21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Moody’s: Η “Όμικρον” θέτει σε απειλή την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τις αγορές

Τις  επιπτώσεις της παραλλαγής “Όμικρον” στην παγκόσμια οικονομία,αναλύει ,διεξοδικά η Moody’s σε νέα έκθεσή της, προχωρώντας σε μια σειρά προβλέψεων για την επιρροή που θα ασκήσει σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου ανά την υφήλιο.

Όπως τονίζει ο οίκος, η εμφάνιση της  παραλλαγής  θέτει νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τις αγορές και το ύψος του πληθωρισμού το επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φόβοι για τους υγειονομικούς κινδύνους. Πολλά κράτη έχουν προχωρήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τις τελευταίες ημέρες, που αν συνεχιστούν σε βάθος χρόνου αναμένεται να πλήξουν σημαντικά τον τουρισμό. Οι περιορισμοί αυτοί αναμένεται να επεκταθούν μέχρι να γίνουν περισσότερα στοιχεία γνωστά για τη μετάλλαξη.

“Αυτή τη στιγμή, διατηρούμε τις μακροοικονομικές μας προβλέψεις επειδή οι πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή και τις πολιτικές ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν ακόμη μια σημαντική αλλαγή στις εκτιμήσεις, οι οποίες βασίστηκαν στην προσδοκία ότι ο ιός σταδιακά θα γίνει ενδημικός και η έξοδος από την πανδημία θα είναι ανώμαλη και απρόβλεπτη”, επισημαίνεται από τη Moody’s. Διατυπώνει επίσης πως η σοβαρότητα των κινδύνων που ελλοχεύουν θα φανεί από τη μεταδοτικότητα και τη μολυσματικότητα της μετάλλαξης.

“Καθώς πολλές χώρες κινούνταν σε μια φαινομενική ομαλότητα μετά την πανδημία, η παραλλαγή αυτή έχει προκαλέσει νέα αβεβαιότητα. Ωστόσο, η εμπειρία μετά την εμφάνιση άλλων παραλλαγών, ιδίως της παραλλαγής Δέλτα, και οι πολιτικές δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση διαδοχικών κυμάτων λοιμώξεων, παρέχουν κάποια βάση για τον προσδιορισμό των παραγόντων που θα καθορίσουν τον οικονομικό και πιστωτικό αντίκτυπο της Όμικρον”, εκφράζει ο οίκος.

Μια κάποια αισιοδοξία φαίνεται να υπάρχει από το γεγονός του έγκαιρου εντοπισμού της Όμικρον. Έτσι θα βοηθηθούν οι πολιτικές ηγεσίες στο να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ανάσχεσή της. Η Όμικρον φαίνεται να έχει εντοπιστεί νωρίς, γεγονός που αυξάνει την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωσή της. Είναι αναγκαίο να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσον τα διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια αυτόν που έχει διαγνωστεί θετικός στην παραλλαγή. Δίνεται έμφαση ότι θα βρεθούν σε καλύτερη θέση οι χώρες που έχουν εξασφαλίσει μεγάλες σε ποσότητα προμήθειες αποτελεσματικών εμβολίων και που στις οποίες η αποδοχή της κοινής γνώμης στο εκάστοτε εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι μεγάλη.

Σίγουρα θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί κινητικότητας αν κριθεί από τους αρμοδίους πως η Όμικρον συνιστά μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία και αν η εξάπλωσή της δεν γίνεται να ανακοπεί με συνοριακούς περιορισμούς. Η μορφή που θα πάρουν οι περιορισμοί θα εξαρτηθεί από συνιστώσες όπως η ειδική κατάσταση της δημόσιας υγείας σε κάθε κράτος, η υποστήριξη της κοινής γνώμης απέναντι σε αυτά τα μέτρα και το κατά πόσο οι αρχές διατίθενται να τα εφαρμόσουν ανεξάρτητα από οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Η Όμικρον κάνει την εμφάνισή της σε μια περίοδο όπου η οικονομική ανάκαμψη χαρακτηρίζεται ως εύθραυστη και που παρατηρούνται προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, στον πληθωρισμό και στην αγορά εργασίας, επισημαίνεται στην έκθεση. Αναμένεται να επηρεαστούν σε αρνητικό βαθμό οι οικονομικές δραστηριότητες που απαιτούν στενή επαφή, όπως αυτές που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο.

Όσες οικονομίες είναι ανεπτυγμένες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις που φαίνονται στον ορίζοντα από τις αναπτυσσόμενες αγορές πάνω σε τρεις άξονες: την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Καταλήγοντας, η έκθεση διατυπώνει πως η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, εμποδίζει σοβαρά την ανάκαμψη.

 

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE