«Όχι», είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο των αποδήμων και αποτέλεσε τη θλιβερή εξαίρεση στις συνθήκες απόλυτης συναίνεσης που διαμορφώθηκαν στη Βουλή. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η “Λύση” του Βελόπουλου
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για διαμόρφωση ισχυρών συναινέσεων που θα ξεπεράσουν τον συνταγματικά καθορισμένο αριθμό των 200 ψήφων
Με βάση τις θέσεις που εξέφρασαν τα κόμματα, τη ρύθμιση που αίρει τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν το 2019, στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Αντίθετα, ενστάσεις, που έφτασαν μάλιστα μέχρι και στο σημείο να γίνεται λόγος για αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ -που απέφυγε να δηλώσει πως καταψηφίζει- και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.
Η Ελληνική Λύση δήλωσε επιφύλαξη και ζήτησε να δοθεί χρόνος για να δοκιμαστεί περισσότερο το ισχύον καθεστώς με τους περιορισμούς. Με βάση τους συσχετισμούς, το νομοσχέδιο μπορεί να λάβει στην Ολομέλεια ακόμα και 220 ψήφους.
Οι αστείες δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ – «ο κίνδυνος για τη Δημοκρατία»
Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε περί «κινδύνου για τη Δημοκρατία» και εκτίμησε πως, λόγω του ότι το δικαίωμα στην ιθαγένεια δίνεται βάσει καταγωγής, υπάρχει κίνδυνος αλόγιστης χρήσης της νέας ρύθμισης.
«Καταλαβαίνω την προσέγγιση της υπουργού, αλλά να πούμε ανοιχτά ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, που δεν βλέπει το νομοσχέδιο, για το πώς αυτού του είδους η δυνατότητα δεν θα επεκταθεί αλόγιστα και ενδεχομένως να υπάρξει εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδας ισοβαρές με το εντός Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα επανακαταθέσει την πρόταση που είχε κάνει το 2021.
Κεραμέως: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις παρατάξεις
«Έχουν ταχθεί θετικά 5 κόμματα που αριθμούν 220 βουλευτές. Με βάση την εκπεφρασμένη βούληση των κομμάτων, φαίνεται να διαμορφώνεται η πλειοψηφία 200 βουλευτών. Είναι ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις παρατάξεις. Πρόκειται για ιστορική συναίνεση», είπε η Νίκη Κεραμέως.
Κατά την τοποθέτησή της, η υπουργός των Εσωτερικών αναφέρθηκε στους περιορισμούς που προέκυψαν στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος το 2019 ως αποτέλεσμα συναινετικής προσπάθειας μεταξύ των κομμάτων, αλλά και στην απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ το 2021 να άρει τους περιορισμούς.
«Η προσπάθειά μας είναι να κάνουμε το άλμα όλοι μαζί, επαναφέροντας τη ρύθμιση που αίρει τους περιορισμούς. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών εκλογικού σώματος», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Έχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο άλμα να καταργήσουμε τις προϋποθέσεις για την άσκηση δικαιώματος ψήφου Ελλήνων του εξωτερικού. Επιδιώκουμε μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Η κ. Κεραμέως εξήγησε πως η κυβερνητική πρωτοβουλία επιχειρεί να υπερβεί τις κομματικές σκοπιμότητες και τους πολιτικούς ανταγωνισμούς και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν. «Σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοθέτημα αυτό. Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που όλοι μαζί έχουμε μετά από 48 χρόνια συζητήσεων. Να στείλουμε ένα κοινό και ηχηρό μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό: θέλουμε η φωνή των Ελλήνων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο να ακούγεται πιο δυνατά, χωρίς εμπόδια, χωρίς περιορισμούς» σημείωσε.