Μύκονος: Κατρακυλούν ως και 40% οι τιμές, οι κρατήσεις και η φήμη. Τα νέα δεδομένα

0
390

Τελειωμό δεν έχει το κατρακύλημα των εσόδων της Μυκόνου καθώς ο τουρισμός στο νησί βρίσκεται σε ύφεση και οι τιμές όπως και οι κρατήσεις πέφτουν έως και 40%. Παρακμάζει η φήμη της ως τουριστικός προορισμός.

Η Μύκονος φαίνεται να χάνει την αίγλη του παρελθόντος. Αυτό γίνεται φανερό, πρώτα απ’ όλα, από τις τιμές των υπερπολυτελών καταλυμάτων του νησιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Forbes“, η πτώση των τιμών σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται από 20% έως 40%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το 2023 η πτώση στο σύνολο της χρονιάς για το νησί των Ανέμων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, με τη μείωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να κυμαίνεται γύρω στο 5%.

Η ύφεση συνεχίζεται και φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, η κίνηση από το εξωτερικό μειώθηκε μεσοσταθμικά από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Παράλληλα, δεδομένα από την εταιρεία OAG δείχνουν ότι οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις είναι αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με τη θερινή σεζόν του 2023. Οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για το αεροδρόμιο της Μυκόνου έχουν μειωθεί από 692.000 το 2023 σε 644.000 φέτος, και η μείωση συνεχίζεται τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Κατεδάφιση για όσους αυθαιρετούν στις πολεοδομικές διατάξεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρούν οι διαδικασίες κατεδάφισης και συμμόρφωσης εκ μέρους όσων αυθαιρετούσαν έναντι των πολεοδομικών διατάξεων στο νησί της Μυκόνου, κατόπιν ελέγχων που διενεργήθηκαν από τις κρατικές αρχές.

Διενεργήθηκαν εντατικοί έλεγχοι εντοπισμού αυθαίρετης δόμησης σε 13 επιχειρήσεις και σε ένα ιδιωτικό έργο και παρακολούθησαν τις διαδικασίες κατεδάφισης και συμμόρφωσης. Μεταξύ των επιχειρήσεων βρίσκεται το Principote, το Pasazi, το Alemagou, το Superparadise, το Solymar, το Santana, ο Scorpios και το Nammos.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media έδειξαν διαρροή λυμάτων στη θάλασσα λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τα φρεάτια στον Ορνό ξεχείλισαν, γεμίζοντας τους δρόμους με λύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μύκονος αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, καθώς και το περασμένο καλοκαίρι είχε συμβεί παρόμοιο περιστατικό στην πρωτεύουσα του νησιού, με τα μη επεξεργασμένα αστικά απόβλητα να καταλήγουν στα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες φαίνεται να παίζουν καταλυτικό ρόλο στη δυσφήμιση του νησιού.

Η αρχή της καθόδου

Ήδη πέρυσι από τις αρχές Μαΐου μπήκε λουκέτο στο γνωστό beach bar Principote ενώ νωρίτερα του είχε επιβληθεί πρόστιμο-μαμούθ 33 εκατ. ευρώ για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές. Λίγες εβδομάδες αργότερα ξεκίνησε η κατεδάφιση τμημάτων των παράνομων κατασκευών του Nammos στην Ψαρρού.

 Από  τις αρχές της τουριστικής σεζόν η διεθνής επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου άρχισε να εμφανίζει αρνητικό πρόσημο ήδη από τον πρώτο μήνα της σεζόν, μείωση που διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

 Είχε προηγηθεί η επίθεση στα μέσα Μαρτίου προς τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος είχε καταθέσει σε δύο τουλάχιστον ποινικές υποθέσεις που αφορούν δύο παραθαλάσσιες επιχειρήσεις εστίασης με τζίρο πολλών εκατομμυρίων. Η επίθεση φαίνεται πως σχετιζόταν με αποφάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να μπλοκάρει την ανέγερση οικοδομών σε περιοχή του νησιού. “Υπάρχει ένα καθεστώς εκεί στη Μύκονο το οποίο λειτουργεί με δικούς του κανόνες”, σημείωνε ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Τα παραπάνω προβλήματα ίσως να μην είχαν τόσο μεγάλη σημασία αν το νησί δεν είχε αρχίσει να αποκτά αρνητική φήμη λόγω των υπερβολικών τιμών σε εστιατόρια και beach bars, των βιλών με κόστος πολλών χιλιάδων ευρώ ανά διανυκτέρευση, και των ακριβών ξαπλωστρών στις δημοφιλείς παραλίες.

Ο “Guardian” ανέφερε σε εκτενές ρεπορτάζ πως “για χρόνια η Μύκονος υπήρξε διεθνώς πρωτοπόρος ως “παιδική χαρά” για τους πλούσιους – τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παραλίες της, χώροι που όλο και περισσότερο αποφέρουν γιγαντιαία κέρδη. Αλλά η βίαιη επίθεση στον Μανώλη Ψαρρό αποκάλυψε επίσης μια σκοτεινή πλευρά: ενός νησιού που έχει καταληφθεί από συμφέροντα τα οποία έχουν καταλήξει να βλέπουν τις ακτές του νησιού ως μια ζώνη λυκόφωτος μακριά από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και το μακρύ χέρι του νόμου”.

Το 2019, επίσης, το διάσημο μοντέλο Gigi Hadid, με τα εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έλεγε πως δεν σκοπεύει να ξαναπάει στη Μύκονο, καθώς, όπως αποκάλυψε, έπεσε θύμα ληστείας στη διάρκεια των διακοπών της στο νησί.

Αλλαγή στη νοοτροπία των επισκεπτών

Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου βλέπουν να αλλάζει η νοοτροπία των επισκεπτών. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν πλέον πολλοί επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια, που μένουν στο νησί για μερικές ώρες, χωρίς να προσθέτουν στα τουριστικά έσοδα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στον προβλήτα κρουαζιέρας του νησιού μπορεί να υπάρχουν ακόμα και 8 κρουαζιερόπλοια, με τους επιβάτες που αποβιβάζονται να κάνουν ασφυκτική την κίνηση στη χώρα, όπως τονίζουν. Την περίοδο της μεγάλης τουριστικής κίνησης κυκλοφορούν στο νησί 4.500 βαν.

Υπάρχουν επίσης οι τουρίστες που έρχονται στη Μύκονο για λίγες ώρες, κάνουν το μπάνιο τους, τρώνε και συνεχίζουν τις διακοπές τους σε άλλο νησί των Κυκλάδων, όπως σε Πάρο, Τήνο, Νάξο και Σύρο. Οι ημερήσιοι επισκέπτες γίνονται όλο και πιο συχνοί στη Μύκονο, με συνέπεια η κατανάλωση να πέφτει. Είναι δε χαρακτηριστικό πως κατά τη βραδινή βόλτα στα σοκάκια οι μεγαλύτερες ουρές στήνονται έξω από ταχυφαγεία.

Η κατάσταση γίνεται πιο απελπιστική στους δρόμους του νησιού, όπου χιλιάδες βαν κάνουν tranfer. Η κίνηση από και προς το αεροδρόμιο του νησιού είναι απίστευτη και η διαδρομή προς τη Χώρα μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία ώρα τους μήνες αιχμής.