Απίστευτα είναι τα κέρδη των συστημικών τραπεζών, καθώς μόνον από τους τόκους το τρίτο τρίμηνο του 2023 απεκόμισαν 2,5 δισ. ευρώ.
Παρά τα υπερκέρδη από τους τόκους, τα επιτόκια δανεισμού είναι στα ύψη, ενώ των καταθέσεων βρίσκονται στην κυριολεξία στα… τάρταρα
Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και όχι μόνον – αντιστοίχως και τα ευρωπαϊκά- έχουν επιτύχει εκπληκτικά μεγέθη σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τόκους.
“Θα εκπλήξει”, αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, και το τρίτο τρίμηνο των τραπεζών που θα ξεκινήσει να δημοσιοποιείται στις αρχές Νοεμβρίου
Σε ό, τι αφορά το 3ο τρίμηνο οι εκτιμήσεις μιλούν για έσοδα από τόκους που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ με ευκολία.
Για ολόκληρη τη χρονιά υπολογίζεται πως τα αντίστοιχα έσοδα θα είναι περί τα 9 δισ. ευρώ δεδομένου πως και το 4ο τρίμηνο θα κινηθεί στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου.
Την ίδια στιγμή η διαχείριση είναι να μην αυξάνονται- επαρκώς τουλάχιστον – τα επιτόκια καταθέσεων στοιχείο το οποίο περιορίζει αισθητά το κόστος αυτό.
Πρόβλημα στην πιστωτική επέκταση
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να διαμορφώνει το κλίμα είναι η προβληματικότητα στην πιστωτική επέκταση.
Οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν κάπως την κατάσταση αυτήν επικεντρώνουν στα διεθνή κοινοπρακτικά δάνεια και στα δάνεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι και τα μόνα τα οποία κινούνται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Ωστόσο όπως εύστοχα παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες το ενεργειακό πακέτο του RRF εξαντλείται και αυτό το οποίο θα πρέπει να κινηθεί είναι το αντίστοιχο ψηφιακό πακέτο, τα λεγόμενα Digital δάνεια του Ταμείου.
Ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως η κατάσταση δεν είναι τόσο οργανωμένη όσον αφορά αυτήν την κατηγορία των δανείων και δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ασφαλώς ούτε λόγος να γίνεται σε ότι αφορά τα δάνεια ιδιωτών και κυρίως τα στεγαστικά πέρα από το πρόγραμμα “Σπίτι” μου.
Οι τράπεζες αναφέρουν πως το 2023 θα αποτελέσει μια εξαιρετικά καλή από κάθε άποψη χρονιά για τις τράπεζες ωστόσο η σταθεροποίηση των επιτοκίων και η ισχνή πιστωτική επέκταση δεν αποτελούν καλές εγγυήσεις για το μέλλον.
Πώς διαχειρίζεται η Ελλάδα και πώς η λοιπή Ευρώπη τις καταθέσεις
Οι τράπεζες στο Ευρωπαϊκό Νότο στο σύνολό τους εμφανίζονται εξαιρετικά φειδωλές σε ότι αφορά τις αποδόσεις των καταθέσεων γι’ αυτό και οι καταθέτες δεν προτιμούν να κλείσουν το διαπίστευμά τους για μεγάλους χρονικούς ορίζοντες..
Αντιθέτως οι τράπεζες του Βορρά κινούν αλλιώς τα νήματα στον τομέα αυτόν.
Το beta των καταθέσεων που καταγράφει τι ποσοστό του αυξημένου πλέον euribor επιστρέφουν στους καταθέτες καθιστά φανερό τις μεγάλες διαφορές διαχείρισης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Στη χώρα μας λοιπόν το ποσοστό είναι 11% λίγο υψηλότερο από εκείνο της Πορτογαλίας που είναι 10% και της Ισπανίας επίσης 10% ενώ με χαμηλότερο ποσοστό εμφανίζεται η Ιρλανδία 7%.
Στην Ιταλία το ποσοστό είναι 13%.
Από εκεί και πέρα οι αποδόσεις διαφοροποιούνται αισθητά. Δηλαδή σε ότι αφορά την Τσεχία το ποσοστό διαμορφώνεται σε 21%, του Βελγίου 21%, της Γερμανίας 21%, της Φιλανδίας 25% της Γαλλίας 28%, της Αυστρίας 28%, της Ολλανδίας 32% και της Μεγάλης Βρετανίας 36%.
Είναι φανερό λοιπόν πως ο Ευρωπαϊκός Βορράς δίνει αρκετά υψηλά επιτόκια και στρέφει προς τις προθεσμίες τους καταθέτες του, προετοιμάζοντας το κλίμα για την περίοδο που τα επιτόκια θα αρχίσουν να υποχωρούν.