25.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα εξέλιξη: Η  Νορβηγία ήρε το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Πως το υποδέχτηκε η Άγκυρα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Η Νορβηγία αποφάσισε να άρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει κατά της Τουρκίας το έτος 2019. Την εν λόγω απόφαση επιβεβαίωσαν οι επίσημες αρχές του σκανδιναβικού κράτους, ενώ από εχθές την μεταδίδουν και διάσημες τουρκικές σελίδες ενημέρωσης.

Η σκανδιναβική χώρα αποφάσισε να άρει το εμπάργκο όπλων έναντι της Τουρκίας το οποίο είχε επιβάλει εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στην βόρεια Συρία το 2019.

Η απόφαση ανακοινώθηκε έπειτα από μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του Νορβηγού ομολόγου του, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο Έσπεν λέγεται πως είπε στον Χακάν ότι η Νορβηγία είχε ολοκληρώσει την διαδικασία άρσης των περιορισμών εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού που είχε επιβάλει στην Τουρκία το 2019.

Ο Τούρκος επικεφαλής διπλωμάτης Χακάν Φιντάν, ο οποίος ευχαρίστησε τον Νορβηγό ομόλογό του, σχολίασε την απόφαση λέγοντας πως οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία από την Νορβηγία δεν συνάδουν με το «πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται πως 4 χρόνια πριν ευρωπαϊκά κράτη είχαν επιβάλει κυρώσεις στο τουρκικό κράτος αναφορικά με τις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού εξαιτίας της έναρξης της επιχείρησης Operation Peach Spring (OPS). Η εν λόγω επιχείρηση αφορούσε την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Συρία, η οποία έλαβε χώρα το έτος 2019.

Πρώτοι οι Γάλλοι κατέκριναν την πρωτοβουλία της Τουρκίας να εισβάλει στην βόρεια Συρία. Μετά από πίεση του Παρισιού και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στάθηκαν απέναντι  στην επιχείρηση της Άγκυρας και λίγο αργότερα επιβλήθηκε κατά της Τουρκίας εμπάργκο  όπλων και λοιποί περιορισμοί. Τέσσερεις ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης Operation Peach Spring, αρχικά Γερμανία και  Γαλλία ανακοίνωσε πως θα σταματούσαν τις πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού και όπλων στην Τουρκία. Ακολούθως Φινλανδία και  Νορβηγία ανακοίνωσαν πως θα σταματούσαν και αυτές τις εξαγωγές όπλων και αμυντικής τεχνολογίας, ενώ  αργότερα άλλα κράτη της Ευρώπης υιοθέτησαν παρόμοια εξωτερική πολιτική. Η Τσεχία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάποιες από τις χώρες που αντέδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: