Σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα «1974-2024. 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – η Δημοκρατία στην εποχή μας», αναμένεται να λάβει χώρα η πολυσυζητημένη συνάντηση.
Αν και η επίσημη (και μονολεκτική) στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη είναι πως η συνάντηση δεν θα είναι «καθόλου» δύσκολη, αυτό μένει να φανεί. Άλλωστε το γεγονός ήδη συζητιέται έντονα από τα διάφορα «γαλάζια πηγαδάκια».
Σχεδόν επτά μήνες έχουν περάσει από την τελευταία φορά που οι τρείς Πρωθυπουργοί «νυν και πρώην» έχουν βρεθεί στον ίδιο χώρο, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τα εσωκομματικά της κυβερνώσας παράταξης.
Μετά από το συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο έχουν μεσολαβήσει στάσεις και δηλώσεις που υπονοούσαν εντάσεις στις σχέσεις Μητσοτάκη, Σαμαρά και Καραμανλή. Θα μπορούσε η συνάντηση αυτή να δείχνει πως έχει…ξαναμπεί το νερό στο αυλάκι ή αναμένονται νέες αναταράξεις με φόντο τον προϋπολογισμό;
Προσωπική πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Την πρόσκληση για την εκδήλωση ο Πρωθυπουργός έλαβε τηλεφωνικά από τον Αχιλλέα Καραμανλή, αδερφό του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρο του Ινστιτούτου. Η παρουσία του θεωρείται δεδομένη και το ίδιο μεταδίδεται και από τα επιτελεία Καραμανλή και Σαμαρά.
Με όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή δεν αναμένεται να πάρει το λόγο κανένας από τους τρεις, ωστόσο η γενικότερη στάση και «γλώσσα του σώματος» μεταξύ τους θα τραβήξουν την προσοχή αφού το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις είναι τουλάχιστον τεταμένες.
Το Μαξίμου εξ αρχής προσπαθεί να μη δώσει έκταση σε αυτές τις συζητήσεις κρατώντας χαμηλό προφίλ, αφού η κυβερνητική παράταξη «ποντάρει» στη σταθερότητα ως χαρακτηριστικό το οποίο αντιπαραβάλλει στις εσωκομματικές έριδες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ του τελευταίου διαστήματος.
Το…στρατόπεδο Σαμαρά
Μετά την άρνηση Καραμανλή και Σαμαρά να δώσουν το παρόν στους εορτασμούς της Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της παράταξης, το ρήγμα με τον δεύτερο βάθυνε μετά τις δηλώσεις του για τα ελληνοτουρκικά που έφεραν αναταραχές στην παράταξη.
Οι επίσημες αντιδράσεις του Μαξίμου έδιναν το ελεύθερο στον πρώην πρωθυπουργό να εκφράζεται όπως εκείνος επιθυμεί όταν εξέφρασε σκληρές θέσεις περί «μαγειρέματος» και μάλιστα εκ παραλλήλου στο Αιγαίο, τονίζοντας την ανάγκη για μηδενικό συμβιβασμό στα θέματα εθνικής κυριαρχίας.
«Έχουμε πει ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, προφανώς, ούτε σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις του. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία. Δεν είναι πολλοί. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός. Με απόλυτο σεβασμό, μάλιστα, και στην πορεία του και στη διαδρομή του.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Μαρινάκης.
Ωστόσο οι τελευταίες νύξεις του κ. Μητσοτάκη περί «χαριεντισμού» με το Νίκο Παππά «φωτογράφιζαν» τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον κ. Παππά, στη διάρκεια της απονομής των βραβείων επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Προβλέπονται «αναταραχές» στο εσωτερικό της ΝΔ;
Στο θετικό κλίμα που πάει να δημιουργήσει το «ραντεβού» των τριών την Πέμπτη ρίχνουν τη σκιά τους οι συζητήσεις για την επερχόμενη ψήφιση του προϋπολογισμού πριν τα Χριστούγεννα.
Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας συζητιέται το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί από τον κ. Σαμαρά, διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο χώρο στο εσωτερικό της παράταξης. Παρόλα αυτά τόσο το Μαξίμου όσο και το επιτελείο Σαμαρά διαψεύδουν τους ισχυρισμούς. Αντίστοιχο τεστ για τις εσωκομματικές ισορροπίες θα αποτελέσει και η ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα πυκνώσουν οι συναντήσεις των τριών ανδρών, εάν η συνάντηση της Πέμπτης δείξει θετικά στοιχεία. Οι ανοιχτές προσκλήσεις για το άμεσο μέλλον αφορούν τα εγκαίνια του «Σπιτιού του Ελύτη» στην Πλάκα, την Παρασκευή 01/11, και η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΟΝΝΕΔ που θα γίνει το Σάββατο 02/11 στο Ωδείο Αθηνών, όπου αναμένεται να παρευρεθούν και οι τρεις.
Παρόλα αυτά εκτιμάται πως οι Καραμανλής και Σαμαράς δύσκολα θα δώσουν το παρόν στα γενέθλια της ΟΝΝΕΔ, αφού απουσίαζαν από το street party για τα αντίστοιχα της ΝΔ.
Οι επικοινωνιακές «χωρογραφίες» των επόμενων τριών ημερών σίγουρα θα αποτελέσουν δείγμα για την εξέλιξη των εσωκομματικών της ΝΔ το επόμενο διάστημα, καθώς όλα δείχνουν πως υπάρχει η πρόθεση να πέσουν οι τόνοι.