Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για το ενδεχόμενο υπογραφής παράνομης συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε ανησυχίες και ζήτησε να αποφευχθεί πιθανή εκμετάλλευση του κενού εξουσίας στη Συρία από την Τουρκία.
Συζητήθηκε επίσης η πιθανότητα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ προς την Τουρκία μέσω Συρίας, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αυστρία ζήτησαν από κοινού τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στη Συρία.
Ο κίνδυνος της Τουρκίας
Η Αθήνα έχει σημάνει συναγερμό για την ενεργοποίηση των διαύλων σε ΕΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ, με στόχο να μην μετατραπεί η Συρία σε τουρκικό προτεκτοράτο.
«Όλα αξιολογούνται και παρακολουθούνται», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει στην ανάγκη διορισμού ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης, η οποία έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Συρία.
Πρωτοβουλίες για σταθερότητα και προστασία μειονοτήτων
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Τουρκία μέσω Συρίας, που σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία ενεργειακό κόμβο.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πνευματικού προστάτη των ελληνορθόδοξων στη Συρία και τον Λίβανο, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των δομών του ΟΗΕ για την αποτροπή νέου προσφυγικού κύματος.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η προγραμματισμένη έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για θέματα άμυνας στις 3 Φεβρουαρίου, μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.