αυξήσεων σε μια σειρά από βασικά προϊόντα.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 5,6% φέτος, για να επιβραδύνει στο 4,5% το 2022 σημειώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεση του για τις οικονομικές προοπτικές που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Σε προηγούμενη εκτίμησή του ο Οργανισμός τοποθετούσε την ανάπτυξη για το 2021 στο 5,7%, ενώ η πρόβλεψη για το 2022 έμεινε αμετάβλητη.

“Ο βασικός κίνδυνος, ωστόσο, είναι ο πληθωρισμός να συνεχίσει να αιφνιδιάζει όσον αφορά την ανοδική του πορεία, υποχρεώνοντας τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν νωρίτερα σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής και σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναμενόμενο”, αναφέρει ο Οργανισμός.

Παρά την μεγάλη αύξηση από μήνα σε μήνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με βάση την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο και απέχει ακόμη από την πρώτη τριάδα των χωρών με υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Πρώτη εμφανίζεται η Λιθουανία, δεύτερη η Εσθονία και τρίτη ακολουθεί η Λετονία. Στις αμέσως επόμενες θέσεις βρίσκονται το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Προκειμένου να καθησυχάσει τους καταναλωτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες εθνικές τράπεζες οργανώνουν πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο να ενημερώσουν τους λόγους εκτίναξης των τιμών. Σημειώνουν ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός πέρσι, λόγω της πανδημίας και των lockdown. Παράγοντας που δεν θα υπάρχει του χρόνου. Ενώ οι σοβαρές διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες τροφοδοτούν και αυτές με τη σειρά τους την αύξηση των τιμών.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού οφείλεται και στη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε αναλυτικό κείμενο. Συγκεκριμένα,ο παράγοντας αυτός είναι υπεύθυνος για το 50% του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την άνοδο των τιμών ενέργειας που, μεταξύ άλλων, σχετίζονται και με το περιβάλλον.

Ωστόσο ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι ένα μεταβατικό φαινόμενο και θα υποχωρήσει καθώς η ζήτηση και η παραγωγή θα επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα όπως εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού. Τι κάνει η Ελλάδα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να εξαγοράζουν χρυσό, με τις συνολικές...

Ρεκόρ νέων επιχειρήσεων το 2024 – Κυριαρχεί ο τομέας των τροφίμων, ακολουθούν η εστίαση και ο τουρισμός

Πολύ σημαντική χρονιά για την ελληνική επιχειρηματικότητα υπήρξε το 2024, με 63.000 νέες επιχειρήσεις...