Στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να γίνει το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου
Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου η νέα συνάντηση των δύο ηγετών να γίνει στην πρωτεύουσα.
Η τελευταία φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε έρθει στην Αθήνα ήταν το 2017 όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε αμφισβητήσει την συνθήκη της Λωζάνης.
Η επιλογή της ελληνικής πρωτεύουσας είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς στόχος είναι:
- Να σταλεί το μήνυμα ότι οι δύο χώρες αλλάζουν σελίδα στις σχέσεις τους
- Να υπογραφούν συμφωνίες σε οικονομικό επίπεδο, που θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.
Τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα όπως λένε οι πληροφορίες θέλουν να περάσουν το μήνυμα προς τη Δύση ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε νέα βάση και να επικεντρωθούν σε αυτά που τους ενώνουν και όχι σε αυτά που τους χωρίζουν.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Άγκυρα είναι το γεγονός ότι Τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθή αποστολή με υπουργούς και άλλους αξιωματούχους.
Ο αριθμός των ανθρώπων που θα συνοδεύουν τον Ερντογάν δίνει το στίγμα της σημασίας που αποδίδεται πλέον στις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ αναμένεται να υπογραφούν και διάφορες συμφωνίες.
Να σημειωθεί ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Μητσοτάκης: Διαφωνώ με τον Ερντογάν για την Χαμάς αλλά θα τον καλωσορίσω στην Ελλάδα
Για την επικείμενη συνάντηση του με τον Ερντογάν αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο. «Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς».