Η Morgan Stanley εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις πρωτοβουλίες Γαλλίας και Ιταλίας στην προσπάθεια μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ωστόσο, τονίζει ότι οι αναγκαίες δημοσιονομικές προσαρμογές και η τήρηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων θα προχωρήσουν, παρά την αργή ανάπτυξη, η οποία καθιστά δύσκολη τη μείωση των χρεών. Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Αντίποινα σε προϊόντα της ΕΕ. Μπλοκάρει απο την Παρασκευή τις εισαγωγές μπράντι. Κλιμακώνεται ο εμπορικό πόλεμος μεταξύ Πεκίνου -Βρυξελλών
Η Morgan Stanley παρατηρεί ότι οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς τη δυνατότητά τους να μειώσουν τα ελλείμματα και τα χρέη, καθώς η μείωση των χρεών κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και το 2023 οφείλεται κυρίως στον αυξημένο πληθωρισμό, παρά στη μείωση των ελλειμμάτων.
Δημοσιονομικές Προσαρμογές και Προβλέψεις
Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., καθώς οι κανόνες αυτοί εστιάζουν στη βιωσιμότητα των χρεών και οι χώρες έχουν επαρκή χρόνο (μέχρι 7 χρόνια) για να ολοκληρώσουν τις δημοσιονομικές τους προσαρμογές.
Στη Γαλλία, ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2029, από 6% το 2024. Η Morgan Stanley θεωρεί ότι αυτός ο στόχος είναι δύσκολος, προβλέποντας ότι η επίτευξή του θα καθυστερήσει μέχρι το 2030. Αν όμως η γαλλική κυβέρνηση εφαρμόσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις και αυξήσει τους φόρους, το Παρίσι μπορεί να φτάσει στον στόχο του 3% το 2029.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 3,3% του ΑΕΠ το 2025 και κάτω από 3% το 2026. Οι εκτιμήσεις αυτές θεωρούνται από τη Morgan Stanley υπερβολικά αισιόδοξες (οι δικές της εκτιμήσεις τοποθετούν το έλλειμμα στο 3,7% το 2025), αλλά εκλαμβάνει τις ανακοινώσεις ως ένδειξη της σοβαρής προσέγγισης της ιταλικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος.
Στην Ισπανία, όπου δεν παρατηρείται διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η ανάπτυξη ενισχύει τη δυνατότητα μείωσης του χρέους. Η Morgan Stanley αναμένει ανάπτυξη 2,3% το 2025, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, αν και το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3%.
Καταλήγοντας, η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν υπερβολικά ελλείμματα. Συνεπώς, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα λειτουργήσουν ως βαρίδι για τις οικονομίες, ασκώντας πίεση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Οι Προκλήσεις για Ανάπτυξη και Πληθωρισμό
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι διαρθρωτικές προσαρμογές θα είναι πιο σημαντικές στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου αναμένονται οι μεγαλύτερες προσαρμογές στην Ευρωζώνη. Παρά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων που θα αντισταθμίσει εν μέρει το δημοσιονομικό βάρος, τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο από τα αναμενόμενα επίπεδα για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Με τις αυξήσεις στους μισθούς να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον πληθωρισμό το 2025, η Morgan Stanley δεν προβλέπει βελτίωση της κατάστασης πριν το 2026. Αναμένει ανάπτυξη 0,7% το 2024 και 1% το 2025 στην Ευρωζώνη.
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι προβλέψεις δείχνουν ανάπτυξη 2% φέτος και 2,3% το 2025, με τον πληθωρισμό στο 2,9% και 2,3% αντίστοιχα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 1% το 2025, με το χρέος να πέφτει στο 152,9% και 147,1% αντίστοιχα.