Στο κρίσιμο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη στρέφει το βλέμμα της η ελληνική διπλωματία.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας- Άγκυρας ναι μεν έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτοί σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αρχίζει και μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Βίλνιους, είναι καλό, το ερώτημα όμως είναι εάν η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή τη στρατηγική.
Οι κόκκινες γραμμές και τα θέματα που συζητάει η Ελλάδα με την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με κόκκινες γραμμές οι οποίες είναι ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες.
Τα θέματα που συζητάει η Αθήνα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο για άλλη μία φορά πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ποτέ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία.
Η Χάγη είναι μακριά και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία και τόνισε πως ο ίδιος από τη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας το 2019 ήθελε «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία”
«Να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Και όταν διαφωνούμε, να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε την τελευταία τετραετία, με υπαιτιότητα της Τουρκίας» είπε.
Ξεκαθάρισε όμως ο κ.Μητσοτάκης πως «Από εκεί και πέρα, η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα, είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε όλοι. Και τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία».