Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για «μια τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά φυσικά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.
Όπως ανακοίνωσε από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.
Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν και ένα κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια, καθώς:
- Όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος
- Για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός ήταν ένα μέτρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2025 αλλά έρχεται νωρίτερα.
«Αντικοινωνική στάση» η φοροδιαφυγή
Αφού χαρακτήρισε την φοροδιαφυγή «αντικοινωνική στάση», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν γίνεται επτά στους δέκα επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα από τον εντοπσιμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέφουν στην κοινωνία και «θα μεταφραστούν σε καλύτερη υγεία, καλύτερες δαπάνες για την παιδεία, καλύτερη ασφάλεια και άμυνα».
«Πρέπει να δούμε τη στρεβλή εικόνα για να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται οι περισσότεροι να δηλώνουν λιγότερα από τον υπάλληλό τους» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «προχωράμε στην επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακούφιση ενεργειακή φτώχεια. Θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στο ειδικό τιμολόγιο για πολυτεκνες οικογένειες με μεγαλύτερες εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και παρεμβάσεις «για τη μάστιγα των ρευματοκλοπών που ανέρχονται στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας» τονίζοντας ότι «είναι μια προκλητική αδικία που πρέπει να κοπεί μαχαίρι».
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «όλα τα ζητήματα κατατείνουν στον στόχο για μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του κράτους που αντανακλούν στην καθημερινότητα του πολίτη».
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή – δύναμη σταθερότητας η Ελλάδα
Από την εισήγηση του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αναφορές στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, θέμα με το οποίο ξεκίνησε την εισήγησή του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρρει ότι «ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα της αυτοάμυνας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και διαχωρίζει τη Χαμάς από τους Παλαιστίνιους».
«Ηδη εξετάζουμε διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα δια θαλάσσης ενώ στηρίζουμε σταθερά μια οριστική επίλυση του παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών» είπε ο πρωθυπουργός.