Νέα δεδομένα για τη Μυτιληναίος μετά το επείγον αίτημα της ΕΕ για αύξηση της παραγωγής κρίσιμων μετάλλων, κατασκευής μικροτσίπ
Το αίτημα της ΕΕ να καλέσει επειγόντως τις εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου να διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής κρίσιμων μετάλλων για την κατασκευή μικροτσίπ, έχει σχέση με το μπλόκο της Κίνας στις εξαγωγές των δύο σπάνιων μετάλλων.
Όπως δήλωσε στους Financial Times ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Mytilineos, Νίκος Κεραμίδας, η ΕΕ προσέγγισε την ελληνική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου και της ζήτησε να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος στο εργοστάσιό της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα στον Άγιο Νικόλαο στη Βοιωτία.
“Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί μας για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο τα εργοστάσια αλουμίνας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν την κρίση”, είπε.
Το αίτημα της ΕΕ δημιουργεί ταυτόχρονα και μία σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για την Mytilineos, με δεδομένο ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι η μοναδική παραγωγός αλουμίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημειώνουν οι FT άλλωστε, υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας που παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μικροτσίπ, φωτοβολταϊκά και οπτικές ίνες. Ωστόσο, η κατάσταση της μεταλλουργίας στην Ευρώπη καθιστά δύσκολο στις εταιρείες να επενδύσουν για την παραγωγή γαλλίου δεδομένου του υψηλού κόστους της ενέργειας και του πληθωρισμού στην περιοχή.
“Συνειδητοποιήσαμε ότι η Κίνα μπορεί να μας στρίψει το χέρι. Η Ευρώπη είπε “Α, ας αυξήσουμε την παραγωγή, τα εργοστάσια αλουμίνας θα μπορούσαν να το κάνουν”, αλλά την τελευταία φορά που κοίταξα, τα μισά από αυτά είχαν κλείσει”, είπε ο Ν. Κεραμίδας.
“Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο εμπόρευμά σου επειδή οι συνθήκες είναι τόσο παράλογα προβληματικές, μπορεί να είναι ανόητο να επενδύσεις σε ένα παραπροϊόν όπως το γάλλιο”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του πάντως, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Θοδωρής Σκυλακάκης δήλωσε ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κόμβος παραγωγής κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη, χάρη κυρίως στη δυνατότητα της Mytilineos να παράξει γάλλιο από τον βωξίτη.
Εάν το “ανοιχτό, ανταγωνιστικό μοντέλο” της ΕΕ υπονομεύτηκε από “συγκεκριμένες γεωπολιτικές καταστάσεις”, η Ένωση θα πρέπει “να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι είμαστε προστατευμένοι”, σημείωσε.